1

Temat: WDR4300 GUI problem

Dobry wieczór,

z góry prośba o tolerancje, moja wiedza linuxowa jest bardzo wybiórcza, po prostu staram się czytać i używać wyszukiwarki ale to wszystko.

Od bardzo długiego czasu nie "dotykałem" routera ( dziękuje Cezary za Gargulca ) działał na  1.5.10.12.
Dzięki wiedzy, którą pozyskałem z tutoriali i FAQ, raz skonfigurowałem i w zupełności wystarczyło;-)

Niestety dzisiaj zaczął fiksować, nie łączył niektórych urządzeń ( tablet, telefon - wybiórczo ). Po restarcie przyjął urządzenia ale
po zalogowaniu, okazało się, że zgubił zaaplikowaną "skórkę" i w GUI po kliknięciu na "konfiguracje" pokazywał po prostu status, innymi słowy niewiele dało się zrobić i ...wyklikać.

Spróbowałem:

1. wgrać 1.6.2.2, nie pomogło,
2. przywrócić ustawienia domyślne, nie pomogło,
router działał, dziwne było tylko to, że np wymagał hasła passwd a miał włączone radio.
3. nie miałem czasu na przeszukanie wszystkich postów w poszukiwaniu rozwiązania problemu ( tylko przez szukajkę ), musiałem szybko przywrócić go do stanu używalności.
Wróciłem ( z pomocą jednego z postów Cezarego ) do oryginalnego firmware tplinka ( najpierw wersja bez "boot", później najnowszy firmware ).

Sprzęt działa bez zarzutu.

Chciałbym wrócić do Gargoyle z powrotem mam w związku z tym pytania ( zakładam, że potencjalnie problem być może znany )

1. co potencjalnie mogło się stać? można temu zaradzić ( nie instalowałem żadnych pakietów poza dostępnymi w w tej wersji )
2. co zrobić jeżeli sytuacja się powtórzy?
3. czy mogę z tego najnowszego firmware tplinka wrócić bez przeszkód do gargoyle ( przez factory czy sysupgrade, stawiam na pierwsze ale wolę się upewnić)?

dziękuje za pomoc!

2

Odp: WDR4300 GUI problem

Wgranie 1.6.2.2 powinno pomóc, o ile nie zarobiłeś zachowania konfiguracji. Strzelam że coś w plikach się stało i zgubił konfigurację.

Po prostu wgrywaj z gui, tak.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez dorp 2015-03-07 16:10:00)

bardzo dziękuje!

działa, chociaż mam problem z połączeniem z routerem ( z panelem bo połączenie z netem jest ) niezależnie od tego czy po wifi czy po lan. Nie zawsze odświeża, traci połączenie - być może to wina przeglądarki (Safari). Po wyczyszczeniu cache pomaga ale trudno czyścić cache co chwilę;-)

mam jeszcze 2 pytania, nie chcę tworzyć bałaganu na forum ale trudno to pogrupować w wątki:

1. nie mogę się dostać przez ssh, próbuje połączyć się via terminal ssh root@192.168.1.1 po czym otrzymuje komunikat:

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
@    WARNING: REMOTE HOST IDENTIFICATION HAS CHANGED!     @
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
IT IS POSSIBLE THAT SOMEONE IS DOING SOMETHING NASTY!
Someone could be eavesdropping on you right now (man-in-the-middle attack)!
It is also possible that a host key has just been changed.
The fingerprint for the RSA key sent by the remote host is
tutaj klucz...

zakładam, że jest to związane z wątkiem:
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=10212

ale nie mogę skorzystać ze wskazówki skoro nie mogę się połączyć;-)

2. czy dobrze rozumiem, że jeżeli zrobię extroot to system zainstalowany we flashu routera zostanie skopiowany np na USB?
oczywiste, że po w graniu świeżego 1.6.2.2 chciałbym ściągać dodatkowe pakiety na usb.

zatem najpierw muszę się dostać;-) a następnie ściągać pakiety na USB tylko jak to zrobić.
Jeszcze raz dziękuje!

4 (edytowany przez Cezary 2015-03-07 17:10:50)

1. Dokładnie Ci napisało co się stało - usuń z komputera stare odciski klucza ssh. Używasz macos? To w .ssh zobacz.
2. Nie. extroot to jedno, skopiowanie konfiguracji bieżącej to drugie (gargoyle to robi domyślnie, ale system nie jest kopiowany na usb bo takiej potrzeby nie ma.

5

Ad.1. dziękuje! tak, używam macos, usunięcie starego odcisków klucza pomogło! dostałem się bez problemu z poziomu terminala.
Ad.2. nie chcę nadwyrężać cierpliwości i obiecuje, że będę bardziej samodzielny;-) ale co w takim razie robić żeby ścigać dodatki na zamontowane usb?

6

2. Nic. Jak zrobisz extroot i będziesz instalował dodatki to zainstalują się właśnie na usb.