Wybacz, że nie odpisywałem.
Więc tak. Sporo wyjaśnia to co napisałeś.
Mosty generalnie w praktyce robi się tylko na antenach kierunkowych, na omni to można na siłę robić ale nie przez zbrojone ściany nośne.
Te wahania wg mnie bardziej biorą się hmm, i tu jest ciekawie czasem, z faktu że radio silnie sieje a po drodze jest na tyle osłabień, że wskazania szaleją i dochodzi do sytuacji, że oba radia pokazują raz -61 dbm a raz właśnie -36 dbm. Na dodatek masz anteny silnie dookólne w każdy kierunek i to wyjaśnia wszystko (anteny 2 dbi sieją mocno hmm, nie bijcie za określenie, kuliście) przez co czasem w blokach można sobie ładnie zeskanować sieć z 4 pięter wyżej ze wskazaniem - 16 dbm (przester totalny) a po chwili ona znika.

Gdybyś miał stabilne -61 dbm to byłoby fantastycznie a tak to szczerze powiedziawszy jest do kitu.
Moim zdaniem trzeba tu pokombinować bo z Twoich postów wynika że masz maks 1,5 MB/s co daje 12 mbit/s a z kolei to pokazuje że linkuje Ci się na 24 mbit/s czyli w granicach -83 dbm. Ciężko powiedzieć czy trafiam w odpowiednią wartość.
Reguła jest taka. Masz ściany, chcesz jakieś mostki, to tylko na 2,4 GHz. Poza tym fajnie jakby tam były anteny co najmniej 5 dbi bo to co ma WDR4300 to jakaś kpina i oszustwo (w WDR4300 w środku masz 2x mniejszą antenę niż obudowa)
Przy robieniu mostku urządzenia muszą być w podobnej płaszczyźnie a nie że jedno urządzenie jest na parterze na ziemi a drugie na 1 piętrze na wysokości 5m od podłogi parteru.
Wg mnie możesz tutaj pokombinować z mocą raz zmniejszyć raz zwiększyć i badać zachowanie i link między urządzeniami.
PS
Nie masz możliwości dać tam kabla a nie stawiać mostek?
I jeszcze jedno, TP-Linki pokazują parametr CCQ?
Gdybyś miał odczyt tego parametru to byłoby wręcz idealnie.
Kierunkową antenkę to ma nawet TP-Link ale tego nie jestem w stanie Ci polecić bo nie znam tej zabawki co ją produkują.
Do takich zabaw to bym bardziej używał Ubiquiti Loco lub Nanostation na 2,4 GHz ale i to nie gwarantuje spokojnego snu a swoje też kosztuje.
PPS
W domu mam podobne połączenie jak Ty ale w trybie AP <-> APC do TV i tylko do TV i działa to na antenie 5 dbi z rutera i 2 dbi przy APC koło TV, tyle że ścianę mam z pustaków po drodze a radio po g" a nie po "n" bo mi więcej ani trochę nie potrzeba.
U siebie gdzie teraz jestem używam anten 8 dbi tego typu http://store.rokland.com/products/omni- … -connector
Tyle, że posiadam Mikrotiki i Alixy. Sieje to dosyć porządnie z radia 100 mw po "g". Po "n" mam 200 mw na dwóch takich antenach.
Ja nie twierdzę, że tego się zrobić na TP-Linkach nie da ale faktycznie one mają ograniczoną funkcjonalność. Natomiast są rozbudowane multimedialnie czego nie ma Mikrotik. Coś za coś. Cena też tu czyni cuda.