Temat: Niezgodne numery IP - widziany przez GUI i od zewnątrz
Witam,
Nie mogę dojść o co chodzi.
Wczoraj, gdy w domu chodził tylko serwer i do tego nic nie robił coś się zepsuło "temu ruteru" Wykonywał podstawową funkcję - rutował połączenia nawiązywane z wewnątrz na świat (i odwrotnie też, prawie), ale:
1) próba zalogowania do gargoyle kończyła się timeoutem
2) nie działało dynamic dns - mam podpięte no-ip.com - mogłem dobić się np. do serwera po ip, po naziw lanowej, ale po zewnetrznej domenie no-ip już nie.
Dziś zrobiłem hard reset (do ust. fabrycznych). Ruter się uspokoił. Załadowałem sobie konfigurację z backupu (ale po resecie był ten sam problem, o którym teraz napiszę) i generalnie wszystko działa z jednym wyjątkiem:
pole (Gargoyle) Aktualne IP nie zgadza się z IP widzianym przez świat..
strony typu showmyip pokazują xxx.xxx.xxx.xxx, strona no-ip.org też pokazuje xxx.xxx.xxx.xxx, a pole Aktualne IP (oczywiście WAN): yyy.yyy.yyy.yyy
Odświeżenie dzierżawy nie pomaga.
Wymuszenie aktualizacji no-ip. nie pomaga - Gargoyle mówi, ze aktualizacja miała miejsce, a serwis no-ip - że nie.
Czego szukać, jak to naprawić?
Wersja Gargoyle:1.3.14 (by obsy)
OpenWRT Backfire 10.03
Router tp-link tl-wr1043nd
/etc/config/network nie definiuje zadnego eth*, ustawia jedynie eth0.2 jako kawalek wan i eth0.1 w lan, co jest zgodne z wynikiem ifconfig.
eth0 - nie podaje zadnego IP
eth0.1 - tez nie ma IP
eth0.2 - ma IP yyy.yyy.yyy.yyy
Podsumowując: od strony lan wyglada, jakby router mial Ip (zewnętrzne) yyy.yyy.yyy.yyy. Również od zewnątrz - po tym adresie mogę się dostać do serwera.
Ale już gdy próbuję się gdzieś dostać z Lanu, mój IP jest identyfikowany jako xxx.xxx.xxx.xxx, i taki adres otrzymuje też usluga no-ip,.com
GDZIE może być przyczyna? Nie wiem nawet gdzie zacząć....