1

Temat: LTE,Gargoyle,VPN i kamery IP

Cześć,
koledzy pomóżcie, tak w skrócie nakreślę problem. Zaznacze że wielokrotnie przeczytałem posty na tym forum, niektóre były bardzo pomocne, ale nadal nie udało mi sie osiągnąć celu:

Chcę mieć dostęp do kamer IP z zewnątrz LAN, mając do dyspozycji Play LTE.

Kupiłem w play modem E3372, oczywiście na kartę. Jest promocyjna usługa w Play, za 45zł transfer LTE bez limitu. Do tego kupiłem routet TPLink mr3220. Uruchomiłem, działa spoko. Podłączyłem kamerki IP, przekierowałem porty no i tu sie zdziwiłem - lokalnie działa, z zewnatrz nie. Poczytałem i już wiem że temat jest ogólnie znany, w 4g nie ma publicznych adresów, coś ktoś kiedyś pisał o dodatkowych uslugach w Plus, ale to jakas promocja byla. Niewazne, to nie o to w moim poscie chodzi.

Poczytalem ze mozna problem obejsc przez VPN.
Wykupiłem VPSa na ovh i zaczalem konfigurować router. Tutaj drugie zdziwienie, po zainstalowaniu gargoryle na moim nowoutkim mr3320 zabrakło miejsc na plugin openvpn.
I tu pojawiają sie dwa pierwsze pytania:

1. Czy rozwiązanie z VPN będzie działać, tzn czy moja domowa sieć będzie dostępna z zewnątrz ? Czy dobrze w ogóle kombinuje że na vps postawie serwer vpn, a na routerze klienta i będzie to działać i to działać stabilnie, bez koniecznosci ingerencji co chwila, no i oczywoscie z mozlliwościa przekierowania portów (podgladu online kilku kamer ip)?

2. Jesli na pytanie 1. Odp to tak, to bede musial dokupic router. Jaki router polecacie ? Tzn zeby obslugiwal stabilnie 4g, z min 8mb flash i zebym znowu sie za chwile nie zdziwoł ze coś nie działa. Nie chce wydawac fortuny, niech to będzie najtnszy z działajacych ok.

2

Odp: LTE,Gargoyle,VPN i kamery IP

VPN to jest dobre rozwiązanie, ale istnieje lepsze: http://eko.one.pl/?p=openwrt-n2n. Sam mam taką konfigurację (4 kamery i NAS dodatkowo) i działa od kilku miesięcy bezproblemowo. Z tą różnicą, że mam inny ruter, OpenWRT BB i modem 3g w Orange. Dodatkowo pakiet zajmuje miejsca tyle co nic.

3

Dzięki za podpowiedź, pomysł rzeczywiście lepszy.
Ruszyłem do instalacji i jak zwykle najprostszy krok rodzi kolejne problemy:
odpaliłem opkg install n2n
pakiet się pobrał, zainstalował, info o sukcesie.
Próbuje namierzyć konfig /etc/config/n2n - nie ma takiego pliku

To pomyślałem przeinstaluje.
Próba usuniecia n2n: opkg remove n2n
ERROR: Package n2n is installed to destination 'root' which is not writable, cannot uninstall

Dlaczego ten pakiet zainstalował się niby do root zamiast do plugin_root ? Czy tak powinno być ? Dodam tylko że w konfigu opkg.conf mam ustawiony plugin root jako /plugin_root.

Jakieś rady ?

4

Dodam jeszcze info o n2n:

root@Gargoyle:/# opkg info n2n
Package: n2n
Version: 3875-4
User-Installed: true
Install-Destination: root
Source: feeds/packages/net/n2n
Size: 26329
Maintainer: OpenWrt Developers Team <openwrt-devel@openwrt.org>
Installed-Size: 25785
MD5Sum: a6a88324e4e1fadf9d05a536ffd862b7
Link-Destination:
Installed-Time: 1430554092
Provides:
Description: VPN tunneling daemon
Essential: no
Architecture: ar71xx
Source-ID: attitude_adjustment
Section: net
Filename: n2n_3875-4_ar71xx.ipk
Priority: optional
Status: install user half-installed
Depends: libc, libpthread, kmod-tun

5

half-installed <- albo nie masz miejsca na to już albo nie dokończył instalacji. Sądząc po komunikacie jednak już nie masz miejsca we flash.

Instalując ręcznie musisz jawnie podać że chcesz do plugin_root to robić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Ok.
Pytanie 1: czy w ogóle ma to sens kontunuować na MR3220, tzn czy zmiescie się obraz Gagoryle z 3ginfo + n2n ? Czy lepiej już w tym momencie kupić router z większm flash ?

Pytanie 2: stwierdziłem że postawię obraz od zera, tak aby wyczyścić z śmieci po moich poprzedni próbach instalacji openvpn. Pobrałem plik openwrt-ar71xx-generic-tl-mr3220-v2-squashfs-sysupgrade.bin i wrzuciłem do aktualizacji. Teraz nie mam dostępu do routera ani przez www 192.168.1.1 ani przez ssh (logowanie przez root/password) - próbowałem też róznych kombinacji z adresem, loginem i hasłem ale bez sukcesów. O co chodzi ?

7

Oczywiście PC i router są połączone kablem. 
Przy próbie połączenia przez SSH jest próba nawiązania połączenia i promt o hasło, ale defaultowe hasło password nie działa.

8

Jeśli to jest wersja bez Luci odpowiednia do twojego sprzętu, to zalogujesz się przez telnet.

9

Ok, telnet 192.168.1.1 zadziałał, nawiązałem połączenie.
W skrócie: postawiłem FTP na PC, zalogowałem się przez telnet na router, pobrałem wgetem po LANie nową wersję Gargoryle do  /tmp i odpaliłem sysupgrade. Gargoryle działa ponownie, odzyskałem dostęp. Połączenie LTE na routerze działa. Wróciłem do punktu wyjścia.

W flash jest 88kb wolnego miejsca. Czy wystarczy na n2n czy kupować nowy router ? Jeśli 88kb wystarczy to jak zainstalować poprawnie ?

opkg install n2n  - poprzednio zainstalowało mi pliki do katalogu root, do którego później nie miałem dostępu.

10

Obraz Gargoryle z obsługą modemów 4g + plugin n2n mieszczą się na Tplink MR3220 na 4MB flash.
Zainstalowałem z wymuszeniem katalogu /plugin_root:
opkg -d /plugin_root install n2n

Aby teraz zestawić tunel VPSem (z zewnętrznym ip) + moj router LTE to na routerze wystarczy wykonać kroki :
http://eko.one.pl/?p=openwrt-n2n ?

Będę wdzięczny za wskazówki jak skonfigurować n2n na serwerze VPS.

11

1. musisz mieć supernode - własny na vps lub jakiś publiczny
2. po prostu uruchamiasz edge z paramterami i masz interfejs. Później telnetujesz/ssh się do routera po jego adres ip.

12

1. musisz mieć supernode - własny na vps lub jakiś publiczny
Wykupiłem VPS na OVH, pytanie co jeszcze oprócz instalacji n2n trzeba skonfigurować.

2. po prostu uruchamiasz edge z paramterami i masz interfejs. Później telnetujesz/ssh się do routera po jego adres ip.
Nie chcę tworzyć tunelu na żądanie, chcę aby ten tunel VPS+router był na stałe. Czy jeśli w konfiguracji edge podam dane VPS tak to będzie działać ?

13

1. uruchomić supernode po prostu.
2. gdzieś to edge musisz uruchomić. Albo na vps albo nawet lokalnie na komputerze, podłączając się do tego samego supernode.

14

Eh, teraz nie mogę zapisać zmian w konfigu /etc/config/n2n, vi krzyczy że za mało miejsca, uci commit że błąd I/O. Próbowałem też wgetem pobrać z PC przygotowany wcześniej konfig, ale rezultat ten sam - brak miejsca.
Te kilka bajtów miejsca na pewno się znajdzie, statystki pokazują 44kB wolnego w flash i ponad 12MB w RAM. Poszperałem i usunąłem nawet jakiś plik, ale bez rezultatów.
O co chodzi ?

15

44KB to za mało nawet żeby zapisać informację o usunięciu. Zapchałeś flash.