Temat: WR1043nd v1.8 + Modem LTE + Play Unlimited Czy warto?
Witam, mieszkam w małej mieścinie (niecałe 30 tys. mieszkańców) i mój obecny dostawca internetu ma dość wygórowane ceny dlatego zastanawiam się nad internetem LTE od Play'a za 50zł, które teraz płacę za 5Mbps miałbym nielimitowany LTE w playu. Jednakże mam kilka pytań co do takiego rozwiązania.
Po pierwsze czy warto? Musiałbym trochę zainwestować w sprzęt do odbioru LTE.
Druga sprawa jak się sprawuje internet od Play'a i czy faktycznie łatwo wpaść w "lej" po przekroczeniu jakiegoś tam limitu dodam, ze z internetu korzystam głównie weekendami (studiuję w tygodniu w innym mieście), w przerwy świąteczne wakacje i głównie późnymi wieczorami/nocami. Dlatego nawet nie zamierzam pobierać niczego w godzinach szczytu no i na korzyść przemawia chyba jeszcze to, że jest to mała mieścina i raczej zbyt dużo osób nie korzysta z tego. Rozmawiałem z kumplem, który korzysta na telefonie z internetu od Play (ale z pakietu, na codzień ma szybką kablówkę) i mówił, że po 40Mib/20Mib mu speedtesty wychodzą Ja niestety nie mam 4G w telefonie. Obecnie Garygoyle w zużyciu pasma pokazuje mi okolice 50GB/miesiąc w wakacje, ale podejrzewam, że jak będę miał tak szybki internet to pewnie na yt tylko 1080p będzie szło i będę pobierał filmy w HD ![]()
Mój router to Tp-link TL-WR1043nd v1.8 domyślam się, że pewnie będę musiał go sprzedać i kupić v2? Do tego mieszkam jakieś niecałe 2km w linii prostej od BTS. Będę musiał dokupić modem i antenę zewn. (pomimo tak bliskiej odległości telefon potrafi zgubić zasięg przy biurku jak siedzę, a jak korzystałem kiedyś z modemu HSDPA+ z Plusem bez zewn. anteny (nadajnik mniej więcej w tym samym miejscu) to ledwo miałem edge i nic się nie chciało wczytać. Przy oknie osiągałem ok 5Mib) nie wiem jak to będzie wyglądać w przypadku LTE, ale liczę się z tym, że pewnie będę musiał dokupić zewn. antenę) Co polecacie w rozsądnych cenach? Umowa mi się kończy wraz z lutym dlatego teraz już piszę, żeby w lutym ew. kupić sprzęt wytestować na swojej karcie playa i jak dobrze pójdzie zrezygnować z obecnego internetu na rzecz tego w Play.
Pozdrawiam.