Temat: [TL-WR1043ND z Gargoyle] Brak dostępu do internetu przez LAN - POMOCY!

Witam,

od dłuższego czasu miałem problem z routerem TP-Link TL-WR1043ND v1 polegający na tym, że mimo połączenia jednego z laptopów z routerem (Wi-Fi) nie miałem połączenia z Internetem, bądź rozłączało się samo po pewnym czasie. Problem pojawiał się tylko na jednym urządzeniu, pozostałe działały bez zarzutu! Temat wałkowałem na innym forum...

(http://tplink-forum.pl/pogotowie-konfig … 1c118d507f)

...jednak nikt nie potrafił mi pomóc. Jeśli ktoś jest ciekaw szczegółów to odsyłam do tamtego forum by przeczytać choćby ten pierwszy wpis jeśli to istotne dla rozwiązania mojego problemu.

Po roku męczarni w końcu zdecydowałem się zaryzykować i zainstalować alternatywne oprogramowanie, mianowicie Gargoyle 1.6.2.2 (r42647). Jak ręką odjął zniknął wcześniej opisywany problem, lecz by było piękniej pojawił się nowy...

Otóż przestał działać mi internet na komputerze podłączonym do routera za pomocą sieci LAN... normalnie ręce mi już opadają i czuję, że stoję w miejscu nie dostrzegając jakiegoś drobiazgu powodującego te problemy. Bardzo proszę Was o pomoc.
Z Gargoyle jestem jeszcze nieobyty i trochę trudno mi się w nim odnaleźć, gdyż przyzwyczaiłem się do firmware TP-Linka stąd moja prośba do Was o pomoc, gdyż najskuteczniej szukać cennych rad u źródła smile

Ogólnie rzecz biorąc sieć zbudowaną mam w ten sposób, że od zewnętrznego dostawcy odbieram drogą radiową internet, który od anteny przesyłany jest do Access Pointa (dawniej do niego podłączony był jedynie komputer z którym obecnie mam problem i właśnie jego adres MAC był przypisany do Access Pointa), następnie za pomocą kabla podłączony jest do portu WAN w routerze TP-Link TL-WR1043ND v1, a stamtąd rozsyłany za pomocą Wi-Fi do różnych urządzeń w domu, oraz za pomocą kabla LAN do komputera, z którym mam problem.

Najpierw sądziłem, że coś źle ustawiłem konfigurując na nowo Gargoyle, jednak chyba byłem w błędzie, ponieważ gdy do tego kabla LAN podłącze np. laptopa to bez żadnych problemów odbiera on internet.
Coś więc musi być nie tak z tym problematycznym komputerem. Jest to dość stary sprzęt, pracuje na Windowsie XP. Zarówno adres IP jak i serwery DNS mam ustawione w ten sposób by komputer pobierał je z routera.

Jakie jeszcze informacje mam podać by łatwiej było Wam udzielić mi pomocnych rad?

Z góry dziękuję za pomoc smile

2

Odp: [TL-WR1043ND z Gargoyle] Brak dostępu do internetu przez LAN - POMOCY!

Nie robiłeś klonowania mac adresu czasami?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Sprawdź czy nie masz w sieci dwóch takich samym MAC adresów.

4

Tak, robiłem klonowanie adresu MAC ponieważ w przeciwnym razie internet nie działa, gdyż blokuje do Access Point bo tak właśnie skonfigurowany jest przez usługodawcę.
Adres MAC sklonowany na router to adres MAC komputera, z którym właśnie jest problem. Jednak w taki właśnie sposób działał poprawnie internet na oryginalnym TP-Link'owskim firmwarze.

Waszym zdaniem nie powinienem tak tego ustawiać? Jeśli nie to w jaki sposób?

5

Zawsze możesz obejść problem i zmienić mac karty sieciowej w kompie. Na Windows XP nie powinieneś mieć z tym problemu.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

6

Hmm... przyznam szczerze, że nie wiedziałem iż zmiana adresu MAC jest w ogóle możliwa... tongue chyba będę musiał coś o tym poczytać.

Ale czy jesteście pewni, że to właśnie przyczyna moich problemów czy tak strzelacie w ciemno?

7

Ściągnij sobie ten programik i sprawdź. http://highside.pl/MACAddressChanger.exe

Tylko upewnij się, że MAC się zmienił, bo na niektórych sterownikach nie da się tego zrobić.

8 (edytowany przez pgorzala 2015-03-25 12:01:29)

Wolał bym jednak tego nie robić. Zmiana MAC to jednak stosunkowo spora ingerencja w sprzęt, pytanie czy konieczna z punktu widzenia mojego problemu?
Sądzę, że nie. Sklonowany adres MAC jest widoczny jedynie dla Access Pointa po to by go oszukać. Natomiast dla urządzeń łączących się z routerem wyświetlany jest jego prawdziwy, a nie sklonowany MAC.

Jakby tego było mało dziś zaczęły się kolejne problemy, niektóre urządzenia przestają mi działać, trzeba je uruchamiać od nowa lub restartować router. Czasem nawet to nie pomaga.
Przyznam, że po dwóch całkowicie zmarnowanych dniach mam dość, liczyłem, że ktoś z was podpowie mi jakąś oczywistą oczywistość i to pomoże. Spróbuję za chwilę przeinstalować firmware na ten oryginalny bo tam przynajmniej tylko 1 z 7 urządzeń nie działało, a na tym Gargoyle są co chwile problemy ze wszystkimi urządzeniami.
W dodatku jak dla mnie to oryginalny firmware jest o niebo przejrzystszy i czytelniejszy, zwłaszcza dla przeciętnego użytkownika, który nie potrzebuje kombinowania, a chce jedynie mieć bezproblemowy dostęp do internetu.

Byłbym jednak wdzięczny gdyby temat nie umarł i ktoś z was spróbował mi pomóc.

9

Zmiana MAC to nie ingerencja w sprzęt. Ten program zmienia tylko jedną wartość w rejestrze.

10

Ok, nie zmieniaj na razie mac, po prostu sprawdź czy nie masz powtórzonego w sieci. Bo objawy które opisałeś tam mogą sugerować. I nie firmware na routerze bo on nie ma nic wspólnego z tym, on ma swoje adresy.

11

pgorzala napisał/a:

[...]Przyznam, że po dwóch całkowicie zmarnowanych dniach mam dość, liczyłem, że ktoś z was podpowie mi jakąś oczywistą oczywistość i to pomoże.[...]

Przecież dostałeś sugestię... zmień adres MAC i sprawdź czy problem nadal występuje.

12

Witam.
Znajduję się w identycznej sytuacji co autor wątku.
Ze swojej strony chce zapytać czy:
1. program do zmiany adresu MAC (link w wątku) wykonuje jakieś ingerencje w oprogramowanie firmware karty sieciowej czy tylko zapisy w rejestrze systemu windows na dysku.
2. Czy jest ktoś wstanie mi wytłumaczyć dlaczego taka sytuacja w ogóle występuje - skoro oryginalne oprogramowanie klonuje adres MAC i nie blokuje komputera z którego pozyskał ten adres - to dlaczego gargulec powoduje blokowanie karty sieciowej z której sklonowano adres MAC? - Dodam że nie udało mi się odnaleźć opcji klonuj a jedynie ręczne wpisywanie adresu dało efekt - może tu tkwi problem - to rodzi trzecie pytanie.
3. czy gargulec posiada opcję klonowania czy trzeba ten adres wpisać ręcznie?

Proszę zrozumieć, że większość z pytających jest laikami jeżeli chodzi o konfigurację i szukają tutaj pomocy dlatego szczegółowa odpowiedź na zadane pytania pomogą w rozwiązaniu i/lub zrozumieniu problemu. Przeczytałem odpowiedzi w tym wątku i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania.

13

2/3 tak - jest w gui w konfiguracja/podstawowa. I nie, nie powoduje to żadnego problemu w działaniu (w sensie działa). Odpowiedź zaś była inna - chodzi o to żeby w JEDNEJ podsieci nie było 2 takich samych mac adresów. wan i lan to nie jest ta sama podsieć.

14 (edytowany przez Gruberek 2015-03-30 09:46:59)

1. Nie ingeruje w sprzęt. Zmienia adres MAC w rejestrze Windows. Nie każdy sterownik jednak to obsługuje. Np. sterowniki karty wifi rtl8187 w Windows 7 ignorują ten wpis w rejestrze i MAC się nie zmienia ( pomaga instalacja sterownika od Windows XP ).

15

Podane przez was odpowiedzi nie pomogły mi w ustawieniu routera. Niestety. Nadal komputer z którego był klonowany adres mac miał problemy z połączeniem się z siecią internet (w lokalnej wszystko działało). Zresetowałem adres mac routera do domyślnego, poprosiłem providera o dopuszczenie tego adresu w ich systemie i.... Jestem W Niebie.

Od tego momentu zniknęły wszelkie problemy z siecią, przyzwoite pingi, rewelacyjne transfery wszystko działa tak jak powinno.
W sieci lokalnej po kablu na gigabitowym łączu mam transfer rzędu 70-80 MB/s. Wifi lokalnie 9-9,5 MB/s.
Kontrolne SpeedTtesty by Ookla 90 Mb/s (łącze 100 Mb) więc również rewelacja.

Z tego miejsca chciałem podziękować wszystkim twórcom, którym zawdzięczam to oprogramowanie - niskie pokłony dla was i polecam je tym którzy męczą się na oprogramowaniu TP-Linka.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Robert