Temat: Jaki router polecacie 5Ghz może ?

Witajcie,
U mnie w bloku widzę ze 20 sieci Wifi UPC rozdaje routery z WiFi na lewo i prawo , wiec mój stary 1043 Ciągle mnie rozłącza.
Już napradę nie da sie znaleść wolnego kanału zawsze ktoś się wtrąca.

Wiec myślę nad jakimś 5Ghz może ? Po możecie polecić ?
Dobrze żeby miał USB.

Wszystkie posty dotyczą: TOTOLINK A7000R

2 (edytowany przez oranos7 2015-03-07 15:27:35)

Odp: Jaki router polecacie 5Ghz może ?

Jeśli masz sprzęt w standardzie N to zdecydowanie polecam Tp-Linki z OpenWrt/Gargoyle:

1. TL-wdr3500 - jeśli wystarczy ci przepustowość sieci przewodowej 100mb i cena będzie znacznie niższa od wdr3600
2. TL-wdr3600 - jeśli oprocz 5GHz chcesz też mieć gigabitowy LAN oraz WAN

* wyższych modeli typu wdr4300 z 3 antenami nie polecam. Trybu turbo 450mb nigdy nie wykorzystasz, a dopłacać za 3 antene ktróra nic nie daje nie ma sensu.

Co do jakości sygnału to przy 2,4GHz nie zauważyłem żadnej znaczącej różnicy w stosunku do TL-WR1043N, 5GHz natomiast działa bardzo przyzwoicie. Sam miałęm identyczny problem, dużo sieci 2,4Ghz w eterze. Nie zrywało połączenia ale transwer nie był  zbyt dobry. PRzy 5Ghz nie mam ani jednej innej sieci a przepustowość wzrosła prawie dwukrotnie smile

3

A to czemu trybu 450 nie wykorzysta? Jeśli ma kartę wifi 3x3 to wykorzysta jak najbardziej. A ten tryb obsługują chociażby Intela 6300 i 5300 czy Bigfoot Killer n-1103 oraz n-1203. A i broadcoma BCM4331 też to obsługuje... Nawet na pod usb bywają karty N450 wink

OpenWrt: WAX206/NWA50AX/EA6350v3 || W szufladzie: WNDR4300/TL-WDR4300/SR3200

4

No to jeszcze jedno pytanie , w OPENWRT mogę mieć dwie sieci logicznie (znaczy dwa interfejsy WiFi) pytanie jest czy jeden może być na 2,4 a drugi na 5 GHz ? Mam jeszcze jakiś stary tel. który pewno nie pójdzie na 5GHz.

5

Jeżeli tylko masz router z dwoma radiami 2.4 i 5 - tak.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Pytanie czy TP-LINK TL-WDR4300 lub   TL-wdr3600 ma własnie dwa radia.

7

Mają dwa oddzielne radia.

8

Tak, mają dwa radia.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

9 (edytowany przez marko_max 2015-03-09 17:22:28)

A tak se myślę dało by sie dodać kartę wifi na USB do mojego 1043. I w ten sposób odpalić drugie radio na 5 GHz. Jak myślicie zadziała ... nawet tak na próbę.

10

Zadziała jak znajdziesz obsługiwaną kartę.

11

I nawet jeżeli uda Ci się taką kartę znaleźć to będzie to raczej mulić i zysk wątpliwy: a) słabe bebechy 1043 b) wąskie gardło to niezbyt wydajne usb w tym modelu

12 (edytowany przez Pudel 2015-03-10 13:37:47)

5 GHz w domu?
Drogi Kolego, przy 5 GHz musisz mieć świadomość że z takich pierdziawek jakie daje TP-Link pokrycia dobrego nie będzie. Fizyki nie oszukasz. Na chłopski rozum. Im większa częstotliwość nadawania to tym większy musi być zysk anteny i tym większa moc nadawania a przy tym lepszy tor dla radia czyli mniej przeszkód, ścian, okien, czegokolwiek.
Mieszkasz w bloku, jestem na 99% pewien że mieszkanie nie jest większe od 40 m2 oraz że jest jednopoziomowe więc może coś z tego będzie. Warto byłoby mieć pewność że ruter da radę. Może od kogoś pożyczysz?

Sigma napisał/a:

A to czemu trybu 450 nie wykorzysta? Jeśli ma kartę wifi 3x3 to wykorzysta jak najbardziej. A ten tryb obsługują chociażby Intela 6300 i 5300 czy Bigfoot Killer n-1103 oraz n-1203. A i broadcoma BCM4331 też to obsługuje... Nawet na pod usb bywają karty N450 wink

Na 5 GHz? Powodzenia w spięciu tego na 450 mbit/s. Już w 2,4 GHz byłby problem a co dopiero w 5 GHz. Chyba że ruter będziesz miał w tym samym pokoju co np laptop.
Jak tak czytam specyfikacje tych WDR 3600 to jestem generalnie w szoku, dwa radia, dwie anteny i nadawanie z dwóch anten naraz 2,4 i 5 GHz...
Rozumiem, że są dwa radia ale dwie anteny do dwóch układów podpięte i tu i tu? Ma ktoś wykres pokrycia sygnałem z czegoś takiego?
Ja nie chce Was podburzać ale dla mnie to jest totalna fatalność budowanie takiej hybrydy choćby z punktu fizyki gdzie anteny nadawcze powinny być od siebie odsunięte a tu mamy hybrydę nadawania z jednego patyka naraz w dwóch pasmach.
Aha, praktycznie i teoretycznie antena dwupasmowa taka jak w TP-Linkach a jest to na pewno omni z "drutu" jest liczona na pasmo pomiędzy 2,4 a 5 GHz więc zysk z niej jest ni w ... ni w oko.
Jest ktoś z Krakowa, kto jest w stanie użyczyć mi takiej hybrydy do testów?
Chętnie sprawdzę to urządzenie na omni 2,4 GHz (2 i 5 oraz 8 dbi na gnieździe N) i tych antenkach od TP-Linka

13

Pudel napisał/a:

5 GHz w domu?

A czemu nie?

Pudel napisał/a:

Mieszkasz w bloku, jestem na 99% pewien że mieszkanie nie jest większe od 40 m2 oraz że jest jednopoziomowe więc może coś z tego będzie.

A skąd wiesz, że to nie jest... 120 m kw.? wink

Pudel napisał/a:

Na 5 GHz? Powodzenia w spięciu tego na 450 mbit/s. Już w 2,4 GHz byłby problem a co dopiero w 5 GHz. Chyba że ruter będziesz miał w tym samym pokoju co np laptop.

TP-Link TL-WDN4800 + TL-WDR4300 lub WD My Net N750... karta spinała się bez problemu w 450 Mbps, przez ścianę nośną.

Pudel napisał/a:

Jak tak czytam specyfikacje tych WDR 3600 to jestem generalnie w szoku, dwa radia, dwie anteny i nadawanie z dwóch anten naraz 2,4 i 5 GHz...
Rozumiem, że są dwa radia ale dwie anteny do dwóch układów podpięte i tu i tu? Ma ktoś wykres pokrycia sygnałem z czegoś takiego?

Zupełnie nie rozumiem tego zdziwienia i szoku, a już tym bardziej teraz, kiedy te WDR-y to już w gruncie rzeczy "staruszki", egzystujące na rynku spory kawałek czasu. W dodatku wałkowane na tym forum aż do obrzydzenia.

Pudel napisał/a:

Ja nie chce Was podburzać ale dla mnie to jest totalna fatalność budowanie takiej hybrydy choćby z punktu fizyki gdzie anteny nadawcze powinny być od siebie odsunięte a tu mamy hybrydę nadawania z jednego patyka naraz w dwóch pasmach.
Aha, praktycznie i teoretycznie antena dwupasmowa taka jak w TP-Linkach a jest to na pewno omni z "drutu" jest liczona na pasmo pomiędzy 2,4 a 5 GHz więc zysk z niej jest ni w ... ni w oko.
Jest ktoś z Krakowa, kto jest w stanie użyczyć mi takiej hybrydy do testów?

Według Ciebie to fatalne, ale te routery są na rynku już 2... 3 lata? I nadal sprzedają się doskonale i sporo ludzi jest z nich zadowolonych. Fabryczne anteny w środku możesz sobie obejrzeć, sam rozbierałem i robiłem zdjęcia.

14

Nie powiedziałem nie, nie stwierdziłem że to sensu nie ma tylko napisałem jaka jest wada 5 GHz
Jest sporo zasad którymi się kieruje przy montażu urządzeń. Jak masz domek na własnej działce to większego sensu robienia czegokolwiek na 5 GHz nie widzę. Jak mieszkasz w bloku to warto się zastanowić ale trzeba też wiedzieć i rozplanować położenie rutera tak by wszystko działało.
Spójrz na jakiej czułości Ci się spina przy 450 Twój ruter. Jeżeli tak Ci się spina ta karta sieciowa a tym bardziej to WD przez ścianę nośną to albo masz ścianę z budownictwa oszczędnego albo robisz sobie w domu piec albo wszystko jest prawie koło siebie smile
Wręcz nie wierzę że CCQ dla takiej czułości jaką jest -64 dbm jest w granicach nawet 60% przy 450 mbit/s przez taką ścianę.
Poza tym urządzenia potrafią oszukiwać a Ty nie widzisz że sygnał Ci lata.
To samo z siłą sygnału. Stabilna między urządzeniami?
Nie rozumiesz mojego zdziwienia? To uwierz mi lub nie ale na takie cuda to żaden ISP się nie decyduje gdy kładzie CPE (Ubi/RB) na dachu a jako AP jakiegoś TP-Linka.
I to że coś działa to nie znaczy że dobrze działa bo w czasach kiedy dalej ludzie mają do 20 mbit/s od ISP to nawet ruter 1T1R wystarczy by to obsłużyć.

15

5 GHz ma sens jeżeli komuś zależy na wydajności. Moja karta spina się z routerem w 867 mbps i bez problemu osiągam stabilne 50 MB/s przy kopiowaniu plików.

Co do szybkości internetu w Polsce to coraz więcej ISP ma w swojej ofercie 1 gbps.

16

Pudel napisał/a:

Nie powiedziałem nie, nie stwierdziłem że to sensu nie ma tylko napisałem jaka jest wada 5 GHz

Wydaje mi się, że wszyscy zainteresowani znają różnice pomiędzy 2,4 i 5 GHz.

Pudel napisał/a:

Jest sporo zasad którymi się kieruje przy montażu urządzeń. Jak masz domek na własnej działce to większego sensu robienia czegokolwiek na 5 GHz nie widzę. Jak mieszkasz w bloku to warto się zastanowić ale trzeba też wiedzieć i rozplanować położenie rutera tak by wszystko działało.

Chcesz mi powiedzieć, że w dzisiejszych czasach nie montujesz jeszcze urządzeń AC (tak, 5 GHz!) u klientów w domkach jednorodzinnych? To tak jakbyś trochę zatrzymał się w rozwoju. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego, że niektórzy wymagają też wysokich prędkości w sieci lokalnej, bez znaczenia jest wtedy Twój argument o tym, jak szybkie łącze ktoś ma:

Pudel napisał/a:

I to że coś działa to nie znaczy że dobrze działa bo w czasach kiedy dalej ludzie mają do 20 mbit/s od ISP to nawet ruter 1T1R wystarczy by to obsłużyć.

Co z tego, że użytkownik ma od dostawcy 20 Mbps skoro potrzebuje w sieci lokalnej przewalić 20 GB i nie ma kabla. Zaproponujesz mu wtedy N300 w 2,4 GHz, bo nie widzisz sensu robienia czegokolwiek w 5 GHz? No wybacz, nie przemawia do mnie ten argument.

Pudel napisał/a:

Spójrz na jakiej czułości Ci się spina przy 450 Twój ruter. Jeżeli tak Ci się spina ta karta sieciowa a tym bardziej to WD przez ścianę nośną to albo masz ścianę z budownictwa oszczędnego albo robisz sobie w domu piec albo wszystko jest prawie koło siebie smile
Wręcz nie wierzę że CCQ dla takiej czułości jaką jest -64 dbm jest w granicach nawet 60% przy 450 mbit/s przez taką ścianę.
Poza tym urządzenia potrafią oszukiwać a Ty nie widzisz że sygnał Ci lata.
To samo z siłą sygnału. Stabilna między urządzeniami?

Zauważ, że napisałem to w czasie przeszłym ("karta spinała się"). Aktualnie korzystam z 802.11AC, a prędkości na poziomie 50-70 MB/s to żaden problem.

Pudel napisał/a:

Nie rozumiesz mojego zdziwienia? To uwierz mi lub nie ale na takie cuda to żaden ISP się nie decyduje gdy kładzie CPE (Ubi/RB) na dachu a jako AP jakiegoś TP-Linka.

No nie wierzę, ale na szczęście nie muszę smile

17

Widzę że wchodzimy w AC a nie N. Kolego, na AC to robi się mosty a i niekoniecznie.
Potrzebujesz wydajności to stawiasz most na Airfiber i masz spokój. Chcesz czegoś droższego to masz Ericssony.

"Chcesz mi powiedzieć, że w dzisiejszych czasach nie montujesz jeszcze urządzeń AC (tak, 5 GHz!) u klientów w domkach jednorodzinnych?" -> Kolego, spokojnie, powiesz mi po co? Jak im kładziesz powiedzmy nawet 10 mbit/s to za cholerę nie wiem po co tam ma być AC. Nikt o zdrowych zmysłach by tam nie kładł AC które do dziś nie działa idealnie. Poza tym nie wszędzie da się położyć 5 GHz, czasem trzeba ludzi spiąć na 2,4 GHz.
ISP nie tylko działają w wielkich miastach. Poza tym w takim Krakowie firmy znów przesiadają się na 2,4 GHz bo jest taki piec na 5 GHz że idzie oszaleć. Dziwne co nie?

"Co z tego, że użytkownik ma od dostawcy 20 Mbps skoro potrzebuje w sieci lokalnej przewalić 20 GB i nie ma kabla. Zaproponujesz mu wtedy N300 w 2,4 GHz, bo nie widzisz sensu robienia czegokolwiek w 5 GHz? No wybacz, nie przemawia do mnie ten argument." -> Nie każdy tyle wymaga a dodatkowo nie każdy ma kasę na to by kupować Archera z AC by mieć link z realną przepustowością 50 -70 MB/s co wymaga 256-QAM, niższego GI, doskonałej czułości i SPRZĘTU który to OBSŁUŻY
Coraz więcej urządzeń ma AC a o dziwo nowe laptopy np Lenovo dalej mają poczciwą N. Ludzie nie mają kasy na nowe technologie, kupują do domu to co ładne, tanie i ma działać a w sklepach poleca się właśnie Lenovo i Asusy, czyli te które nie mają AC.
Dopiero topowy sprzęt ma karty Intela z AC, wraz z supportem nawet standardu tak starego jak B.
Zaraz mi powiesz że Archera z AC kupię za 130 PLN. Kupię, z obsługiwanym HT-40 więc nici z Twojego 50-70 MB/s

"No nie wierzę, ale na szczęście nie muszę" -> i tu się zgadzamy. Nie musisz. Cena robi swoje. A klient chce zazwyczaj totalnie tanio smile Oczywiście nie ma problemu położyć coś drogiego, ot klient nasz Pan smile

18

Pudel napisał/a:

Widzę że wchodzimy w AC a nie N. Kolego, na AC to robi się mosty a i niekoniecznie.
Potrzebujesz wydajności to stawiasz most na Airfiber i masz spokój. Chcesz czegoś droższego to masz Ericssony.

"Chcesz mi powiedzieć, że w dzisiejszych czasach nie montujesz jeszcze urządzeń AC (tak, 5 GHz!) u klientów w domkach jednorodzinnych?" -> Kolego, spokojnie, powiesz mi po co? Jak im kładziesz powiedzmy nawet 10 mbit/s to za cholerę nie wiem po co tam ma być AC. Nikt o zdrowych zmysłach by tam nie kładł AC które do dziś nie działa idealnie. Poza tym nie wszędzie da się położyć 5 GHz, czasem trzeba ludzi spiąć na 2,4 GHz.
ISP nie tylko działają w wielkich miastach. Poza tym w takim Krakowie firmy znów przesiadają się na 2,4 GHz bo jest taki piec na 5 GHz że idzie oszaleć. Dziwne co nie?

"Co z tego, że użytkownik ma od dostawcy 20 Mbps skoro potrzebuje w sieci lokalnej przewalić 20 GB i nie ma kabla. Zaproponujesz mu wtedy N300 w 2,4 GHz, bo nie widzisz sensu robienia czegokolwiek w 5 GHz? No wybacz, nie przemawia do mnie ten argument." -> Nie każdy tyle wymaga a dodatkowo nie każdy ma kasę na to by kupować Archera z AC by mieć link z realną przepustowością 50 -70 MB/s co wymaga 256-QAM, niższego GI, doskonałej czułości i SPRZĘTU który to OBSŁUŻY
Coraz więcej urządzeń ma AC a o dziwo nowe laptopy np Lenovo dalej mają poczciwą N. Ludzie nie mają kasy na nowe technologie, kupują do domu to co ładne, tanie i ma działać a w sklepach poleca się właśnie Lenovo i Asusy, czyli te które nie mają AC.
Dopiero topowy sprzęt ma karty Intela z AC, wraz z supportem nawet standardu tak starego jak B.
Zaraz mi powiesz że Archera z AC kupię za 130 PLN. Kupię, z obsługiwanym HT-40 więc nici z Twojego 50-70 MB/s

"No nie wierzę, ale na szczęście nie muszę" -> i tu się zgadzamy. Nie musisz. Cena robi swoje. A klient chce zazwyczaj totalnie tanio smile Oczywiście nie ma problemu położyć coś drogiego, ot klient nasz Pan smile

Kolega chyba pomylił wątki... dlatego przypominam - pytanie dotyczy routera do domu. Zostaw mosty, ISP, CPE i dachy w innej bajce, i nie odbiegaj od tematu.

Twojego zdania na temat AC nawet nie skomentuję, bo najwyraźniej używam jakiegoś innego AC. I jednak lepsze rezultaty mam na Broadcomach, a nie na Intelu, ale to tak na marginesie wink

19

To ja może inaczej Ci to napiszę. Dla mnie profanacją jest robienie np 3 anten na ruterze i dwóch torów radiowych które ściśle współpracują naraz.
Po drugie cały czas mówię że 5 GHz zawsze będzie słabsze od 2,4 GHz przy tej samej mocy.
Po trzecie nikomu nie zabraniam zabawy z AC i absolutnie tego standardu nie mogę negować. A wręcz go pochwalam bo daje ogromne przepustowości przy zachowaniu odpowiednich warunków, modulacji, torów radiowych.
Po czwarte napisałem tylko, że do osiągnięcia toru z realną przepustowością 50-70 MB/s trzeba dobrych warunków i ścian, które nie stwarzają zbyt wielu problemów.
Po piąte, mało kto z klientów zużywa w codziennym użytkowaniu 2T2R w N.
Po szóste, mało sprzętu wspiera N w 3T3R a co dopiero w standardzie AC.
Po siódme sam gdybym karty na AC miał, wsadził do Mikrotika, załadował anteny pod 5 GHz i cieszył się szybkim transferem w sieci lokalnej.
Fajnie, że masz swój rozum, swój Blog i masę wiedzy ale ja patrzę także pod kątem ekonomicznym, bo po co kupować np Archera z AC skoro ani telefon, ani laptopy nie obsłużą AC?
Masa urządzeń dalej potrafi nie wspierać 5 GHz a czasem ma tylko 1T1R.
Kolego nie używasz innego AC, nie używasz innego standardu, tylko korzystasz z wciąż młodego standardu a uwierz mi, jak ludzie kupują jeden laptop do domu, zazwyczaj do 2000 PLN to nikt nie patrzy na to czy jest tam N, AC. Ma działać i tyle. Niewielu z nich później jest chętnych do dostosowania sprzętu do najnowszych standardów.
Nie każdy ma NAS Zyxela z podkręconym CPU i potrzebuje mieć magazyny danych.
Nie każdy przewala po sieci 20 GB danych, nawet od czasu do czasu.
Tyle i nie miej mi moich słów za złe. Szanuje Cię za podejście i upartość bo mało kto będzie stał przy swoim. Zapamiętam sobie że Broadcomy lepiej działają od Intela.

A co do tematu. Kolega widzi 20 sieci na 2,4 GHz. Robi mu się siano, ma mieszkanie w bloku i choćby skały .... to musi sobie zainwestować w 5 GHz. Teraz pada pytanie czy standard N czy AC.
Jak patrzę na sprzęt TP-Linka to już lepiej zainteresować się czymś z przyszłością czyli z AC i tyle. Mieć spokój na lata a nie na chwilę.

20

Pudel napisał/a:

Obecnie więcej urządzeń wspiera AC niż N 3T3R.

Pudel napisał/a:

...po co kupować np Archera z AC skoro ani telefon, ani laptopy nie obsłużą AC?

Większość nowych smartfonów z wyższej półki obsługuje AC. W laptopach też coraz częściej pojawia się ten standard ( np. Toshiba zaczęła montować karty AC w laptopach ze średniej półki cenowej ).

Pudel napisał/a:

Coraz więcej osób woli mieć magazyn danych niż nagrywać płyty DVD czy Bluray. Wychodzi taniej i jest wygodniejsze w użytkowaniu.

Pudel napisał/a:

Tyle, że przewalenie nawet 5 GB przez wifi 1T1R praktycznie uniemożliwia korzystanie z sieci innym urządzeniom podłączonym do tego wifi.

21

Pudel napisał/a:

Fajnie, że masz swój rozum, swój Blog i masę wiedzy ale ja patrzę także pod kątem ekonomicznym, bo po co kupować np Archera z AC skoro ani telefon, ani laptopy nie obsłużą AC?

Ja mam dwa telefony i tablet obsługujące AC, a do laptopa czekam na kartę AC aby wymienić fabryczną bo połączenie 150MB z routerem jest dla mnie za wolne zarówno w domu jak i w pracy - dla transferu lokalnego oczywiście.
Dla przykładu taka Nokia Lumia 620 obsługuje pasmo 5GHz (bez AC oczywiście) więc nie musi być wcale drogi sprzęt klienta do pracy na 5GHz.

22

Pudel napisał/a:

To ja może inaczej Ci to napiszę. Dla mnie profanacją jest robienie np 3 anten na ruterze i dwóch torów radiowych które ściśle współpracują naraz.
Po drugie cały czas mówię że 5 GHz zawsze będzie słabsze od 2,4 GHz przy tej samej mocy.
Po trzecie nikomu nie zabraniam zabawy z AC i absolutnie tego standardu nie mogę negować. A wręcz go pochwalam bo daje ogromne przepustowości przy zachowaniu odpowiednich warunków, modulacji, torów radiowych.
Po czwarte napisałem tylko, że do osiągnięcia toru z realną przepustowością 50-70 MB/s trzeba dobrych warunków i ścian, które nie stwarzają zbyt wielu problemów.
Po piąte, mało kto z klientów zużywa w codziennym użytkowaniu 2T2R w N.
Po siódme sam gdybym karty na AC miał, wsadził do Mikrotika, załadował anteny pod 5 GHz i cieszył się szybkim transferem w sieci lokalnej.
Masa urządzeń dalej potrafi nie wspierać 5 GHz a czasem ma tylko 1T1R.
Kolego nie używasz innego AC, nie używasz innego standardu, tylko korzystasz z wciąż młodego standardu a uwierz mi, jak ludzie kupują jeden laptop do domu, zazwyczaj do 2000 PLN to nikt nie patrzy na to czy jest tam N, AC. Ma działać i tyle. Niewielu z nich później jest chętnych do dostosowania sprzętu do najnowszych standardów.
Tyle i nie miej mi moich słów za złe. Szanuje Cię za podejście i upartość bo mało kto będzie stał przy swoim. Zapamiętam sobie że Broadcomy lepiej działają od Intela.

A co do tematu. Kolega widzi 20 sieci na 2,4 GHz. Robi mu się siano, ma mieszkanie w bloku i choćby skały .... to musi sobie zainwestować w 5 GHz. Teraz pada pytanie czy standard N czy AC.
Jak patrzę na sprzęt TP-Linka to już lepiej zainteresować się czymś z przyszłością czyli z AC i tyle. Mieć spokój na lata a nie na chwilę.

Wiesz, że jak stoisz w miejscu, to tak jakbyś się cofał? Poza tym, Mikrotik to nie jest jedyny słuszny dostawca urządzeń sieciowych i... na tym skończymy, bo po prostu mamy zupełnie inne zdanie i nie ma sensu się wzajemnie przekonywać.

23

"...prostu mamy zupełnie inne zdanie i nie ma sensu się wzajemnie przekonywać"
I tu się zgadzam. Każdy ma swoje podejście smile
Ja patrzę szerszym horyzontem a Wy odpowiadacie tylko za siebie i swoje potrzeby bo tak jak jeden Kolega wyżej napisał, musi wymieniać kartę w laptopie. Mało kto tego dokonuje w celach wsparcia nowych standardów. Poza tym i to podkreślam: sprzęt kupuje się pod potrzeby a nie pod to by wspierał pierdyliard standardów z których wykorzystujemy tylko jeden i to w 30% smile
Dziękuję za rozmowę i pozdrawiam Was smile

24

Odświeżę temat.

Jaki router 5Ghz do mieszkania 70mk2, blok, jednopoziomowe możecie polecić? Coś co będzie fajne, ale też nie będzie kosztować miliony cebulionów.

Uprzedzając pytania - chce przesiąść się na 5Ghz, bo mam bardzo duże zagęszczenie sieci w bloku i średnio mój tp link wr1043nd sobie z tym radzi.

25

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=12006