51

Odp: Chętny z Huawei HG553/HG556 potrzebny

W sumie to już nie ma znaczenia, bo nawet jak mi powiesz że masz rev.B to nie poprawi sytuacji u mnie. Ja rozkręciłem obudowę i przeczytałem z płyty głównej.

Dobrze miałeś ustawione, że modem i router były z innej puli adresowej, skoro jeden adres jest LAN-em a drugi WAN-em. Powinieneś dostać się na router na starych ustawieniach. Ja mam właśnie tak jak Ty ( z godziny 08:18:14) i bez problemu loguję się na router przy wpiętym modemie.

Mój sprzęt chyba nie jest uszkodzony bo w nocy puściłem dla testów wget-a do /dev/null-a i pobrał pół miliona pakietów bez żadnego błędu ale niestety tylko na obrazie z openwrt.org + kmod-usb-ohci. (W nocy prędkość miałem około 7 Mbit/s) I tak już musi narazie chodzić.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

52

No tak, zmieniłem IP na 192.168.8.11 i loguję się na router bezproblemowo
Sprawdziłem - żadnych errorów

ifconfig eth1
eth1      Link encap:Ethernet  HWaddr 0C:5B:8F:27:9A:64
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:48275 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:40581 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:55605608 (53.0 MiB)  TX bytes:7163876 (6.8 MiB)

A teraz ciekawostka
Orange zakłada "niezdejmowalny" PIN na najnowsze karty SIM.
Jest to trochę denerwująca kwestia bo każdy reset routera wymaga wpisania PINu
A oprogramowanie z modemu Hilink wyłączyło mi tego PINa. Jest to orginalny soft sieci lmt, pełno tych modemów na allegro.
Jak się "temu softu" to udało to nie wiem, bo BOK Orange jasno mi powiedział że się nie da

53

Wyłączyło czy zapamiętało?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

54

Wyłączyło bo na telefonie też nie wymaga już PINu

55

Mam do czynienia z HG553 od @mar_w. I powiem wam że bardzo dziwne rzeczy się dzieją z tym usb. Pendrive generalnie są wykrywane na usb 2.0, działają ładnie, niezależnie od tego czy w górnym czy w dolnym USB. Mam też za to kilka które notorycznie powodują wyłożenie się całej magistrali usb w tym urządzeniu (mimo że działają w innych routerach). Modem LTE też jest widoczny jako USB 2.0, ale ze względu na lokalizację nie zrobię testów prędkości - muszę się z nim gdzieś przejechać.

Generalnie -  sprzęt taki sobie. Najbliższe obrazy dostaną na stałe wspomnianą poprawkę do usb, wykonałem też parę optymalizacji obrazu i zrobiłem domyślny podział switcha na wan/lan (wan == lan4/tv).

56

Dziękuję za szczegółową diagnozę i poświęcony czas. Ja odchodziłem od zmysłów, co może być nie tak z tym sprzętem, a może ze mną. Wykończył mnie nerwowo. Być może te "dobre sztuki" chodzą wyśmienicie, ale jak wytłumaczyć że na sterownikach tylko z ohci pobierał kilka giga bez błędów na interfejsie i bez zwiechy magistrali?
Myślę że nie trzeba szukać LTE bo na pożyczonym na kilka minut e3131 u mnie też występowały różne dziwne rzeczy na usb 2.0 (np. migająca dioda usb po zatrzymaniu wget-a i innych ściągawek). Jeszcze raz dziękuję @Cezaremu za całokształt smile

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

57 (edytowany przez chauwa 2015-04-13 20:14:23)

Cezary poprawka działa idealnie wink modem 3272 jak i 3131 w wersji h-link przekraczaja bariere dzwieku 7Mbps smile

Przepraszam, że tak póżno piszę o tym ale nie miałam czasu i głowy.

Teraz router za 40zl z wysylka jak za te pieniadze jest wypasny wink

58

Witam ,czy moglbym prosic o opisanie jak poustawiac hg 553 do pracy z modemem lte E3372 ?hg 553 jest na sofcie luci-HW553-squashfs-cfe.bin (tym najnowszym z tego forum).Z gory dziekuje ...

59

Jeżeli modem zwykły: http://eko.one.pl/?p=openwrt-3g#obsugam … ybierasppp
Jeżeli modem hilink: http://eko.one.pl/?p=openwrt-3g#obsugam … owejhilink

Jeżeli nie będzie chciał się łączyć w zwykłym trybie to musisz do modemu wgrać inną wersję firmware.

60

mam wersje hilink ,ok dziekuje ide sprawdzic

61

kurcze tylko bardziej chodzilo mi o to co powpisywac w tej wersji graficznej

62

W wersji graficznej masz zmienić w interfejsach, w sekcji wan, port eth0.2 na eth1 czy jaki się tam pojawi. I zapisać wszystko.

63 (edytowany przez krisfm 2015-04-15 19:00:16)

a ten adres ip jako static tj 192.168.8.1 ? dobrze mysle czy jakos inaczej ,sory za tak szczegolowe pytania,mozna by prosic o jakiegos screen shota ,a jak bedzie wygladac interfejs lan ?

64

Nie, nic nie wpisujesz. Ma zostać dhcp, samo się pobierze to co ma się pobrać.

Interfejs ma zostać tak jak jest, tam nic nie ruszaj i nie zmieniaj. Masz zmienić tylko tą jedną wartość dla wanu, nic więcej.

65

ok juz dziala,tylko jak z DNS w zakladce lan mam wpisane ten googlowy 8.8.8.8 a jak ustwaic zeby dzialal z automatu tzn zeby bral z e3372

66

Wywal z lanu te 8.8.8.8. Nie wiem po co wpisałeś to.

67

ok,bardzo dziekuje za pomoc  - moje spostrzeżenia ten sofcik troche jest jak dla mnie niestabilny tj . jak zminialem mu dns tzn jak go wykasowalem to nastapila zwiecha routera i nie moglem juz wiecej sie na niego zalogowac - reset i wgrywanie na nowo softu i tak mialem kilka razy ... a inne pytanko jak odpalic voipa na tym sofcie tzn jak zrobic konfiguracjiie e3372 i lte z niego jako glowny wan neostrada jako zapasowy ,i ten voip oczywiscie z neostrady bo na lte nie bedzie dzialal - da sie czy za duzo wymagam ?bardzo dziekuje za odpowiedz.Predkosc lte w red bull mobile w centrum duzego miasta to ok 17 mbit down na ok 17 mbit up jakby ktos pytal...

68

Poza voip (openwrt nie wspiera tego co jest na routerze, nie ma sterowników) to wszystkie odpowiedzi znajdziesz na ... eko.one.pl.

69

wlasnie chodzi mi glownie o voip,dzieki za szybka odpowiedz

70

czesc ma moze ktos soft z bcm63xx-spi skompilowanym jako moduł lub bez obslugi spi? nie moge sobie poradzic z kompilacja jadra na archu (bledy przy kompilowaniu za pomoca gcc5 dla uboot, ncurses). Probuje uruchomic voipa: https://github.com/pgid69/bcm63xx-phone

71 (edytowany przez witoldo7 2015-07-11 20:37:58)

witam, uruchomilem linie FXS dzialaja polaczenia wychodzace, nie wiem jak skonfigurowac asterisk'a dla polaczen przychodzacych pomoze ktos ?
soft z obsluga voipa + moja konfiguracja : http://www.speedyshare.com/f8AAN/fim.7z

haslo :admin
skonfigurowana linia 2

dobra poradzilem sobie,

72

witoldo7 napisał/a:

witam, uruchomilem linie FXS dzialaja polaczenia wychodzace, nie wiem jak skonfigurowac asterisk'a dla polaczen przychodzacych pomoze ktos ?
soft z obsluga voipa + moja konfiguracja : http://www.speedyshare.com/f8AAN/fim.7z

haslo :admin
skonfigurowana linia 2

dobra poradzilem sobie,

Podzielisz się wiedzą, chciałbym uruchomić Voip to na ostatnim sofcie od Cezarego do tego routera

2015-07-17 - r46365
      - usunięcie modułu spi-bcm63xx z kernela dla architektury brcm63xx
    - dodanie pakietów asterisk11-chan-bcm63xx/bcm63xx-phone-test/kmod-bcm63xx-phone do obsługi linii FXS w Huawei EchoLife HG553