1 (edytowany przez Flow 2014-12-23 21:10:46)

Temat: WR1043nd v1.8 + Modem LTE + Play Unlimited Czy warto?

Witam, mieszkam w małej mieścinie (niecałe 30 tys. mieszkańców) i mój obecny dostawca internetu ma dość wygórowane ceny dlatego zastanawiam się nad internetem LTE od Play'a za 50zł, które teraz płacę za 5Mbps miałbym nielimitowany LTE w playu. Jednakże mam kilka pytań co do takiego rozwiązania.
Po pierwsze czy warto? Musiałbym trochę zainwestować w sprzęt do odbioru LTE.
Druga sprawa jak się sprawuje internet od Play'a i czy faktycznie łatwo wpaść w "lej" po przekroczeniu jakiegoś tam limitu dodam, ze z internetu korzystam głównie weekendami (studiuję w tygodniu w innym mieście), w przerwy świąteczne wakacje i głównie późnymi wieczorami/nocami. Dlatego nawet nie zamierzam pobierać niczego w godzinach szczytu no i na korzyść przemawia chyba jeszcze to, że jest to mała mieścina i raczej zbyt dużo osób nie korzysta z tego. Rozmawiałem z kumplem, który korzysta na telefonie z internetu od Play (ale z pakietu, na codzień ma szybką kablówkę) i mówił, że po 40Mib/20Mib mu speedtesty wychodzą Ja niestety nie mam 4G w telefonie. Obecnie Garygoyle w zużyciu pasma pokazuje mi okolice 50GB/miesiąc w wakacje, ale podejrzewam, że jak będę miał tak szybki internet to pewnie na yt tylko 1080p będzie szło i będę pobierał filmy w HD smile

Mój router to Tp-link TL-WR1043nd v1.8 domyślam się, że pewnie będę musiał go sprzedać i kupić v2? Do tego mieszkam jakieś niecałe 2km w linii prostej od BTS. Będę musiał dokupić modem i antenę zewn. (pomimo tak bliskiej odległości telefon potrafi zgubić zasięg przy biurku jak siedzę, a jak korzystałem kiedyś z modemu HSDPA+ z Plusem bez zewn. anteny (nadajnik mniej więcej w tym samym miejscu) to ledwo miałem edge i nic się nie chciało wczytać. Przy oknie osiągałem ok 5Mib) nie wiem jak to będzie wyglądać w przypadku LTE, ale liczę się z tym, że pewnie będę musiał dokupić zewn. antenę) Co polecacie w rozsądnych cenach? Umowa mi się kończy wraz z lutym dlatego teraz już piszę, żeby w lutym ew. kupić sprzęt wytestować na swojej karcie playa i jak dobrze pójdzie zrezygnować z obecnego internetu na rzecz tego w Play.

Pozdrawiam.

2

Odp: WR1043nd v1.8 + Modem LTE + Play Unlimited Czy warto?

jak juz to lepiej na kartę prepraid i LTE bez limitu wychodzi 25 pln miesiecznie ale trzeba zainwestowac w modem - hilink i router ewentualnie Huawei B593s-22 oraz antene ale to dopiero po sprawdzeniu na modemie jaki się ma sygnal.
modem Huawei E3372-hilink okolo 160 pln
router wdr 3600 cos kolo 170 pln
antena  cos kolo 200 pln (zależy od długości kabla antenowego)

3

Ja przeszedłem i jestem bardzo zadowolony. Kupiłem ofertę „INTERNET BEZ LIMITU NA ZAWSZE DLA FIRM” i w jej ramach mam 100GB bez ograniczeń a po przekroczeniu Play zastrzega sobie możliwość przycięcia prędkości do 2Mb/s w dół i 384kb/s w górę. Do tej pory miałem radiówkę odpowiednio down i up 3Mb/s i 512kb/s a teraz średnio mam 20-30Mb/s i 20Mb/s, a cena dużo niższa. Co prawda zrywa mi czasami połączenie, ale tak sobie to skonfigurowałem, że nie czuję tego w ogóle. Za to jak się łączę z zewnątrz z chatą to normalnie można pracować przy tych prędkościach.
Co do inwestycji to zakupiłem używany modem Huaweii e3276 bez hilinka oraz antenę zewnętrzną http://cybertech.com.pl/p113,antena-dua … e5170.html, koszt wszystkiego około 300zł, u mnie zwraca się w 6 miesięcy. W Play możesz podpisać umowę i z niej zrezygnować chyba w ciągu 10 dni. Polecam tez sprawdzić gdzie masz nadajnik i jaka jest odległość http://beta.btsearch.pl/.

4

mrrowek, możesz pokazać link do oferty, o której piszesz, tzn. tej za 25zł? Bo ja widzę, ofertę ale za 45zł/miesiąc http://www.play.pl/uslugi/pok-miesiac-bez-limitu/. Poza tym tam też obowiązują limity tzn. po przekroczeniu iluś tam GB przycinany jest transfer.

5

tak na tym beta sprawdzałem i mam ~1.8km w linii prostej do nadajnika w okolicach lutego będę patrzył na używane modemy i zobaczę jak to wyjdzie w międzyczasie postaram się sprzedać obecny router żeby kupić coś lepszego. Co do tego żeby mieć za 25zł LTE w prepaid to podchodzę sceptycznie, bo jak to jest tylko jakaś czasowa promocja to mi średnio wychodzi, bo za 2 lata dokładnie kończę inżynierkę i nie wiem gdzie będę dalej mieszkał tak więc podpisanie umowy później parę miesięcy może skończyć się tym, że będę płacił za internet pod koniec umowy nie korzystając z niego smile

6

1.8km to będziesz miał dobry sygnał, chyba, że po drodze jakieś drzewa albo wieżowce. Ja mam u siebie 2,4km w linii prostej i bez anteny zewnętrznej miałem 10-15Mb/s down.

7

karta pre praid
http://www.play.pl/uslugi/darmowy-internet-na-30-dni/

8

wieżowców nie ma, ale nadajnika nie widzę generalnie zabudowa normalna domy piętrówki + drzewa podejrzewam, że bez anteny się nie obejdzie

9

sprawdź samym modemem najpierw, w moim przypadku są drzewa 10-cio piętrowe bloki po drodze dlatego antena ale to jest mój przypadek w twoim może być inaczej

10

Może nie być tak źle. Do  nadajnika mam 9km a prędkości
http://speedtest.gts.pl/results/219829

Oczywiście też miałem w planach kupno anteny lecz w tym wypadku mogę się bez niej obejść.

11 (edytowany przez Flow 2014-12-24 11:32:02)

Dobra to przetestuję opcję bez anteny i jak będą zadowalające transfery to nie dokupuję anteny. Druga sprawa jak się mają limity? Ile pobieracie i czy wpadliście kiedyś w ten lej? Gdzieś wyczytałem, że jest to tylko zabezpieczenie przed udostępnianiem neta całemu osiedlu, i że jak ktoś zużyje nawet >200GB to nie powinno być problemu chyba że BTS zapchany jak to wygląda w praktyce?

12

Ja mam podobne rozwiązanie o jakim pisałeś w pierwszym poście. WDR3600 > Modem LTE 3372 (interent z play'a) > Antena zew z cybertech'a. Moge CI to śmiało polecić. Do bts mam około 2,5 km, i bez anteny też by śmigało (tylko bardziej prędkość skacze i upload dużo mniejszy). Tutaj masz link do testu (robiłem przed chwilą) http://www.speedtest.pl/test/99559095 przy takich parametrach sieci: RSSI: -52dBm RSRP: - 72dBm RSRQ: -4dBm SINR: 6dB (chyba trudno o lepsze). Swoją drogą myślę, żę oni (play) tną trochę łącze (kiedyś akurat aktualizowałem modem i zauważyłem że są restarty sieci, chyba coś grzebali akurat przy nadajniku, to między restartami jak robiłem speedtest, prędkość downloadu wynosiła ponad 40 Mbps, potem wróciła do takiej jak na speedteście. Transfery i tak są wysokie dlatego nie specjalnie chce mi się drążyć ten temat. Osobiście nie udało mi się wykręcić ponad 100 GB w miesiąć, ale z tego co wyczytałem na bez kabli pe el to trzeba się postarać żeby dostać lejek.

13 (edytowany przez Flow 2014-12-25 12:03:49)

Dobra czyli tak to są parametry nadajnika z beta bt search rozumiem, że na bank ten nadajnik obsługuje LTE? http://prntscr.com/5kquid (domyślam się, że tak, ale zawsze lepiej zapytać)

Druga sprawa najlepszym wyborem routera w tym przypadku jest wdr3600? W sensie czy pociągnie bez problemu LTE i czy będę musiał do niego dokupywać zewn. hub aktywny? Znalazłem używkę za małą kasę tylko napisane przy nim jest jeszcze oznaczenie N600 i nie wiem co to oznacza? Ten router ma dwa oznaczenia modelu?

14

wystarczy wejśc na stronę TP LINK i tam jest opisane to N600 to jest 300+300 =600 jesli dobrze pamiętam chodzi o predkosci przy radiu 2.4 i 5 GHz

15

Flow napisał/a:

Druga sprawa najlepszym wyborem routera w tym przypadku jest wdr3600? W sensie czy pociągnie bez problemu LTE i czy będę musiał do niego dokupywać zewn. hub aktywny? Znalazłem używkę za małą kasę tylko napisane przy nim jest jeszcze oznaczenie N600 i nie wiem co to oznacza? Ten router ma dwa oznaczenia modelu?

Z niskobudżetowych chyba najlepszym (co do aktywnego HUB-a USB to powiedzmy w prost i bez ogródek-jeżeli na stacji osiągamy duże transfery i robimy kumulację że w domu też jest podpiętych kilka urządzeń które sporo pobierają/wysyłają w sieć to przy założeniu że modem jest podpięty do jednego USB na 99% będzie wymagał aktywnego HUB-a USB, WDR3500 na 100%, lecz WDR3600 ma 2 porty USB i możesz również zastosować opcję awaryjną-kabel "Y"). smile

16

Sprobuj bez huba, nie bedzie smigać to sobie dokupisz, albo zrobisz kabel USB typu Y. Sam korzystam z takiego (5m skretki ethernetowej i ladowarka 5V 1A), dziala elegancko do dzisiaj. Wdr3600 tez sie spisuje. Mam go postawionego na pietrze, w miare mozliwosci, w srodku domu jednorodzinnego (dzieki przedluzaczowi usb ze skretki - modem w innym miejscu), zasieg na laptopie pelny w kazdym miejscu (pietro i parter) w piwnicy lapie mi syg nawet telefon ale transfery internetu wtedy juz na poziomie okolo 2 Mbps. Korzystam  z 2,4 gHz, zadnych sieci wifi dookola. Pozdr.

17

Spoko to będę brał wdr3600, ale kupię chyba nowego, co z gwarancją to z gwarancją smile Jeszcze jedna sprawa modem wezmę Huawei E3372 hilink i czy hub musi być jakiejś dobrej marki czy jak kupię na allegro jakiś tani za 25zł to wystarczy?

18

Tego nie wiesz jak trafisz. Może być dobry, może być zły.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

19

Flow napisał/a:

wezmę Huawei E3372 hilink i czy hub musi być jakiejś dobrej marki czy jak kupię na allegro jakiś tani za 25zł to wystarczy?

Nie, chyba że trafisz na jakiś "leżak magazynowy" lub sprawną używkę, to nie chodzi o magię urządzenia HUB-on albo będzie działał albo nie i koniec, tutaj bardzo istotnym dodatkiem jest zasilacz do tego HUB-a (którego cena zazwyczaj tyle wynosi), także lepiej zastosować się do rady @Andrzej0991, bo cudów nie ma-koszt HUB/zasilacz w który warto inwestować to 40+...pln

20

Wiem, że chodzi o zasilanie i chyba najlepszą opcją będzie kupienie zasilacza 5V USB na allegro za parę złotych, do tego przedłużacz usb x2 jeden rozwalam łącze zasilania z obu i tym sposobem mam usb typu Y jeden koniec przedłużacza w router drugi ładowarkę sieciową usb i mam za niecałe 20zł zasilanie modemu smile dobrze rozumuję?

21

Tak

22

Co do przedłużacza to ja mam odcięte zasilanie na kablu idącym od routera.
Tutaj masz prowizoryczny schemat:
http://s30.postimg.org/sqxobt0pt/polaczenie.jpg

23

Dobra mam wsio nie odpiąłem co prawda zasilania USB idącego z routera, ale myślę, że nie jest to jakoś konieczne smile Wszystko śmiga ładnie ale transfery mam 20/3Mib niby spoko ale chciałoby się więcej smile Teraz pytanie czy jest to kwestia obciążonego nadajnika czy zasięgu?

http://prntscr.com/61pu1c

To szczegóły połączenia z modemu.

24

Raczej nadajnik. Robiłem na playu i 1043, miałem dwa razy więcej na e3372. Poszukaj na forum.

25

Dobra temat do zamknięcia. Co do transferu to oddaliłem trochę od okna i się transfer pogorszył więc chyba kwestia zasięgu RSRP mam <-100dbm więc generalnie przejdę się z laptopem w okolice nadajnika i zobaczę tam jakie będę miał transfery i jak będą lepsze to zainwestuje w antenę. Pozdrawiam