1 (edytowany przez M8R-r5l59d 2015-04-11 15:09:57)

Temat: Mr3420 v1 w roli repeatera. Słaba prędkość

Witam,
mr3420 pełni u mnie funkcję repeatera. Bramą do internetu jest Huawei b593s-22 - który po wifi czy po kablu osiąga wartości 50-60 Mbit/s. W odległości około 30m od niego nie ustawiony jest Mr3420 v1 z garyole. Wykorzystałem funkcję przekaźnika a jakoś połączenia jest określona przez router na 59%. Niestety prędkości osiągane na skrętce czy wifi podłączonym do przekaźnika wynoszą około 2-3 Mbit/s. Wcześniej oscylowały około 6-10 Mbit/s a maksymalna osiągnięta to 23 Mbit/s. W okolicy nie ma żadnych innych sieci wifi, zmiana kanałów nie wpływa więc na wydajność. Warunki są cały czas niezmienne a osiągane wartości bardzo różne. Dodatkowo urządzenia działające po wi-fi z mr3420 czasem tracą połączenie (na skrętce ok), można jednak od razu połączyć się ponownie. Testowane na kilku sprzętach, rożnych systemach i kartach wifi. Dodatkowo w ramach testu podłączyłem Mr3420 - TL-WR340G za pomoc skrętki i z niego udostępniłem wifi. Niestety nic to nie zmieniło, dalej występuje zerwanie połączenia wifi. Nawet przy bardzo dobrym sygnale.

Szerokości pasma ustawione na 20/40 MHz. Szyfrowanie wpa2. Hasło 11 znakowe.

Całość działa bardzo stabilnie. Resetowanie modemu nie potrzebne. Ponad miesiąc bez zerwania połączenia (pomagam w konfiguracji kiedy mam czas, stąd sprawdzone tak długie przedziały czasowe.

Brak możliwość przeprowadzenia połączenia skrętką inaczej bym wgl nie zajmował czasu.

Routery jak wcześniej pisałem znajdują się w odległości około 30m. Znajdują się w oddzielnych budynkach. Ustawione są na prawie identycznej wysokości. Przeszkody to okna z obu stron.

Ostatni problem (nie musi być rozwiązany ponieważ nie jest zbytnio uciążliwy) to brak możliwość pobrania odpowiednich ustawień przez Tp-Linka z Huawie jeśli Huawei zostanie wyłączony. W tym momencie aby wszystko działało poprawnie musi być najpierw włączony Huawei a później Tp-Link inaczej nie ruszy. Samo jednak zrestartowanie wi-fi w Huawei nie przeszkadza i Tp-Link może ponownie się połączyć.

Liczę na jakieś pomysły smile

2

Odp: Mr3420 v1 w roli repeatera. Słaba prędkość

Czy taka prędkość jest normalna?

3

2-3Mbps to nie jest żadna prędkość, o wiele za mało.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Jakiś pomysł dlaczego tak jest? Jakie prędkości powinny mniej więcej być?

5

Lecisz na antenach fabrycznych? Ściany z czego są zbudowane? Routery mają bezpośrednią widoczność optyczną?

6

Anteny fabryczne ale tam się chyba nie da inaczej. mr3420 - okno plastikowe -30m - okno plastikowe - b593s-22

7

Dzięki za pomoc ho.p.aki:)

8 (edytowany przez zygmunt 2015-04-14 10:07:15)

Podaj wersje gargoyle. Sprawdź siłę sygnału a nie wartość % w zakładce konfiguracja bo tam często jest zawyżony wynik. Ja mialem 89% a prędkość 8mb/s. Zainstaluj bb z Luci i sprawdź tez tryb WDS. U mnie pomogło. Ustaw tez na sztywno kanał 20Mhz

9

Sprawdź też w trybie samego mostu (nie można się wtedy połączyć z nim po WiFi) u mnie po takim ustawieniu, a do zestawienia mostu używam Extendera WA850RE mam większą prędkość choć też jeszcze nie to co bym chciał i chyba kiedyś będę musiał przetestować z BB z Luci po dwóch stronach w moim przypadku.

10

Wgrałeś wersję 8M do routera który nie miał rozszerzonego flash?

11 (edytowany przez M8R-r5l59d 2015-05-01 18:09:32)

Wgrałem BB Luci z http://dl.eko.one.pl/luci/barrier_breaker/ar71xx/ dla mojego routera wybrałem wersję sysupgrade i model v1 zgodnie z moim routerem.  Wszystko robiłem przez kabel, pokazało się okno, iż system jest zaktualizowany i nastąpi restart routera. Poczekałem jeszcze chwilę nic się nie działo. Strona gdzie było to info zniknęła. Wyłączyłem, włączyłem router i w kompie ma ciągle " sieć niezidentyfikowana" nie mogę zalogować się do panelu ani pod 192.168.1.1 ani jak było dotychczas 192.168.1.2 Lapki na routerze świecą od power i podłączony port lan.
Czy mogę jeszcze uratować router?

@Cezary: tak

12

Uwaliłeś router. Kupić konwerter, rozebrać, przylutować, wgrać nowy soft przez bootloader.

13

Mógłbyś podrzucić właściwy link? Nie wiem już gdzie znaleźć właściwy. Dzięki za szybką odpowiedź.

14

Link do czego? Soft? Dowolny to twojego routera. Bez bootloadera ma być i o wielkości poniżej 4M, skoro nie masz routera po modzie flasha.

15

Przepraszam za niedokładne wyrażanie się w tej kwestii.
Chciałem dowiedzieć się czy odpowiedni będzie soft z linku http://dl.eko.one.pl/barrier_breaker/ar71xx/? Z racji tego, że dziś już nic nie poradzę (nie kupię konwertera usb-com) szukam już dalszych kroków.

16

tak, będzie odpowiedni.

17

Dzięki za rady. Nadal jednak mam problem. Podczas wgrywania putty pokazywało wiele krzaczków, jednak czytając inne wątki postanowiłem to olać i wpisywać komendy. Ostatecznie efekt jest taki, że  świecą się lampki power, sys i ewentualnie lan jednak nie mogę zalogować się do panelu poprzez 192.168.1.1.

Nie widziałem też jak zakończyć instalację. Pokazała się informacja, żeby nacisnąć enter by wejść do konsoli, kliknąłem wyświetlił się autor programu itp a później po prostu więc odłączyłem usb i wyłączyłem zasilanie routera. Wgrywałem przez WAN.

log: http://wklej.org/id/1707028/

18

Wgrałeś mój soft który nie ma gui. Więc wytłumacz proszę jakim cudem chciałeś dostać się "do panelu poprzez 192.168.1.1"? Czytałeś w ogóle co ma obraz a czego nie?

19

Oczywiście jak zwykle masz rację. Najpierw zasugerowałem się sugestią @zygmonta i wgrałem nie tą wersję, Teraz ma działający router (dzięki jeszcze raz za pomoc) lecz nie ma interfejsu i sprawa skonfigurowania repatera staje się dużo trudniejsza ;( Coś mi pod górkę idzie/

20

Zainstaluj z openwrt.org będziesz miał gui.

21

Jakoś większe zaufanie mam do twoich obrazów. Ale dzięki za radę. Czy możliwe jest zainstalowanie twojej wersji z gui wykorzystując ex-root?

22

Tak, jak zrobisz exroota możesz instalować.

23 (edytowany przez M8R-r5l59d 2015-05-09 18:56:56)

Ostatecznie stwierdziłem, że postawię na wersję z openwrt.org. Stwierdziłem, że jak idzie mi pod górkę to nie będę dokładał kamieni.

Router działa, lecz próbując go skonfigurować, niemiłosiernie się tnie. Naciskam save & apply. Wyskakuje wating for... i tak już zostaje. Raz, uda się zapisać dane, raz nie - ruletka. Pomaga reset routera (wyłączenie i włączenie- nie pomaga) i zabawa znowu od nowa. Jednym słowem tragedia.

Czy korzystając z twojego pliku i używając putty zamiast gui będzie lepiej?
Czy opis z tego linku będzie pasował także dla twojej wersji?
http://tplink-forum.pl/faq-alternatywne … zewodowych

24

Raczej relayd a nie wds.

25

Do tego z kolei nie mogę znaleźć dobrego tutka chyba, że ten byłby ok?
https://gist.github.com/corny/9f916acaa39c7ab05e01