Temat: Mr3420 v1 w roli repeatera. Słaba prędkość
Witam,
mr3420 pełni u mnie funkcję repeatera. Bramą do internetu jest Huawei b593s-22 - który po wifi czy po kablu osiąga wartości 50-60 Mbit/s. W odległości około 30m od niego nie ustawiony jest Mr3420 v1 z garyole. Wykorzystałem funkcję przekaźnika a jakoś połączenia jest określona przez router na 59%. Niestety prędkości osiągane na skrętce czy wifi podłączonym do przekaźnika wynoszą około 2-3 Mbit/s. Wcześniej oscylowały około 6-10 Mbit/s a maksymalna osiągnięta to 23 Mbit/s. W okolicy nie ma żadnych innych sieci wifi, zmiana kanałów nie wpływa więc na wydajność. Warunki są cały czas niezmienne a osiągane wartości bardzo różne. Dodatkowo urządzenia działające po wi-fi z mr3420 czasem tracą połączenie (na skrętce ok), można jednak od razu połączyć się ponownie. Testowane na kilku sprzętach, rożnych systemach i kartach wifi. Dodatkowo w ramach testu podłączyłem Mr3420 - TL-WR340G za pomoc skrętki i z niego udostępniłem wifi. Niestety nic to nie zmieniło, dalej występuje zerwanie połączenia wifi. Nawet przy bardzo dobrym sygnale.
Szerokości pasma ustawione na 20/40 MHz. Szyfrowanie wpa2. Hasło 11 znakowe.
Całość działa bardzo stabilnie. Resetowanie modemu nie potrzebne. Ponad miesiąc bez zerwania połączenia (pomagam w konfiguracji kiedy mam czas, stąd sprawdzone tak długie przedziały czasowe.
Brak możliwość przeprowadzenia połączenia skrętką inaczej bym wgl nie zajmował czasu.
Routery jak wcześniej pisałem znajdują się w odległości około 30m. Znajdują się w oddzielnych budynkach. Ustawione są na prawie identycznej wysokości. Przeszkody to okna z obu stron.
Ostatni problem (nie musi być rozwiązany ponieważ nie jest zbytnio uciążliwy) to brak możliwość pobrania odpowiednich ustawień przez Tp-Linka z Huawie jeśli Huawei zostanie wyłączony. W tym momencie aby wszystko działało poprawnie musi być najpierw włączony Huawei a później Tp-Link inaczej nie ruszy. Samo jednak zrestartowanie wi-fi w Huawei nie przeszkadza i Tp-Link może ponownie się połączyć.
Liczę na jakieś pomysły ![]()