26 (edytowany przez g0f3r 2014-12-12 10:29:01)

Odp: CC/trunk i chyba dobre wieści

build000 napisał/a:

UPC w ogóle coś wałki kręci i tak podejżewam, że w sumie to nawet nie mam gdzie dobrze tego sprawdzić - od kilku dni jakaś dengrngolada z transferem.
Zapodałem zasys 10 plików 1 GB z sugerowanego w BOK testowego ftp-a i procek w routerze się "spocił" zaledwie na 6-9 %, a transfer łączny osiągnął "zawrotną" prędkość...213 Mb/s...
wink

Ja się z nimi od miesiąca miziam, po 17 potrafi spaść do jakichś 130mbit - testować według ich "wskazówek" mi się nie chce, bo po 30tce człowiek jestem smile Wolałem poświęcić trochę prądu na samknows'a. Technik był i nawet wstrzelił się czasowo w dołek (co dziwne przy moim farcie). Po 2tyg telefon, że coś tam poprawili - ale gdzie tam, wysyłam kolejny raport i co mi pozostaje... czekać na kolejnego "technika" smile

27 (edytowany przez build000 2014-12-12 10:44:59)

No właśnie - ja nie mam czasu na takie pierdoły tym bardziej - nie dojdziesz z nimi do ładu - w kako grać z nimi nie zamierzam, bo już kilkukrotnie to próbowałem - nic to nie daje poza piśmiennictwem na poziomie technicznym, logami, i.t.d. - efektu jak nie było tak nie ma...
wink
Ja to jeszcze ogólnie ogarniam w ten sposób - dopóki jesteś stałym klientem (umowa na czas nieokreślony = znacznie większa stawka abonamentu), a nie na promocji, to jeszcze jakiś wysiłek wykonują by poprawić parametry transferu i ogólnie przy poprzedniej ofercie jako stały klient miałem te 150 Mb/s przez 99 % czasu - odkąd przeszedłem na promocyjne 250 Mb/s po ok. 2 m-cach zaczęły się problemy. Moim skromnym zdaniem "karzą" Cię za tą promocję "przycinką ogólną" i to jest jedyne logiczne wytłumaczenie całej sytuacji, chociaż nikt Ci tego wprost nie powie, nie napisze, i.t.d.... wink
Jedyny plus, że UL cały czas na maxa.

28

To już UPC gwarantuje w umowie, że prędkość nie jest "DO", tylko "RÓWNO" i "ZAWSZE"?
Wątpię smile

29

pepe2k napisał/a:

To już UPC gwarantuje w umowie, że prędkość nie jest "DO", tylko "RÓWNO" i "ZAWSZE"?
Wątpię smile

Nie kąsaj, bo idąc tym tropem mogą mi dać 1mbit na 1399 minut, w pozostałym czasie 250 a ja będę płacił za 250.
Jeśli nie dają rady to poproszę o 120mbit, nie widzę w tym żadnego problemu - niestety oni widzą smile

30

g0f3r napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Wątpię smile

Nie kąsaj, bo idąc tym tropem mogą mi dać 1mbit na 1399 minut, w pozostałym czasie 250 a ja będę płacił za 250.
Jeśli nie dają rady to poproszę o 120mbit, nie widzę w tym żadnego problemu - niestety oni widzą smile

Ja nie kąsam, ja stwierdzam fakt. Podpisałeś umowę (zmuszali do tego?), w której nie masz ani gwarancji dostępności (oczywiście w przypadku przedłużającej się awarii masz pewne prawa, ale to nie jest istotne teraz), ani prędkości, więc możesz im niestety "skoczyć". Nie ma technicznych możliwości, żeby zaoferować wszystkim klientom, a już na pewno w takiej cenie, SLA i w tym minimalną prędkość.

Współdzielisz dostęp do sieci (i tym samym przepustowość łączy operatora), tak samo jak chodnik na ulicy, z innymi klientami. Co więcej, jeżeli zdalny serwer ma łącze 100 Mbps, to niby w jaki sposób chcesz siorbać z niego z prędkością 250 Mbps? Powiem więcej... jakie osiągasz przepustowości z serwerami z JP i CN? Szczerze wątpię, żeby udało Ci się tam wyciągnąć 250 Mbps kiedykolwiek. Tak na marginesie - w Polsce najlepsze łączą w tamte strony świata ma chyba Orange.

Polecam podejście zdroworozsądkowe - nie archiwizujemy Internetu bez potrzeby. Żyjemy w takich, a nie innych czasach i z niektórymi rzeczami trzeba się pogodzić lub dochodzić swoich praw na odpowiedniej drodze. Ale dla mnie, jak w umowie jest "przepustowość do", to ja nie wiem skąd oburzenie, że częściej jest 120 Mbps, zamiast zawsze 250 Mbps? 120 Mbps też zawiera się w "do 250 Mbps", co na dzień dzisiejszy zamyka temat. A czy w przyszłości się to zmieni na korzyść abonenta... możliwe.

31

pepe2k napisał/a:
g0f3r napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Wątpię smile

Ja nie kąsam, ja stwierdzam fakt. Podpisałeś umowę (zmuszali do tego?), w której nie masz ani gwarancji dostępności (oczywiście w przypadku przedłużającej się awarii masz pewne prawa, ale to nie jest istotne teraz), ani prędkości, więc możesz im niestety "skoczyć". Nie ma technicznych możliwości, żeby zaoferować wszystkim klientom, a już na pewno w takiej cenie, SLA i w tym minimalną prędkość.

Współdzielisz dostęp do sieci (i tym samym przepustowość łączy operatora), tak samo jak chodnik na ulicy, z innymi klientami. Co więcej, jeżeli zdalny serwer ma łącze 100 Mbps, to niby w jaki sposób chcesz siorbać z niego z prędkością 250 Mbps? Powiem więcej... jakie osiągasz przepustowości z serwerami z JP i CN? Szczerze wątpię, żeby udało Ci się tam wyciągnąć 250 Mbps kiedykolwiek. Tak na marginesie - w Polsce najlepsze łączą w tamte strony świata ma chyba Orange.

Polecam podejście zdroworozsądkowe - nie archiwizujemy Internetu bez potrzeby. Żyjemy w takich, a nie innych czasach i z niektórymi rzeczami trzeba się pogodzić lub dochodzić swoich praw na odpowiedniej drodze. Ale dla mnie, jak w umowie jest "przepustowość do", to ja nie wiem skąd oburzenie, że częściej jest 120 Mbps, zamiast zawsze 250 Mbps? 120 Mbps też zawiera się w "do 250 Mbps", co na dzień dzisiejszy zamyka temat. A czy w przyszłości się to zmieni na korzyść abonenta... możliwe.

Jasna sprawa, zgoda ze wszystkim.
Jeśli chodzi o polskie podwórko, po to mamy choćby plix'a, a co do oburzenia rozumiem wahania +-20% a jeśli tego ISP nie jest w stanie zapewnić poproszę taryfę w dół. Ot, cały problem.
Zrobił się dobry OOT, ale... za czasów SDI nie miałem wielkich problemów z tepsa z obniżeniem abo jeśli nie miałem tych zawrotnych 115kbps smile

32

g0f3r napisał/a:

Jeśli chodzi o polskie podwórko, po to mamy choćby plix'a, a co do oburzenia rozumiem wahania +-20% a jeśli tego ISP nie jest w stanie zapewnić poproszę taryfę w dół. Ot, cały problem.

No ale masz zapisane w umowie te +/- 20% czy nie? Jak nie, to nie ma co tu rozumieć. Możesz mieć i 1 Mbps, i wciąż jest to zgodne z umową, którą sam podpisałeś (zakładając, że na łączu Ty - sieć operatora nadal jest 250 Mbps, bo to o ile pamiętam, gwarantują... chyba?). Ja nie stoję po żadnej ze stron, ale jak ktoś mi podkłada do podpisania papier, w którym jest napisane "do 250 Mbps", to jestem na tyle kumaty, że wiem, że to nie jest "zawsze 250 Mbps", ba! To przecież nie oznacza nawet, że taką przepustowość osiągniesz kiedykolwiek w trakcie korzystania z tej usługi.

Ludzie rzucili się na te łącza jak nierozsądni wariaci omamieni cyferkami. Podobnie jest zresztą teraz z Netią, która daje nawet 300 Mbps w ofercie "Gigakablówka". Testowałem, zrezygnowałem, ale nie ze względu na przepustowość tylko brak możliwości postawienia swojego routera jako wyjście na świat (nawet podmiana modemu mi nie wyszła).

A wystarczyło... zachować się rozsądnie i po prostu zaczekać. Pierwsze komentarze niezadowolenia "bo ja mam tylko czasami te 250 Mbps, a zazwyczaj to tak ~100 Mbps" pojawiły się już w pierwszych tygodniach działania tych ofert.

Są w sieci rankingi operatorów i można sobie pooglądać jak to wygląda w ogóle - pingi do różnych stron świata, przepustowości w zależności od pory dnia itd. I na podstawie tego wybrać sobie ofertę. Skoro siada Ci łącze w okolicach godziny 17, to łatwo domyślić się dlaczego smile O tej porze następuje rozpoczyna się tzw. góreczka. Wszyscy rozpoczynają popołudniowe przeglądanie internetów.

33

Kolejne ciekawe spostrzeżenie odnośnie BB - pięknie działa MTU 9000 na switch, wan i lan w domyślnej instalacji i konfiguracji przez LuCi.
Gdy dodać poprzedniej omawiany patch CONFIG_NF_CONNTRACK_RTCACHE=y jest znacznie lepiej z transferem po wan i lan - wyraźnie lepiej.
big_smile

Niestety w ostatnim gargulcu na AA nie działało to zbyt dobrze.

34

Dodałem to w moich obrazach. Testujcie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

35

W temacie CC a wszyscy piszą o BB i czasem AA, dobrze widzę wink ??

36

onken napisał/a:

W cc jest to już "standardem" do bb odrzucili, bo powiedzieli że nie będą wkładać nowego kodu do wersji "stabilnej". Zresztą BB zaraz umrze, więc w ogóle temat zniknie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

37

Cezary napisał/a:
onken napisał/a:

W cc jest to już "standardem" do bb odrzucili, bo powiedzieli że nie będą wkładać nowego kodu do wersji "stabilnej". Zresztą BB zaraz umrze, więc w ogóle temat zniknie.

Cezary, Cezary datę popraw przy wrzutkach bo do wigilii jeszcze trochę czasu smile

38 (edytowany przez pepe2k 2014-12-22 15:10:40)

Są pierwsze informacje o problemach (na razie dwie osoby o tym piszą) z tą łatką:
https://lists.openwrt.org/pipermail/ope … 30140.html

Edycja:
Też w temacie, warto zerknąć: https://lists.openwrt.org/pipermail/ope … 30179.html