Temat: LTE,Gargoyle,VPN i kamery IP
Cześć,
koledzy pomóżcie, tak w skrócie nakreślę problem. Zaznacze że wielokrotnie przeczytałem posty na tym forum, niektóre były bardzo pomocne, ale nadal nie udało mi sie osiągnąć celu:
Chcę mieć dostęp do kamer IP z zewnątrz LAN, mając do dyspozycji Play LTE.
Kupiłem w play modem E3372, oczywiście na kartę. Jest promocyjna usługa w Play, za 45zł transfer LTE bez limitu. Do tego kupiłem routet TPLink mr3220. Uruchomiłem, działa spoko. Podłączyłem kamerki IP, przekierowałem porty no i tu sie zdziwiłem - lokalnie działa, z zewnatrz nie. Poczytałem i już wiem że temat jest ogólnie znany, w 4g nie ma publicznych adresów, coś ktoś kiedyś pisał o dodatkowych uslugach w Plus, ale to jakas promocja byla. Niewazne, to nie o to w moim poscie chodzi.
Poczytalem ze mozna problem obejsc przez VPN.
Wykupiłem VPSa na ovh i zaczalem konfigurować router. Tutaj drugie zdziwienie, po zainstalowaniu gargoryle na moim nowoutkim mr3320 zabrakło miejsc na plugin openvpn.
I tu pojawiają sie dwa pierwsze pytania:
1. Czy rozwiązanie z VPN będzie działać, tzn czy moja domowa sieć będzie dostępna z zewnątrz ? Czy dobrze w ogóle kombinuje że na vps postawie serwer vpn, a na routerze klienta i będzie to działać i to działać stabilnie, bez koniecznosci ingerencji co chwila, no i oczywoscie z mozlliwościa przekierowania portów (podgladu online kilku kamer ip)?
2. Jesli na pytanie 1. Odp to tak, to bede musial dokupic router. Jaki router polecacie ? Tzn zeby obslugiwal stabilnie 4g, z min 8mb flash i zebym znowu sie za chwile nie zdziwoł ze coś nie działa. Nie chce wydawac fortuny, niech to będzie najtnszy z działajacych ok.