51

Odp: Jakie pamięci flash?

Dużo ludzi przerabiało na 16MB bez przerabiana uboota.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

52

maryjan1 napisał/a:

A czy oryginalny bootloader po zaprogramowaniu zewnętrznym programatorem Maca pomiędzy 64-128 oraz Art na końcu flasha obsłuży poprawnie 16Mb zamiast oryginalnego 4Mbajtowego? Chyba, że jest jakiś inny, alternatywny uboot do tych modeli?

Oryginalny U-Boot w TP-Linkach ma wbite na stałe rozmiar FLASH, co w praktyce oznacza, że z poziomu konsoli U-Boot nie dostaniesz się do zawartości kości poza zadeklarowany obszar (np. będziesz miał dostęp tylko do 4 MB). Poza tym, będzie działać.

53

Wobec tego gdzie ma się znajdować partycja art? Jeżeli będzie na końcu, to system nie będzie miał do niej dostępu?

54 (edytowany przez MiG25 2015-02-14 17:03:04)

Uboot nie musi miec dostępu do art , Uboot odpali system, który już dostęp do art będzie miał.

55

Witam,

Chcę zamontować 16MB pamięć do mojego routera WR740N. Udało mi się załatwić pamięć Spansion S25FL128S ale pepe podaje że zastosował pamięć Spansion S25FL127S. Po przejrzeniu datasheet'ów wyglądają na takie same. Czy mogę jej użyć?
Czy zostanie rozpoznana?

Pozdrawiam
kowoc20

56

kowoc20 napisał/a:

Witam,

Chcę zamontować 16MB pamięć do mojego routera WR740N. Udało mi się załatwić pamięć Spansion S25FL128S ale pepe podaje że zastosował pamięć Spansion S25FL127S. Po przejrzeniu datasheet'ów wyglądają na takie same. Czy mogę jej użyć?
Czy zostanie rozpoznana?

Pozdrawiam
kowoc20

Sprawdź jaki ma JEDEC ID i czy taki sam jest na liście w sterowniku, w kernelu.

57 (edytowany przez Mariusz116 2015-04-09 00:11:57)

Mam nietypowy problem po wgraniu uboot do wr703n

Skopiowalem dokladnie cala zawartosc starej pamieci FLASH 4MB do 8 MB ale niestety system nie wstaje. Konsola uboot dziala.

Chciałem zastosować pamieć SST26VF064B której niestety na liście nie ma a w konstoli wywala komunikac że kernel nie rozpoznal pamieci po JEDEC'u 0xBF2643.

Próbowałem wrzucić starszą wersję uboo poprzez www ale niestety chyba system nie zapisal zmian w pamieci FLASH tak jak by mial problem z procedurą zapisu. Cały czas laduje mi sie wersja uboot 1.1.4

Czy jest możliwość aby ww. pamieć FLASH współpracowała z routerem czy konieczna jest kompilacja obrazu z modyfikacjami??

Jeszcze zrzut konsoli uboot po restarcie:

*   U-Boot 1.1.4  (Nov 19 2014, 09:43:51)   *

AP121 (AR9331) U-Boot for TL-WR703N

DRAM:   64 MB DDR 16-bit
FLASH:  Unknown type (using only 4 MB)

Please, send request to add support
for your FLASH - JEDEC ID: 0xBF2643

CLOCKS: 400/400/200/33 MHz (CPU/RAM/AHB/SPI)

LED on during eth initialization...

......

The oldest data was removed. Continue...
0] ar933x-uart: ttyATH0 at MMIO 0x18020000 (irq = 11) is a AR933X UART
[    0.460000] console [ttyATH0] enabled, bootconsole disabled
[    0.460000] console [ttyATH0] enabled, bootconsole disabled
[    0.480000] m25p80 spi0.0: unrecognized JEDEC id bf2643
[    0.500000] ag71xx_mdio: probed
[    0.500000] eth0: Atheros AG71xx at 0xb9000000, irq 4
[    1.060000] ag71xx ag71xx.0: eth0: connected to PHY at ag71xx-mdio.1:04 [uid=004dd041, driver=Generic PHY]
[    1.070000] TCP cubic registered
[    1.070000] NET: Registered protocol family 17
[    1.070000] Bridge firewalling registered
[    1.080000] Ebtables v2.0 registered
[    1.080000] 8021q: 802.1Q VLAN Support v1.8
[    1.090000] VFS: Cannot open root device "(null)" or unknown-block(0,0)
[    1.090000] Please append a correct "root=" boot option; here are the available partitions:
[    1.100000] Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0)

58

m25p80 spi0.0: unrecognized JEDEC id bf2643

Wszystko działa jak trzeba, uboot ładuje system, tylko system który tam wrzuciłeś nie ma obsługi tej konkretnej kości pamięci. Albo skompiluj system dodając łatkę do tej pamięci albo zobacz np. trunka który obsługuje więcej.

59

Mariusz116 napisał/a:

[...]
Skopiowalem dokladnie cala zawartosc starej pamieci FLASH 4MB do 8 MB ale niestety system nie wstaje. Konsola uboot dziala.

To źle zrobiłeś. Dane kalibracyjne ART powinny być na końcu nowej kostki FLASH, inaczej nie wstanie Ci radio. A że masz nieobsługiwaną kostkę, to nie wgrasz ich przez moją modyfikację U-Boot... a w OpenWrt ta partycja jest domyślnie zablokowana (tylko do odczytu).

Mariusz116 napisał/a:

Chciałem zastosować pamieć SST26VF064B której niestety na liście nie ma a w konstoli wywala komunikac że kernel nie rozpoznal pamieci po JEDEC'u 0xBF2643.

Trzeba było kupić jakąś wspieraną kostkę, zarówno w U-Boot jak i w kernelu... Skoro wiedziałeś, że ta kostka nie jest wspierana, to od razu trzeba było sobie dać spokój. Po co robić sobie dodatkową robotę z własnymi kompilacjami?

Mariusz116 napisał/a:

Próbowałem wrzucić starszą wersję uboo poprzez www ale niestety chyba system nie zapisal zmian w pamieci FLASH tak jak by mial problem z procedurą zapisu. Cały czas laduje mi sie wersja uboot 1.1.4

Ta kostka wymaga chyba dodatkowych ustawień w rejestrach przed kasowaniem/zapisem. Kiedyś chciałem dodać dla niej wsparcie, ale to jakiś wynalazek, którego praktycznie nikt nie używa.

Raz jeszcze - będziesz miał z nią same problemy, wymień na coś popularnego (jak chcesz, to mam sprawdzone kostki, info na pw).

Mariusz116 napisał/a:

Czy jest możliwość aby ww. pamieć FLASH współpracowała z routerem czy konieczna jest kompilacja obrazu z modyfikacjami??[...]

Tylko kompilacja, i to zarówno U-Boot jak i OpenWrt (łata na kernel). Prawdę mówiąc, to ja nie wiem nawet czy da się ją używać ze sterownikiem m25p80, tak jak pozostałe, popularne kostki z serii "25".

60

Jak chodzi o kostkę SST26VF064B to akurat dostałem ją z sampli od Microchipa.

Czyli modyfikacja u-boota i systemu to gra nie warta świeczki bo sądziłem że to kwestia zmiany + dopisanie obsługi procedury obsługi ww. kostki  uboot'a.

Swoją drogą jak wgrywałem u-boot to tak naprawdę korzystałem z zewnętrznego programatora a tak ściślej sam napisałem procedury zapisu i kasowania kostki na plytce uruchomieniowej z STM32. Procedura działa bo skopiowałem całą zawartość starej kości FLASH na nową. Dałoby radę te procedurki  wkomponować  w obraz u-boot oraz jak zrobic modyfikacje OpenWrt??

Jak zmiany będą zbyt rozległe to chyba zrezygnuje z ww. kostki i załatwię taka która jest wspierana.

61

Mariusz116 napisał/a:

[...]Dałoby radę te procedurki  wkomponować  w obraz u-boot oraz jak zrobic modyfikacje OpenWrt??[...]

Wszystko się da. Źródła masz, chcesz to działaj.

62 (edytowany przez kowoc20 2015-05-30 22:27:10)

pepe2k napisał/a:
kowoc20 napisał/a:

Witam,

Czy zostanie rozpoznana?

Pozdrawiam
kowoc20

Sprawdź jaki ma JEDEC ID i czy taki sam jest na liście w sterowniku, w kernelu.

Witam ponownie,
Zaprogramowałem tą kość w programatorze (S25FL128S) jednak w konsoli wyświetla mi że pamięć nie jest wspierana:

*      U-Boot 1.1.4  (Jun 19 2013)      *

AP121 (AR9331) U-Boot for TL-WR74xN/D v4

DRAM:  32 MB
FLASH: Unknown type (using only 4 MB)

Please, send request to add support
for your flash - JEDEC ID: 0x012018

Czy wynika z tego że ten obraz uboot nie wspiera tej pamięci? Jedec ID tej pamięci jest na liście wpieranych pamięci.
Pepe2k czy możesz to sprawdzić?

Pozdrawiam
kowoc20

63

Chyba w sumie nie musi o ile nie będzie w uboocie grzebał, byle by system wystartował.

64

Cezary napisał/a:

Chyba w sumie nie musi o ile nie będzie w uboocie grzebał, byle by system wystartował.

Nie rozumiem Cezary Twojej odpowiedzi. Kto nie bedzie grzebał w ubocie i czemu byle by wystartował system.

65

Wymieniłeś pamięć flash na większą. Uboot jej nie widzi całej, ale startuje system z niej?

66

kowoc20 napisał/a:

Pepe2k czy możesz to sprawdzić?

Zobacz datę kompilacji obrazu, którego używasz. Trochę stary, nie sądzisz? smile

67

Dzięki za odpowiedź pepe2k.
Tak podejrzewałem. Na twoich stronach nie znalazłem nowszych kompilacji stąd mój problem.
Czy nowsze kompilacje są dostępne na Twoich stronach czy może nie mogę ich znaleźć :-(?

Jeśli możesz wskazać takie kompilacje to będę bardzo wdzięczny ;-).

Pozdrawiam

68

kowoc20 napisał/a:

Dzięki za odpowiedź pepe2k.
Tak podejrzewałem. Na twoich stronach nie znalazłem nowszych kompilacji stąd mój problem.
Czy nowsze kompilacje są dostępne na Twoich stronach czy może nie mogę ich znaleźć :-(?

Jeśli możesz wskazać takie kompilacje to będę bardzo wdzięczny ;-).

Pozdrawiam

Mam link w stopce...

69

Ale ze mnie geniusz hihihih przecież te pliki są tu:
https://github.com/pepe2k/u-boot_mod/tr … oot_images
tylko nazwa pliku do WR740 zmyliła mnie ponieważ w nazwie "tp-link_wr740n_v4_130513" jest 130513 i myślałem że to jest data kompilacji. Dopiero jak przejrzałem pozostałe pliki to coś mnie tknęło.

Obecnie mam:
*        U-Boot 1.1.4  (Mar  8 2014)        *

DRAM:   32 MB DDR 16-bit
FLASH:  Spansion S25FL127S (16 MB)

LED on during eth initialization...

Hit any key to stop autobooting:  0

uboot>

i działa !!! Dzięki pepe2k za motywacje do szukania :-)

Mogę powiedzieć że pamięć S25FL128S także działa.

70

kowoc20 napisał/a:

Ale ze mnie geniusz hihihih przecież te pliki są tu:
https://github.com/pepe2k/u-boot_mod/tr … oot_images
tylko nazwa pliku do WR740 zmyliła mnie ponieważ w nazwie "tp-link_wr740n_v4_130513" jest 130513 i myślałem że to jest data kompilacji. Dopiero jak przejrzałem pozostałe pliki to coś mnie tknęło.

Hihihihih... pudło! Jak sama nazwa folderu wskazuje, znajdują się tam oryginalne obrazy U-Boot.

kowoc20 napisał/a:

Obecnie mam:
*        U-Boot 1.1.4  (Mar  8 2014)        *
[...]

Nie wiem skąd wziąłeś taką wersję, ale raczej na pewno nie z oficjalnego wydania na GitHub: https://github.com/pepe2k/u-boot_mod/releases

71 (edytowany przez build000 2015-06-01 07:59:17)

Tak z ciekawości zajrzałem i czytając na wyrywki https://github.com/pepe2k/u-boot_mod/bl … EADMEPL.md (sekcja "Inne" )
znalazłem takie cuś:

(...)
Wciśnij i przytrzymaj przycisk aby uruchomić:

Werwer web (min. 3 sekundy)
    Konsolę szeregową U-Boot (min. 5 sekundy)
    Konsolę sieciową U-Boot (min. 7 sekundy)
(...)

wink

72 (edytowany przez kowoc20 2015-06-01 21:02:00)

Nie wiem skąd wziąłeś taką wersję, ale raczej na pewno nie z oficjalnego wydania na GitHub: https://github.com/pepe2k/u-boot_mod/releases

Już wiem skąd mam tą wersję. A mianowicie nie tak dawno natrafiłem na tą stronę https://dev.wlan-si.net/ticket/1191 i stąd ściągnąłem tego uboot'a do WR740 i chyba wczoraj go poprostu wgrałem :-).

Druga sprawa to człowiek uczy się całe życie i nie przypuszczałbym że bieżące wydania są pod linkiem który wskazałeś.

Obecnie wgrałem najnowszego uboot'a z 19.11.2014

*   U-Boot 1.1.4  (Nov 19 2014, 09:47:20)   *

DRAM:   32 MB DDR 16-bit
FLASH:  Spansion S25FL127S (16 MB)

Wybrałem go z katalogu "U-Boot images" - chyba już teraz jest OK :-).  Zauważyłem tylko że w firefoxie nie mogę wejść na stronę www uboot'a bo pisze że nie znalazł strony natomiast w IE mogę wejść. Czym może to być spowodowane?

73

kowoc20 napisał/a:

Zauważyłem tylko że w firefoxie nie mogę wejść na stronę www uboot'a bo pisze że nie znalazł strony natomiast w IE mogę wejść. Czym może to być spowodowane?

Nie wiem... podałeś za mało informacji (jaki system, jaki FF, etc.).

74

System to Windows 7 Professional a FF to najnowsza chyba wersja 38.0.1.
Brak obsługi w FF jakoś mi nie przeszkadza ale zawsze można zapytać :-)

75

kowoc20 napisał/a:

System to Windows 7 Professional a FF to najnowsza chyba wersja 38.0.1.
Brak obsługi w FF jakoś mi nie przeszkadza ale zawsze można zapytać :-)

U mnie w podobnej konfiguracji działa bez żadnych problemów.
Poza tym, miejscem do zgłaszania błędów jest: https://github.com/pepe2k/u-boot_mod/issues.