1 (edytowany przez build000 2015-02-23 20:53:01)

Temat: Netgear WNDR4300 - najnowszy trunk na kernel 3.18

Czy ktoś może potwierdzić lub zaprzeczyć, że odkąd zmieniono jądro na 3.18 zwyczajnie zbudowany obraz openwrt (nawet z podstawowego repo - base na domyślnych ustawieniach) po prostu nie działa ?
Walczę z tym jakiś czas i brak efektu - gdy robiłem z większą partycją ubi (max. flash) oryginalny soft zwyczajnie nie rozpoznawał obrazu (po wgraniu przez recvovery zero działania po restarcie). Postanowiłem więc zrobić "make distclean", zaktualizować do najnowszej migawki trunka r44510 (najnowszej w chwili budowy rzecz jasna), zassałem wszystko od zera - obraz się zbudował, został obsłużony przez oryginalny soft, router się zrestartował i...miga tylko dioda od LAN (komp), brak jest połączenia, brak adresu z DHCP, w ogóle pustka...głucho i cicho (całe szczęście, że działa chociaż tryb recovery - stąd udało mi się powrócić do oryginalnego softu i właśnie wklepać ten temat na forum...).
Czy ktoś jak wspomniałem może to potwierdzić lub zaprzeczyć - czy są jakieś informacje o tym gdzieś, jak to ogarnąć i czy się da (pomijając "kabelek" - zwyczajnie nie mam klucza do tych kombinowanych trx,torx, czy jak to tam zwał, w obudowie) ?

EDIT:
Dodam, że dla pewności zresetowałem ustawienia w oryginalnym sofcie na default, doszukując się w tym temacie potencjalnych problemów.
EDIT 1
Dla zainteresowanych jestem w stanie w razie potrzeby udostępnić .config, *rootfs.tar.gz lub odpowiednie obrazy *.img / *.tar tego co zbudowało mi się na defaulcie.
EDIT 2
Budowane na najnowszym ubuntu x64, gdzie obrazy na jądro 3.14 budowały się bez problemu i co najważniejsze działały - stąd przypuszczenie, że to coś z jądrem.
EDIT 3
Znalazłem tylko dyskusję o potencjalnych problemach na tym routerze w związku z nowym jajkiem, które podobno są już poprawione, jak wynika z treści owej dyskusji:
https://www.mail-archive.com/openwrt-de … 29543.html

2

Odp: Netgear WNDR4300 - najnowszy trunk na kernel 3.18

Uroki używania trunka.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez build000 2015-02-23 22:04:54)

Wracając do mojego głównego pytania, w inny sposób - a Ty C. spotkałeś z takimi problemami na jakiejś maszynce z NAND z tym jądrem (3.18.7) - może to też ma znaczenie - (sam już nie wiem) ?
Co ciekawe po powrocie do oryginalnego softu zwyczajnie wpisały mi się stare ustawienia - ostatnie przed flashowaniem - np. miałem wyłączone radio i tak na OFW po powrocie włączył mi się router, tzn. z wyłączonym radiem - oryginalnie są włączone 2 radia na default oraz ustawione do nich hasła i ssid...

4

Ja nie używam trunka na co dzień. Tzn używam ale do zabawy a nie produkcyjnego działania.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

A spotkałeś się z podobnym problemem ?

6

NBG6716 główny router używam trunka od ponad 2 tygodni, średnio raz na dwie doby kompiluje sobie nowy obraz. Zero jakichkolwiek problemów. Stabilny jak BB na obrazach Cezarego i dużo wydajniejsze radio w trybie AC niż na BB.

WRT1900ACS @ OpenWrt
WNDR4300 @ OwpenWrt

7 (edytowany przez build000 2015-02-24 11:54:13)

Sprawdziłem sobie zachowaną kompilację z gita gargoyle (dodana łata na pełny rozmiar partycji ubi, obejmującej całą dostępną przestrzeń NAND) - i to działa jak wcześniej - czyli w takim razie to musi mieć związek z jądrem, bo już myślałem, że coś nie tak ewentualnie z samym NAND - domyślam się tylko, bo po prostu nie mam tego nieszczęsnego klucza/wkrętaka żeby dobrać się gadzinie do bebechów oraz podpiąć "kabelek" i sprawdzić co tam się dzieje na starcie (być może w ogóle nie startuje system, lub nie do końca, na tym jajku 3.18.7).

8

Tam jest zwykły torx. W Kauflandzie mają zestaw takich torxów za 10 zł big_smile Też jeździłem i szukałem jak chciałem rozebrać wndr3700v2 smile

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

9 (edytowany przez build000 2015-02-24 12:25:56)

No i widzisz - trywialna sprawa, ale kupiłem juz chyba 3 i żaden nie rusza tej śruby ani na milimetr - docisnę mocniej w bok, łeb przetrę i koniec - obudowa na zawsze zostanie i jej zawartość niedostępnymi - niby kupiłem odpowiednie, ale przy dokładniejszych oględzinach nie są spasowane łeb śruby z końcówką wkrętaka - stąd napisane wcześniej określenie w moim poście "kombinowane torx". Taka duperela ale mnie pozbawia "oczu" na sprawę wink
Póki co nie chcę siłową metodą dobierać się do wnętrza bo router jest jeszcze na gwarancji.

10

Ja tymi z Kauflandu bez problemu dałem radę:

http://etop24.com/environment/cache/images/0_0_productGfx_041842a6c072e088c4e022c8b6ec7bd7.jpg

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

11 (edytowany przez build000 2015-02-24 14:36:53)

Dzięki za fotkę - teraz spróbuję takie znaleźć i mam nadzieję, że następnym razem sprawę doprowadzę do końca big_smile
A tak przy okazji - gdzie jest najbliższy Kaufland biorąc pod uwagę Mokotów (rejon TVP przy Woronicza) w Warszawie - kto tam ze stolicy, chyba Cezary ?

EDIT:
ech...Birżańska 1 - koniec świata, gdzie samochody na kwadratowych kołach zawracają bo asfalt zwijają po 18-ej - no ale czego nie robi się dla sprawy wink

EDIT 1:
A tak z ciekawości zajrzałem do źródeł jądra w build_dir po kompilacji obrazu i ku wielkiemu zdziwieniu co widzę ? - zwyczajnie z plików ar8327.h(c) nie powstał obiekt ar8327.o - no to qrna jak to niby ma działać jak brak sterownika do switcha big_smile
Jak to poprawić, co i gdzie zmienić by się ów sterownik wkompilował w jądro (w make kernel_menuconfig nic nie dostrzegam coby mogło naprowadzić na trop - jest włączona domyślnie obsługa dla 8216, więc teoretycznie powinno to pociągnąć 8327)?

12

Napiszę nowy post, gdyż minęło trochę czasu a może się ewentualnie przydać innym z tym routerem via trunk - otóż błędnie założyłem, że nie skompilował się sterownik do switcha (niezamierzona pomyłka z mojej strony).
Natomiast problem był po stronie openwrt i pewnych zmian, które przywrócono ze starszych jąder:
https://dev.openwrt.org/changeset/44658
od w/w rewizji znów działa.
Niestety nadal nie rozwiązano pewnych kwestii rdzeniowych, że po restarcie:
a) nie zawsze dostaję IP (jakiegokolwiek - nawet z modemu, czyli 192.168.100.1)
b) co restart zmienia się MAC adres na WAN