Temat: Gargoyle:1.6.2.2 + TL-MR3220 v2 + E3276 = duży kłopot
Dzień dobry,
jestem nowym uczestnikiem forum i użytkownikiem Gargoyle od dwóch dni. Od razu przejdę do rzeczy.
Router z oprogramowaniem oryginalnym w wersji 140929 i modemem z firmware 21.436.03.00.00 działa prawie bezproblemowo czyli zawieszanie się modemu jest sporadyczne (RBM LTE, RSSI -73dBm). Postanowiłem więc uprzykrzyć sobie życie i skorzystałem z Gargoyle :-) Oprogramowanie od razu przypadło mi do gustu. Dużo więcej informacji i znacznie bogatsza konfiguracja. Ale... pojawiły się problemy, z którymi nie umiem dać sobie rady.
1. Po włączeniu routera, modem w ogóle nie che się połączyć. Wyjęcie go z gniazda USB i ponowne włożenie nie przynosi efektu. Dopiero systemowy restart routera sprawia, że modem w końcu się łączy. Tak jest przy każdym włączeniu routera. Czy można coś z tym zrobić, czy pogodzić się z taką urodą tej pary modem-router?
2. Przy umiarkowanym korzystaniu z LTE modem pracuje stabilnie, lecz przy intensywnym pobieraniu danych pojawiają się problemy. Modem co kilka, kilkanaście minut jest restartowany przez router. Wiem, że jest to najprawdopodobniej spowodowane niewydolnością prądową gniazda USB w routerze, ale przy oryginalnym oprogramowaniu TP-Link problem ten pojawiał się sporadycznie. Wolałbym jednak pozostać przy Gargoyle. Nie wchodzi w grę zakup aktywnego huba USB. Planuję zakup zewnętrznej anteny do modemu, ale to jeszcze sprawa w czasie dość odległa. Czy można poprawić stabilność pracy modemu? A może problemem jest nie tylko sprawa jego zasilania?
Pozdrawiam,
Piotr