1 (edytowany przez yarpen 2014-09-04 16:13:08)

Temat: Jakie pamięci flash?

Witam

Jakie pamięci flash 16MB kupić do routerów WDR4300 oraz MR3220v2. Gdzieś czytałem że można zmienić na W25Q128 lub MX25L128 jednak ciężko je dostać. W TME jest dostępna i w przyzwoitej cenie pamięć M25P128-VMF6PB czy można zastosować tą pamięć? Posiadam również kostkę pamięci AT45DB641E (8MB) czy mogę ją zastosować w routerze MR3220? (pinologia może się różnić - z tym sobie poradzę, bardziej obawiam się strony software - czy one będą obsługiwane przez "kontroler").

Pozdrawiam

2

Odp: Jakie pamięci flash?

W25Q128 wchodzą i są wspierane w kernelu, jak pozostałe - sprawdź w sterowniku.

PS. Mam Winbondy w dobrej cenie.

3

witam ponownie,

zdobyłem pamięć M25P128 (darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby) i chciałbym ją zastosować w MR3220v2. Przeglądając forum znalazłem ciekawy sposób, mianowicie:  nalutowaniem na pajączka jednej kości na drugą, odizolowaniem linii CS przełącznikiem. Uruchomić z oryginalnej kości, wejść w bootloader, przegrać bootloader do pamięci, przełącznikiem zmieć kości, wgrać bootloader z ramu do flash.
"Sprzętowo" sobie poradziłem, (niestety nie znam kompletnie linuxa) udało mi się zgrać uboot.bin i art.bin i teraz pytanie czy trzeba coś edytować przed wgraniem do nowej kości? jak wgrać (jakimi poleceniami zapisać w/w pliki do nowego flasha oczywiście po przełączeniu wspomnianego przełącznika). i co dalej po wgraniu tych plików do flasha?

jaka jest częstotliwość zegara taktującego magistralę SPI?

Z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam

4

yarpen napisał/a:

jaka jest częstotliwość zegara taktującego magistralę SPI?

~20-30 MHz

5

Witam nie polecam kupowania od tego użytkownika, nie wiadomo co sam sprzedaje poza tym nie kupił bym nawet pamięci od niego, jest dużo innych ofert chociażby Allegro big_smile i big_smile

Podejmę się naprawy ruterów TP-Link od WR1043 -MR3420 i pozostałe modele kontakt na private! smile i smile

Obrazy do ruterów są mojej Kompilacji i z nich korzystam i mam własne pakiety na dzień obecny są to BB  i Gargulec big_smile i big_smile

6

marczelo napisał/a:

Witam nie polecam kupowania od tego użytkownika, nie wiadomo co sam sprzedaje poza tym nie kupił bym nawet pamięci od niego, jest dużo innych ofert chociażby Allegro :D i =D

Nauczyłeś się już naprawiać chociaż młotki?

7

dobra dobra, przestańcie się już wyzywać smile

Na razie nie mam zamiaru nic kupować ponieważ mam pamięć taką o jakiej pisałem i jest już wlutowana na tzw "kanapkę".

Napiszcie proszę jak ją mam teraz zaprogramować (jestem laikiem jeżeli chodzi o linuxa, i nie mam pojęcia jak się za to zabrać, szukałem na forum jednak nic nie znalazłem na ten temat).

pozdrawiam

8

pepe2k napisał/a:
marczelo napisał/a:

Witam nie polecam kupowania od tego użytkownika, nie wiadomo co sam sprzedaje poza tym nie kupił bym nawet pamięci od niego, jest dużo innych ofert chociażby Allegro :D i =D

Hehehehe

Ja to chociaż w realu pracuje i to w sklepie komputerowym i składam komputery itp. A ty to nie wiadomo co robisz ? ZAŁOŻYŁEŚ stronę internetową  i jesteś na stronie  http://openrouter.info/forum/viewtopic.php?t=2537

i Myślisz ze świecisz ze rozumy zjadłeś  wierzysz w Boga to szanuj bliźniego swego tak mówi nasza wiara.

Tą sama bronią cię z walczę co ty mnie chcesz stąd wykurzyć.Miło ci było czytać ? Ja mam ubaw  hehe szkoda ze Administrator tu dawno usnął

Podejmę się naprawy ruterów TP-Link od WR1043 -MR3420 i pozostałe modele kontakt na private! smile i smile

Obrazy do ruterów są mojej Kompilacji i z nich korzystam i mam własne pakiety na dzień obecny są to BB  i Gargulec big_smile i big_smile

9

@marczelo: po co w ogóle zaczynasz takie rozmowy? Nudzi Ci się?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

10

marczelo napisał/a:
pepe2k napisał/a:
marczelo napisał/a:

Witam nie polecam kupowania od tego użytkownika, nie wiadomo co sam sprzedaje poza tym nie kupił bym nawet pamięci od niego, jest dużo innych ofert chociażby Allegro big_smile i big_smile

Hehehehe

Ja to chociaż w realu pracuje i to w sklepie komputerowym i składam komputery itp. A ty to nie wiadomo co robisz ? ZAŁOŻYŁEŚ stronę internetową  i jesteś na stronie  http://openrouter.info/forum/viewtopic.php?t=2537

i Myślisz ze świecisz ze rozumy zjadłeś  wierzysz w Boga to szanuj bliźniego swego tak mówi nasza wiara.

Tą sama bronią cię z walczę co ty mnie chcesz stąd wykurzyć.Miło ci było czytać ? Ja mam ubaw  hehe szkoda ze Administrator tu dawno usnął

Składasz komputery w Realu? Niezła fucha! wink
EOT

11 (edytowany przez marczelo 2014-09-10 19:09:19)

Przepraszam za błąd  nie w realu moja pomyłka dobra może inaczej  czyli w rzeczywistości.
Cezary nie nudzę się nie rozumnie czemu Pan pepe2k nie rozumie ze  inni tez coś potrafią o to mi chodzi niech poczuje się upokorzony tak jak ja czytam jego wypowiedzi o mnie bzdury wymyśla chociażby dziś z tym młotkiem "Cytuje " Nauczyłeś się już naprawiać chociaż młotki?

I kto komu robi rogi  ja czy on mi Pytanie ???????????

12

Jak by nie było - twoja wypowiedź była pierwsza nie na temat. Więc z łaski swojej nie odpowiadaj na ten temat, a przyszłości jak będziesz miał jakiekolwiek uwagi nie związane z tematem to pisz na priv do użytkownika i nie pierz brudów na forum publicznym. Dziękuję.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

13

yarpen napisał/a:

zdobyłem pamięć M25P128 (darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby) i chciałbym ją zastosować w MR3220v2.

Sprawdziłeś, czy kernel ją rozpozna (JEDEC ID Twojej kości powinien być na liście w m25p80.c)?

yarpen napisał/a:

"Sprzętowo" sobie poradziłem, (niestety nie znam kompletnie linuxa)

To trzeba zrobić w U-Boot, nie w Linuxie (nie masz pewności, czy po przełączeniu się na nową kostkę kernel nie zacznie czegoś czytać i po prostu Ci się elegancko wyłoży).

yarpen napisał/a:

udało mi się zgrać uboot.bin i art.bin i teraz pytanie czy trzeba coś edytować przed wgraniem do nowej kości? jak wgrać (jakimi poleceniami zapisać w/w pliki do nowego flasha oczywiście po przełączeniu wspomnianego przełącznika). i co dalej po wgraniu tych plików do flasha?

Nic nie musisz edytować, ale nie wgrasz sobie ART-a na większą kość z poziomu U-Boot, bo TP-Linkowa wersja nie rozpoznaje rozmiaru kości, tylko ma go zaszytego na stałe. Masz 4 wyjścia:
1. Programator.
2. Rekompilacja OpenWRT z odblokowanym dostępem do partycji ART.
3. Wgranie mojego zmodyfikowanego U-Boota.
4. DD-WRT (jeżeli dobrze pamiętam, to tam wszystkie partycje mtd są "zapisywalne").

A żeby wgrać obraz U-Boot (po wystartowaniu routera, zatrzymaniu się w konsoli U-Boot i przełączeniu na czystą kostkę, zgrany plik z U-Bootem o rozmiarze dokładnie 128 KB i nazwie uboot.bin masz mieć dostępny na serwerze tftp pod adresem 192.168.1.2), to kolejno:

setenv ipaddr 192.168.1.1
setenv serverip 192.168.1.2
tftpboot 0x80800000 uboot.bin
erase 0x9F000000 +0x20000
cp.b 0x80800000 0x9F000000 0x20000

14

marczelo napisał/a:

Przepraszam za błąd  nie w realu moja pomyłka dobra może inaczej  czyli w rzeczywistości.

To się Realowi upiekło, bo już PIP była gotowa zamknąć im interes za zatrudnianie nieletnich... wink

15

ok,
serdecznie dziękuję za pomoc, widzę że czeka mnie jeszcze dłuuuga droga zanim coś zrobię smile
a używając programatora pod jaki adres wgrać ART-a? (mam na myśli kostkę 16MB) z tego co czytałem to musi to być na końcu flash- a

pozdrawiam

16

yarpen napisał/a:

a używając programatora pod jaki adres wgrać ART-a? (mam na myśli kostkę 16MB) z tego co czytałem to musi to być na końcu flash- a

Tak, dla TP-Linków jest to zawsze ostatni blok.

17

@Pepe - można skądś pobrać Twój skompilowany uboot dla WR710N? Przymierzam się do wymiany na 16mbit flash. Dzięki.

18

Można, mam link w stopce. Na 16 Mbit nie wymieniaj, bo to nie ma zupełnie sensu.

19

ten link do Githuba? Znalazłem tam tylko archiwum z kilkoma gotowcami, ale nie do 710

20

Coś słabo szukałeś.
https://github.com/pepe2k/u-boot_mod/releases

21

No najwyraźniej słabo. Dzięki.
Tylko takiego flasha mam na stanie a chciałem zrobić przełączalny routerek oryginał / OpenWRT na CS. RAM też miałem 64MB i też pewnie niepotrzebnie, ale wymieniłem. Tak z nudów. Grypa, te sprawy...

22

maryjan1 napisał/a:

No najwyraźniej słabo. Dzięki.
Tylko takiego flasha mam na stanie a chciałem zrobić przełączalny routerek oryginał / OpenWRT na CS. RAM też miałem 64MB i też pewnie niepotrzebnie, ale wymieniłem. Tak z nudów. Grypa, te sprawy...

Chyba żartu nie zrozumiałeś - 16 Mbit to 2 MB.

23 (edytowany przez maryjan1 2015-02-03 20:07:27)

fakt - miało być w megabajtach a nie megabitach, ale jak już wspomniałem - grypa ma swoje prawa i nie wpływa pozytywnie ani na czytanie, ani na pisanie. Dobrze chociaż, że zdolności manualne nie ucierpiały i RAM poszedł od kopa i bez poprawek. A już miałem go wlutować o 180 stopni odwrotnie

24

Chyba musiałem gdzieś popełnić błąd. Po kolei:
chiński wr703n
1. Wrzuciłem OpenWRT przez www
2. Zrobiłem backup partycji art (64kb)
3. W nowym, 16 megabajtowym flashu zaprogramowałem tylko Twój uboot na początku flasha
4. Wlutowałem nowy flash i z poziomu przeglądarki wrzuciłem OpenWRT
5. Z poziomu przeglądarki (karta art.html) wrzuciłem kopię art, którą poprzednio wykonałem
6. Brak WiFi
7. Na oryginalnym flashu z OpenWRT WiFi działa

25

maryjan1 napisał/a:

Chyba musiałem gdzieś popełnić błąd. Po kolei:
chiński wr703n
1. Wrzuciłem OpenWRT przez www
2. Zrobiłem backup partycji art (64kb)
3. W nowym, 16 megabajtowym flashu zaprogramowałem tylko Twój uboot na początku flasha
4. Wlutowałem nowy flash i z poziomu przeglądarki wrzuciłem OpenWRT
5. Z poziomu przeglądarki (karta art.html) wrzuciłem kopię art, którą poprzednio wykonałem
6. Brak WiFi
7. Na oryginalnym flashu z OpenWRT WiFi działa

Zapomniałeś o adresie MAC - drugi sektor oryginalnej kości (64 KB począwszy od 0x10000).