1 (edytowany przez zygmunt 2015-03-03 21:16:14)

Temat: AP za Bridge (2x TP-Link 1043ND v1) problem

Witam, sieć wygląda następująco

WDR4300(główny router) ............(wifi) 1043ND (jako bridge bez repeatera) -------(kabel) 1043ND (jako AP z wifi)

WDR4300:
192.168.1.1

1043ND(bridge):
192.168.1.4
brama: 192.168.1.1

1043ND(AP):
192.168.1.6
brama: 192.168.1.4

Cały problem polega na tym, że wszystko działa dopóki nie podłącze kablem drugiego 1043ND jako AP. Po tej czynności oba 1043ND po krótkiej chwili przestają odpowiadać na ping. CO ciekawe jeśli drugi 1043ND ustawimy w tryb mostu (po uprzednio wlączonej opcji repeatera na pierwszym 1043ND) sieć działa bardzo stabilnie jednak osiągi są marne. Pytanie czy muszę kabel do drugiego 1043ND wpiąć w WAN i ustawić podsieć? Nie mam pomysłów. Przetestowałem wszystko. Oba radia są na innych kanałach. Dostęp do dwóch 1043ND jest póki nie zepniemy je kablem. Serwer DHCP ustawiony tylko na WDR4300.

2

Odp: AP za Bridge (2x TP-Link 1043ND v1) problem

W drugim WR1043ND ustaw Połączenie WAN na Wyłączony. ( możesz połączyć port WAN do LAN). IP 192.168.1.6 Brama: 192.168.1.1
Kabel do portu LAN ( jak połączysz port WAN do LAN to może być też w porcie WAN).

https://tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos

3

WAN wyłączony, nie podpięty pod LAN. Brama zmieniona. Efekt taki sam. Firmware 1043ND to gargoyle na BB 1.7

4

A nie masz na nich takiego samego mac adresu?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez zygmunt 2015-03-03 22:57:29)

Cezary miał racje w WDR4300 widnieją 2 ip z takimi samymi MAC adresami:
(nieznane)    192.168.1.4    90:F6:52:3E:76:AC   
(nieznane)    192.168.1.6    90:F6:52:3E:76:AC

a ten MAC to jest adres bridge:
Bridge MAC Address:90:F6:52:3E:76:AC

Dodam że mój laptop połączony z 2 1043ND też ma ten sam MAC. Znowu telefon połączony bezpośrednio z mostem (czyli pierwszym 1043ND) ma swój prawidłowy adres MAC.

Czy to znaczy, że włączone jest klonowanie MAC, jeśli podłączymy obojętnie co pod most kablem? Bo tak to rozumiem.

6

Pytanie jest czemu oba masz pod tym mac adresem. zaloguj się do każdego i sprawdź jaki ma mac adres. Żeby nie było że uboota z nich zmieniłeś i masz taki sam ustawiony na każdym.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7 (edytowany przez zygmunt 2015-03-04 00:13:16)

Drugi 1043ND:
LAN MAC        Address: A0:F3:C1:5B:A4:76
Wireless MAC  Address: A0:F3:C1:5B:A4:76

LAN i WIFI mają taki sam MAC.

Pierwszy 1043ND:

Bridge MAC       Address: 90:F6:52:3E:76:AC

Na liście urządzeń podłączonych do drugiego 1043ND widnieje wpis:
192.168.1.4    Address:unknown

EDIT:
Nie zmieniałem nic. Sieć póki co jest stabilna, ale transfery tragiczne. Między skrajnymi punktami czyli PC podłączony do wdr4300 i laptop podłączony do drugiego 1043ND wynosi 700KB/s w 1 i 2 strone. To gorzej niż w przypadku kiedy utworzyłem 2 mosty z repeaterami wifi, wtedy transfer wynosił 1,5MB/s.

8

Jak patrzę na te ustawienia to trochę jestem zaskoczony.
Masz połączenie typu:
Ruter 1 (z AP) <--WIFI--> Urz1. jako Bridge <--KABEL--> AP (z WIFI)
Może się mylę ale z zasady Bridge czyli Most to twór przeźroczysty. Owszem urządzeniu po drugiej stronie bridge'a ustala się IP i to jest normalne by mieć do niego dostęp. Ale hmm, na mój gust AP z WIFI na końcu powinno mieć bramę Rutera 1.
Bridge to bridge, twór jak twór nie działający w warstwie adresacji IP. Jedynie potrzebny jest adres do wskazania skąd mamy internet i DHCP.
Jeżeli Gargulec wspiera WDS to czemu go tam nie włączysz?

9 (edytowany przez zygmunt 2015-03-05 19:46:14)

Problem po części rozwiązany jednak przypadkowo. Otóż masz racje Pudel. Most teoretycznie powinien być przezroczysty. Ustawiłem już wcześniej brame jako router1. Bawiłem sie adresami MAC bezskutecznie i nagle przyszedł mi do głowy pomysł, a gdyby tak zmienić porty na switchu. Zadziałało! Co zauważyłem oba routery (most plus ostatni router) teraz mają połączenie 100Mbps a nie jak wcześniej 1Gbps. Od tego momentu sieć działa stabilnie i transfery wzrosły. Wniosek coś z tymi switchami jest nie tak. Połączone były: 1 port z Lan (most) do 1 portu Lan (router). Teraz wygląda to tak: 3 Port na moście do 2 portu na routerze. Dla testu wrzucę wersje Gargoyle 1.6 by obsy, aby potwierdzić czy to wina sprzętowa czy to Gargoyle BB robi problem. Słyszałem, że na BB transfery nie powalają nawet po kablu, więc może dobrze wnioskuję.

Co do WDS to na obu routerach jest OpenWRT, więc problemu nie ma. Jednak jeśli dobrze myślę WDS ucina transfer całej sieci o połowę. Ja zauważyłem spadek wydajności na centralnym routerze po  ustawieniu WDS. Bridge działa na zasadzie klienta, więc transfery na głównym routerze nie powinny tak drastycznie spadać. Poprawcie mnie jeśli błędnie myślę. WDS bym zastosował jeśli router centralny byłby tylko stacją nadawczą i inne urządzenia łączyłyby się za pomocą ostatniego routera.

10

WDS ucina transfer o połowę ale nie zawsze.
Obrazowo:
Masz WDS po wifi między dwoma urządzeniami (WDS1 <-> WDS2). Do jednego urządzenia idzie internet kablem, później masz most, drugie urządzenie i od niego leci dalej wszystko po kablu. Tu zawsze będzie 100% transferu.
Gdybyś miał zestawienie typu WDS1 <-> WDS2 <-> WDS3 <-> WDS4 wszystko po wifi to między 1 a 2 masz 100% transferu,  a między 2 a 3 tylko 50% bo tam latają pakiety 2x
Jakbyś między 2 a 3 dał kabel to wtedy masz wszędzie 100%.
Aha i jedna uwaga, w teorii i w praktyce wszystkie porty w takiej konfiguracji robić mają za switch, wszędzie ma być wyłączone DHCP a adresy urządzeń nadane statycznie z puli jaką tam sobie przydzieliliśmy.
Ja na Twoim miejscu zacząłbym się zastanawiać czy aby na pewno nie masz po drodze jakiś problemów typu uszkodzony kabel lub zbyt duża siła nadawania/odbierania. Rozumiem, że panuje teraz moda na piece w domach i wypromieniowanie sygnału z taką siłą że nawet w bloku sieje na 5 pięter. Tylko że to nic dobrego. Parametrem sygnału jest tu dbm wyrażane w liczbach z minusem. Nie ma tu standardów super odgórnie przyjętych ale most na wartościach poniżej -50 dbm może mieć przester i dawać sporo w kość.
Ważne a w sumie najważniejsze jest utrzymanie w moście parametru CCQ blisko 100%. O ile w Mikrotiku taki parametr monitoruje ot tak, tak w OpenWRT nie sprawdzałem gdzie go  można podglądnąć.
Oba te parametry są ważne i zależą od siebie. Jak jest latające CCQ to albo jest przester albo za mało siły albo za dużo przeszkód. Sygnał może być słaby byleby CCQ było stabilne.
Warto czasem pobawić się parametrem transmit power i go obniżyć by most był nie tyle co stabilny a wydajny.

PS
W OpenWRT tryb WDS działa z funkcją AP i stąd problemy z transferem.

Tak w ogóle to jak wygląda układ tych urządzeń na planie domu/mieszkania? Możesz to rozrysować bo jestem ciekawy.
I z tego co widzę to WDR4300 to jakaś zabawka dwupasmowa. Na cholerę to tam to nie wiem ale jak masz te 1043ND to w WDR4300 można w cholerę wywalić 5GHz.
W mojej opinii to oszołomstwo dawać tam radio z 5 GHz? W domu? TP-Link próbuje oszukać fizykę...

11 (edytowany przez zygmunt 2015-03-09 17:17:04)

Dołączę plan domu jak nie bede pisał postu z telefonu. Po krótce to wdr4300 na parterze. Most jest tuż nad wdr piętro wyżej. Z mostu skrętka o długości nie więcej jak 4m do ostatniego 1043ND. Co do 5GHz na wdr 4300 nie powiem zbyt wiele. Lumia 925 wykrywa siec uwaga 1 pokój obok gdzie na paśmie 2,4 GHz na całym piętrze. Cóż sporo ścian nośnych. Zbrojenie i grube ściany skutecznie izolują. Pudel bardzo ciekawie piszesz o mocy sygnału. Co zauważyłem na wdr4300 w połączeniach siła sygnału z mostem waha się od -61 do -36, spore skoki jak na moje oko i tak jest caly czas. Możliwe właśnie jak piszesz że mają ustawione za duza sile sygnału.

Edit
http://www41.zippyshare.com/v/S72dRnK2/file.html   Plan domu.

12 (edytowany przez Pudel 2015-03-10 00:32:22)

Wybacz, że nie odpisywałem.
Więc tak. Sporo wyjaśnia to co napisałeś.
Mosty generalnie w praktyce robi się tylko na antenach kierunkowych, na omni to można na siłę robić ale nie przez zbrojone ściany nośne.
Te wahania wg mnie bardziej biorą się hmm, i tu jest ciekawie czasem, z faktu że radio silnie sieje a po drodze jest na tyle osłabień, że wskazania szaleją i dochodzi do sytuacji, że oba radia pokazują raz -61 dbm a raz właśnie -36 dbm. Na dodatek masz anteny silnie dookólne w każdy kierunek i to wyjaśnia wszystko (anteny 2 dbi sieją mocno hmm, nie bijcie za określenie, kuliście) przez co czasem w blokach można sobie ładnie zeskanować sieć z 4 pięter wyżej ze wskazaniem - 16 dbm (przester totalny) a po chwili ona znika.
http://www.liveport.ca/images/stories//documentation/9dbi_Wave_02.jpg
Gdybyś miał stabilne -61 dbm to byłoby fantastycznie a tak to szczerze powiedziawszy jest do kitu.
Moim zdaniem trzeba tu pokombinować bo z Twoich postów wynika że masz maks 1,5 MB/s co daje 12 mbit/s a z kolei to pokazuje że linkuje Ci się na 24 mbit/s czyli w granicach -83 dbm. Ciężko powiedzieć czy trafiam w odpowiednią wartość.
Reguła jest taka. Masz ściany, chcesz jakieś mostki, to tylko na 2,4 GHz. Poza tym fajnie jakby tam były anteny co najmniej 5 dbi bo to co ma WDR4300 to jakaś kpina i oszustwo (w WDR4300 w środku masz 2x mniejszą antenę niż obudowa)
Przy robieniu mostku urządzenia muszą być w podobnej płaszczyźnie a nie że jedno urządzenie jest na parterze na ziemi a drugie na 1 piętrze na wysokości 5m od podłogi parteru.
Wg mnie możesz tutaj pokombinować z mocą raz zmniejszyć raz zwiększyć i badać zachowanie i link między urządzeniami.

PS
Nie masz możliwości dać tam kabla a nie stawiać mostek?
I jeszcze jedno, TP-Linki pokazują parametr CCQ?
Gdybyś miał odczyt tego parametru to byłoby wręcz idealnie.
Kierunkową antenkę to ma nawet TP-Link ale tego nie jestem w stanie Ci polecić bo nie znam tej zabawki co ją produkują.
Do takich zabaw to bym bardziej używał Ubiquiti Loco lub Nanostation na 2,4 GHz ale i to nie gwarantuje spokojnego snu a swoje też kosztuje.

PPS
W domu mam podobne połączenie jak Ty ale w trybie AP <-> APC do TV i tylko do TV i działa to na antenie 5 dbi z rutera i 2 dbi przy APC koło TV, tyle że ścianę mam z pustaków po drodze a radio po g" a nie po "n" bo mi więcej ani trochę nie potrzeba.
U siebie gdzie teraz jestem używam anten 8 dbi tego typu http://store.rokland.com/products/omni- … -connector
Tyle, że posiadam Mikrotiki i Alixy. Sieje to dosyć porządnie z radia 100 mw po "g". Po "n" mam 200 mw na dwóch takich antenach.
Ja nie twierdzę, że tego się zrobić na TP-Linkach nie da ale faktycznie one mają ograniczoną funkcjonalność. Natomiast są rozbudowane multimedialnie czego nie ma Mikrotik. Coś za coś. Cena też tu czyni cuda.

13 (edytowany przez zygmunt 2015-03-17 00:13:49)

Przepraszam że nie odpowiadałem. Tematu bym nie zakładał gdyby można było użyć kabla. Postawiłem na routerach BB z Luci by obsy. Transfery wzrosły minimalnie. Trochę bawiłem sie ustawieniami wireless w etc. Sieć jest bardziej stabilna. Jednak dalej czuje niedosyt. Transfer WDR4300 ---- MOST to jakieś 4,5-5MB/s w obie strony zaś WDR4300 ------ AP (1043ND)------ laptop to jakieś 2MB/s. Surfować po sieci można bez problemu. Efekt uzyskałem może nie porażający ale na pewno jest dużo lepiej (przypomnę że na starcie link działał góra 5 min ze zrywaniem połączenia i transferami 700KB/s).
Pingi między najdalszymi końcami sieci to 3ms średnio w spoczynku.

Temat do zamknięcia.