Temat: Jaki modem 3G/LTE z TL-WDR4300

Witam,

Czy możecie polecic modem 3G/LTE do pary z routerem TL-WDR4300 + OpenWRT/Gargoyle? Zastanawiałem się na E3372, ponieważ teraz go testuje w sieci Play, ale znalazłem niepokojące informacje, że ten modem w wersji bez HiLink jeszcze nie działa w w/w setup-ie. Jakieś alternatywy - n.p. starszą wersję (E3272) - ale wtedy czy z HiLink czy bez?

2

Odp: Jaki modem 3G/LTE z TL-WDR4300

Działa w zwykłem ppp. Bież hlinka, zawsze go można później przerobić. E3272 chodzi i tak i tak.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez still_aimless 2014-12-08 16:44:21)

Cezary napisał/a:

Działa w zwykłem ppp. Bież hlinka, zawsze go można później przerobić. E3272 chodzi i tak i tak.

Dzięki, to biore 3372 z HiLink. Można prosić link do konfiguracji tej "parki" smile

4

http://eko.one.pl/?p=openwrt-modemygsm# … 3e353iinne

5

podepnę się: posiadam modem E3372s-153 HiLink.

W podanej instrukcji dla Gargoyle'a jest opisane:
1. Konfiguracja/Podstawowa, sekcja "Internet / WAN", wybieramy połączenie "Kablowe (DHCP)"

I jest to jedyny rodzaj połączenia w jakim udało mi się ten modem uruchomić na Gargoyle.

Pytanie, jaki jest optymalny rodzaj połączenia dla modemu E3372s-153 HiLink z Gargoylem?
Czy ten modem można przełączyć w jakiś inny rodzaj połączenia?
I czy ma to sens?

6

Wersja HiLink tylko połączenie Kablowe (DHCP) - modem tu robi za oddzielny router z własnym NAT.

Jeśli przerobisz urządzenie z HiLink na modem, to wtedy jak pisał Cezary też działa, ale konfigurujesz zupełnie inaczej.

Ponieważ pytasz jaki rodzaj połaczenia jest odpowiedni wnioskuje, że przebywanie za podwojnym NAT nie będzie dla Ciebie szczególnym wartym uwagi szczegółem... Całośc będzie działała i to powinno ci wystarczyć.

7

Hlink to defacto kolejny router podłączony przez USB.

8

mnbcv napisał/a:

Wersja HiLink tylko połączenie Kablowe (DHCP) - modem tu robi za oddzielny router z własnym NAT.

Jeśli przerobisz urządzenie z HiLink na modem, to wtedy jak pisał Cezary też działa, ale konfigurujesz zupełnie inaczej.

Ponieważ pytasz jaki rodzaj połaczenia jest odpowiedni wnioskuje, że przebywanie za podwojnym NAT nie będzie dla Ciebie szczególnym wartym uwagi szczegółem... Całośc będzie działała i to powinno ci wystarczyć.

Tak, jak widać po moich pytaniach jestem zielony w sieciach.
Ale właśnie ten podwójny NAT mnie zaintrygował.
Rozumiem, że lepiej byłoby bez duplikacji. Miałbym szybszą sieć? Czy tylko nieco mniejsze zużycie energii ;-) ?
A w tym celu należałoby przerobić HiLinka na modem.
Tylko czy jest to sensowne? Po co to się robi?

Czytałem tu na forum o alternatywnym sofcie dla modemu E3272, jest coś takiego dla E3373s-153?

9

Tak jest szybciej, bo modem zajmuje się całością połączenia a nie słaby router. Inna sprawa że masz mniejszą kontrolę nad połączeniem, ale za to w pełni realizuje zasadę podłącz-i-zapomnij.

10

Cezary napisał/a:

Tak jest szybciej, bo modem zajmuje się całością połączenia a nie słaby router. Inna sprawa że masz mniejszą kontrolę nad połączeniem, ale za to w pełni realizuje zasadę podłącz-i-zapomnij.

I tego właśnie nie kapuję, bo teraz, gdy mam HiLinka to nie mam właściwie żadnej kontroli nad połączeniem.
Definiuję połączenie DHCP kablowe i ... koniec?...
Chyba, że masz na myśli web-owe wejście na modem, ale tu też jest mało ustawień...

Nie czuję różnicy miedzy HiLinkiem a zwykłym modemem w praktyce (Gargoyle).
Tzn rozumiem bardzo ogólną zasadę działania obu typów urządzeń, ale niewiele więcej.

11

Hilnka traktuj jako kolejny router, tak jak pisałem. On wszystko robi. Zwykły modem zaś wymaga inicjacji, nawiązania połączenia, podtrzymania tego, całej zabawy z tunelem ppp (np.)

12

OK, dzięki. Na razie przy tym zostanę. A po Nowym Roku zobaczymy :-).

13

kjacek napisał/a:

I tego właśnie nie kapuję, bo teraz, gdy mam HiLinka to nie mam właściwie żadnej kontroli nad połączeniem.
Definiuję połączenie DHCP kablowe i ... koniec?...
Chyba, że masz na myśli web-owe wejście na modem, ale tu też jest mało ustawień...

Również kupiłem E3372 w wersji HiLink, z zainstalowanym softem Plusa-w takowej wersji dla mnie on był całkiem nieużyteczny, ograniczone WebUi i funkcje. Używam telefonii VoIP i telefonu SIP-połączenia głosowe były zrywane co kilkanaście sekund, także można powiedzieć telefon zamilkł mimo aktywnych linii (podobne jest z urządzeniami ZTE np.823). Nie przekierujemy na takowym sofcie portów, DMZ, nie ustawimy na sztywno konkretnego pasma w którym ma pracować modem. Uogólniając gdyby nie modowane WebUi na Huawei E3276/E3272/E3372 dla mnie HiLink byłby "trupem".

Dial-up WLAN Security
PIN Management
Firewall Switch
LAN IP Filter
Virtual Server
Special Applications
DMZ Settings
SIP ALG Settings
NAT Settings
Domain Name Filter 

, a po instalacji modowanego WebUi, ten podwójny NAT nie ma żadnych skutków ubocznych (wszystko działa bardzo sprawnie) E3372 z Play na kartę za free ma takowe statystyki-sesji, ogólnego połączenia

Current Volume: 27.21 GB    
Duration: 166:34:16
Total Volume: 53.75 GB    
Duration: 386:21:28 -h/m/s 

Takie rozwiązanie można polecać przez około 3/4 roku (w czasie letnich upałów, przy tej konstrukcji będzie się przegrzewać-skutkiem czego będzie jego niestabilna praca).

14

Dzięki za informacje!
Na sieci znalazłem kilka odnośników do modowanego WebUI dla E3372. Skąd Ty brałeś soft? Możesz coś polecić?
Czy problem 'grzania' się modemu dotyczy tylko modowanego softu, czy to taki feature tych urządzeń?

15

kjacek napisał/a:

Na sieci znalazłem kilka odnośników do modowanego WebUI dla E3372. Skąd Ty brałeś soft? Możesz coś polecić?
Czy problem 'grzania' się modemu dotyczy tylko modowanego softu, czy to taki feature tych urządzeń?

Szczegółowe informacje na 1-pyt. masz w tym wątku http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=9999 , odnośnie drugiego pytania-to kwestia konstrukcji urządzeń (modemy USB LTE Huawei nie były prekursorami użycia ich 2&1-czyli praktycznie modemo-routera, był jeśli się nie mylę E3131?), odprowadzania ciepła, które szczelna, plastikowa obudowa blokuje a użyte chipy grzeją się (może nowsze konstrukcje wyeliminują to, niestety E3372 nie czyni jeszcze przełomu, jedynie robi postępy). Modowane firmware nie zmienia tutaj nic, dodaje jedynie oczekiwane funkcje (całe połączenie jest obsługiwane przez modem, dochodzi zasobożerna translacja NAT,... i mamy o wiele wyższe obciążenie czip-u, o tej porze roku to w żaden sposób temperatura zewnętrzna mu nie zaszkodzi (chyba że modem położymy na grzejniku). smile                                                                                                                 http://www.speedtest.net/result/3974404960.png

16

jarek7714 napisał/a:

[...] może nowsze konstrukcje wyeliminują to, niestety E3372 nie czyni jeszcze przełomu, jedynie robi postępy [...]

Nowe konstrukcje są bardzo obiecujące, a E3372 niestety należy do tej samej generacji, co E3276 itd., pomijając jedynie nowszą rewizję rdzenia (jest wyraźnie szybszy np. jeżeli chodzi o inicjalizację i możliwość rozpoczęcia "rozmawiania" po AT, w porównaniu do E3276 to niebo a ziemia).

17

Panowie, dzięki za info!
Mam jeszcze pytanie o 'rozmawianiu po AT'.
Gdzie poczytam coś więcej? Znajduję posty gdzie rozmawiają ze sobą osoby, które wiedzą o czym mówią.
Ja potrzebuję jakiegoś wprowadzenia...

18

Każdy modem do niedawna udostępniał zwykły port szeregowy po którym można było rozmawiać z modemiem przy pomocy specjalnych komend AT. Jeżeli udostępnia Ci /dev/ttyUSB0 czy coś takiego, to możesz sobie zainstalować dowolny terminal np picocom, uruchomić (picocom -b 115200 /dev/ttyUSB0) i możesz gadać z modemem. Te polecenia to np. AT, ATI, AT^SYSINFO.

19

Do niedawna, myślę, że możesz mieć na myśli przed hilinkami?

20

Hlinki zwykle da się przerobić. Za chwilę modemy mogą udostępnić interfejs bez portu szeregowego, wtedy jedyna możliwa gadka z mini to będzie jakimś protokołom binarnym, specyficznym dla nich samych.