yarpen napisał/a:zdobyłem pamięć M25P128 (darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby) i chciałbym ją zastosować w MR3220v2.
Sprawdziłeś, czy kernel ją rozpozna (JEDEC ID Twojej kości powinien być na liście w m25p80.c)?
yarpen napisał/a:"Sprzętowo" sobie poradziłem, (niestety nie znam kompletnie linuxa)
To trzeba zrobić w U-Boot, nie w Linuxie (nie masz pewności, czy po przełączeniu się na nową kostkę kernel nie zacznie czegoś czytać i po prostu Ci się elegancko wyłoży).
yarpen napisał/a:udało mi się zgrać uboot.bin i art.bin i teraz pytanie czy trzeba coś edytować przed wgraniem do nowej kości? jak wgrać (jakimi poleceniami zapisać w/w pliki do nowego flasha oczywiście po przełączeniu wspomnianego przełącznika). i co dalej po wgraniu tych plików do flasha?
Nic nie musisz edytować, ale nie wgrasz sobie ART-a na większą kość z poziomu U-Boot, bo TP-Linkowa wersja nie rozpoznaje rozmiaru kości, tylko ma go zaszytego na stałe. Masz 4 wyjścia:
1. Programator.
2. Rekompilacja OpenWRT z odblokowanym dostępem do partycji ART.
3. Wgranie mojego zmodyfikowanego U-Boota.
4. DD-WRT (jeżeli dobrze pamiętam, to tam wszystkie partycje mtd są "zapisywalne").
A żeby wgrać obraz U-Boot (po wystartowaniu routera, zatrzymaniu się w konsoli U-Boot i przełączeniu na czystą kostkę, zgrany plik z U-Bootem o rozmiarze dokładnie 128 KB i nazwie uboot.bin masz mieć dostępny na serwerze tftp pod adresem 192.168.1.2), to kolejno:
setenv ipaddr 192.168.1.1
setenv serverip 192.168.1.2
tftpboot 0x80800000 uboot.bin
erase 0x9F000000 +0x20000
cp.b 0x80800000 0x9F000000 0x20000