1

Temat: wdr3600 v1.1 serial port, reanimacja.

Witam, po nieudanym update firmware, router przestał odpowiadać - świeci się tylko dioda PWR, więc postanowiłem przywrócić mu życie za pomocą portu serial i usb-ttl rs232. Przeczytałem kilkanaście wątków na temat tej metody i stanąłem w miejscu.

Najpierw wlutowałem goldpiny wyjęte z innego urządzenia, wygląda to tak:

PunBB bbcode test

PunBB bbcode test

PunBB bbcode test

według schematu znalezionego w internecie:

PunBB bbcode test

Używam pl2303hx, miałem problem ze sterownikiem na windowsie (ponieważ posiadam podróbkę), ale jakoś dało radę (instalacja wcześniejszej wersji sterownika, późniejsze wersje posiadają blokadę dla podróbek). Na Linuxie nie mam problemów z połączeniem.

PunBB bbcode test

PunBB bbcode test

Podłączam wszystko zgodnie z instrukcją, czyli tx->rx, rx->tx, gnd->gnd, wpinam do usb komputera, i na konwerterze świecą się 3 diody led. Wydaje się wszystko ok, lecz gdy podłączam router do prądu, to nagle dioda PWR na routerze świeci się znacząco mocniej, a diody na konwerterze świecą nieco słabiej prócz 1, która świeci cały czas tak samo (nie wiem czy to ma znaczenie, ale opisuje wszystko co zauważyłem). Oczywiście wcześniej mam cały czas odpalone nasłuchiwanie (putty) 115200 8n1, none, none, dobrze wybrany port com i na ekranie nic się nie pojawia.

Eksperymentalnie zacząłem przekładać kabelki w różne miejsca i putty odczytywał krzaczki. Pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy, to złe/zimne luty, poprawiłem je, sprawdzałem multimetrem i wszystko wydawało się ok, ale może tutaj tkwi jakiś problem?

Proszę o pomoc, ponieważ głowię się z tym już od ładnych parunastu godzin i nie daje rady, dziękuję.

2

Odp: wdr3600 v1.1 serial port, reanimacja.

hxc napisał/a:

Pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy, to złe/zimne luty, poprawiłem je, sprawdzałem multimetrem i wszystko wydawało się ok, ale może tutaj tkwi jakiś problem?

Tak, popraw GND.

3

Poprawiłem wszystkie luty, to samo, wkurzyłem się odlutowałem piny i dałem kabelki i to samo, jak nawet nie gorzej.
Jak to trzeba zlutować żeby to grało? ze złości ustawiłem lutownice na 400st. i niestety nic nie dało.

4

Nawet lutować nie trzeba. Wystarczy kabelkami dotknąć.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez daro33 2014-12-07 22:37:06)

.

6 (edytowany przez daro33 2014-12-07 22:37:30)

.

7 (edytowany przez daro33 2014-12-07 22:37:51)

.

8

daro33 napisał/a:

Własnie przed chwilą mi padł wdr3600. Swiecą wszystkie diody co chwile się wyłaczają. Mam podłączony po com do komputera

Mam nadzieję że nie jest to zwyłym com komputera bo jak tak to najgorszym przypadku właśnie spaliłeś interfejs.

9

hxc napisał/a:

Poprawiłem wszystkie luty, to samo, wkurzyłem się odlutowałem piny i dałem kabelki i to samo, jak nawet nie gorzej.
Jak to trzeba zlutować żeby to grało? ze złości ustawiłem lutownice na 400st. i niestety nic nie dało.

Złość tu nic nie pomoże, a może jedynie zaszkodzić. Poza diodą power nic innego się nie świeci, na pewno? Jak przytrzymasz przycisk reset przy włączaniu to nie zapala się ostatnia dioda? Nie skasowałeś sobie czasem całej kości FLASH lub nie zrobiłeś gdzieś zwarcia na liniach danych od kości FLASH (są obok gniazda UART)?

I... spróbuj z innym adapterem, najlepiej na jakimś układzie CP2102.

daro33 napisał/a:

Witam. napiszcie mi proszę jak reanimować wdr3600

daro33 napisał/a:

Własnie przed chwilą mi padł wdr3600. Swiecą wszystkie diody co chwile się wyłaczają. Mam podłączony po com do komputera

daro33 napisał/a:

Wpisujac Czyścimy pamięć routera:

erase 0xbf020000 +7c0000

wyswietla błąd adresu

1. Wpieprzyłeś się w nieswój wątek.
2. Klepiesz post pod postem, w odstępie sekund.
3. Najpierw robisz, a potem pytasz - to nie jest odpowiednia kolejność.

10 (edytowany przez daro33 2014-12-07 22:38:45)

.

11 (edytowany przez hxc 2014-12-07 17:01:50)

Pozbyć się cyny i spróbować dotykać kabelkami? To może poprawić sytuacje? smile

Zapalają się na chwile wszystkie, a potem tylko PWR.
Nie dotknąłem kości flash, i luty wokół niego też są nienaruszone, jedynie mogłoby nastąpić przegrzanie układu?

Spróbuję jeszcze na spokojnie, ale najpierw zamówię CP2102, bo problemy mogą rzeczywiście być z tym PL2303.

12

Jeśli wiesz  to pomóż a nie strofuj

13

hxc napisał/a:

Pozbyć się cyny i spróbować dotykać kabelkami? To może poprawić sytuacje? smile

Tak, tylko nie zrób zwarcia...

daro33 napisał/a:

Jeśli wiesz  to pomóż a nie strofuj

Spadaj na drzewo.

14 (edytowany przez daro33 2014-12-07 22:39:04)

.

15

Nie dotknąłem kości flash, i luty wokół niego też są nienaruszone, jedynie mogłoby nastąpić przegrzanie układu?

Spróbuję jeszcze na spokojnie, ale najpierw zamówię CP2102, bo problemy mogą rzeczywiście być z tym PL2303.

Przypomniało się, że zrobiłem na chwile zwarcie i router się wyłączył, ale po kilku chwilach wrócił. Czy to już kaput? smile

16

daro33 napisał/a:

To ty spadaj ja tylko proszę o pomoc dziadu jeden

Też się uspokój. Zrób oddzielny wątek.

17 (edytowany przez pepe2k 2014-12-07 17:08:05)

daro33 napisał/a:

To ty spadaj ja tylko proszę o pomoc dziadu jeden

Raz jeszcze: spadaj na drzewo, bo narobiłeś tylko burdelu w nieswoim wątku (autor tego wątku ma zupełnie inny problem, a Ty się wtryniasz, bo router ten sam...?!). Więc albo sobie załóż swój temat i tam napieprzaj postami co 30 sekund z wołaniem o pomoc (na mnie już nie licz), albo skorzystaj z wyszukiwarki, bo temat był wałkowany dziesiątki razy, a Ty jesteś po prostu leniwy.

hxc napisał/a:

Na pewno wszystkie? smile

hxc napisał/a:

Przypomniało się, że zrobiłem na chwile zwarcie i router się wyłączył, ale po kilku chwilach wrócił. Czy to już kaput? smile

Dobrze, że wraca Ci pamięć, przynajmniej wiemy coś więcej. Gdzie zrobiłeś to zwarcie?

hxc napisał/a:

Na razie nie zamawiaj, bo najpewniej i tak Ci się nie przyda. Multimetr masz?

18 (edytowany przez hxc 2014-12-07 17:19:56)

Masz racje, nie wszystkie. 4 od lewej strony się nie zapala, czyli 5Ghz?

PunBB bbcode test

Sprawdzając multimetrem, zrobiłem zwarcie zapętlając VCC, czyli dotknąłem jednocześnie + i - z multimetru do VCC.
Zwarcie zrobiłem już po tym jak próbowałem się połączyć z routerem przez rs232.

Tak mam multimetr smile

Z ciekawostek powiem, ze miałem taką samą sytuacje z MR3420 - nieudana aktualizacja oprogramowania, cały czas świeciła się tylko dioda PWR, nie rozkręcałem go ani nie dotykałem, odstawiłem na miesiąc lub nawet dłużej i po tym czasie dosłownie sam odżył, a mnie pozostało się tylko cieszyć smile

19

Jakie masz napięcie w porcie UART (pomiędzy GND i VCC, pierwszy i ostatni pin)?

20

między GND, a +3,3V, czyli pierwszy i ostatni pin, jest 3,32V

21

Dobrze, to teraz wracasz do początku, czyli raz jeszcze próbujesz się podłączyć, upewniając się (miernikiem) że wszystko jest dobrze połączone - przede wszystkim GND.

22 (edytowany przez hxc 2014-12-07 18:04:51)

Wydaje mi się, że coś mam nie tak z GND na płytce routera, jest może jeszcze gdzieś w innym miejscu GND?

Jest tutaj:

PunBB bbcode test

A w jakimś mniej inwazyjnym miejscu jeszcze znajdę?

23

Cała zielona połać na płytce to gnd smile

24

Gniazdo UART to najlepsze miejsce do podłączenia się.

25

Masz rację Cezary, podłączałem pod inne miejsca GND i nadal to samo, podłączyłem również pod docelowe miejsce GND i niby wszystko ok, 3 diody na usb-ttl świecą się równomiernie, ale efektów na ekranie brak.

Zastanawiam się czy, to że używam zasilacza 12V 1A, zamiast 12V 1.5A (który jest wskazany), ma jakieś większe znaczenie? Wcześniej router pracował na 1A i miał się dobrze smile