Temat: [TL-WR1043ND z Gargoyle] Brak dostępu do internetu przez LAN - POMOCY!
Witam,
od dłuższego czasu miałem problem z routerem TP-Link TL-WR1043ND v1 polegający na tym, że mimo połączenia jednego z laptopów z routerem (Wi-Fi) nie miałem połączenia z Internetem, bądź rozłączało się samo po pewnym czasie. Problem pojawiał się tylko na jednym urządzeniu, pozostałe działały bez zarzutu! Temat wałkowałem na innym forum...
(http://tplink-forum.pl/pogotowie-konfig … 1c118d507f)
...jednak nikt nie potrafił mi pomóc. Jeśli ktoś jest ciekaw szczegółów to odsyłam do tamtego forum by przeczytać choćby ten pierwszy wpis jeśli to istotne dla rozwiązania mojego problemu.
Po roku męczarni w końcu zdecydowałem się zaryzykować i zainstalować alternatywne oprogramowanie, mianowicie Gargoyle 1.6.2.2 (r42647). Jak ręką odjął zniknął wcześniej opisywany problem, lecz by było piękniej pojawił się nowy...
Otóż przestał działać mi internet na komputerze podłączonym do routera za pomocą sieci LAN... normalnie ręce mi już opadają i czuję, że stoję w miejscu nie dostrzegając jakiegoś drobiazgu powodującego te problemy. Bardzo proszę Was o pomoc.
Z Gargoyle jestem jeszcze nieobyty i trochę trudno mi się w nim odnaleźć, gdyż przyzwyczaiłem się do firmware TP-Linka stąd moja prośba do Was o pomoc, gdyż najskuteczniej szukać cennych rad u źródła ![]()
Ogólnie rzecz biorąc sieć zbudowaną mam w ten sposób, że od zewnętrznego dostawcy odbieram drogą radiową internet, który od anteny przesyłany jest do Access Pointa (dawniej do niego podłączony był jedynie komputer z którym obecnie mam problem i właśnie jego adres MAC był przypisany do Access Pointa), następnie za pomocą kabla podłączony jest do portu WAN w routerze TP-Link TL-WR1043ND v1, a stamtąd rozsyłany za pomocą Wi-Fi do różnych urządzeń w domu, oraz za pomocą kabla LAN do komputera, z którym mam problem.
Najpierw sądziłem, że coś źle ustawiłem konfigurując na nowo Gargoyle, jednak chyba byłem w błędzie, ponieważ gdy do tego kabla LAN podłącze np. laptopa to bez żadnych problemów odbiera on internet.
Coś więc musi być nie tak z tym problematycznym komputerem. Jest to dość stary sprzęt, pracuje na Windowsie XP. Zarówno adres IP jak i serwery DNS mam ustawione w ten sposób by komputer pobierał je z routera.
Jakie jeszcze informacje mam podać by łatwiej było Wam udzielić mi pomocnych rad?
Z góry dziękuję za pomoc ![]()