Temat: Niezgodne numery IP - widziany przez GUI i od zewnątrz

Witam,

Nie mogę dojść o co chodzi.
Wczoraj, gdy w domu chodził tylko serwer i do tego nic nie robił coś się zepsuło "temu ruteru" Wykonywał podstawową funkcję - rutował połączenia nawiązywane z wewnątrz na świat (i odwrotnie też, prawie), ale:
1) próba zalogowania do gargoyle kończyła się timeoutem
2) nie działało dynamic dns - mam podpięte no-ip.com - mogłem dobić się np. do serwera po ip, po naziw lanowej, ale po zewnetrznej domenie no-ip już nie.

Dziś zrobiłem hard reset (do ust. fabrycznych). Ruter się uspokoił. Załadowałem sobie konfigurację z backupu (ale po resecie był ten sam problem, o którym teraz napiszę) i generalnie wszystko działa z jednym wyjątkiem:
pole (Gargoyle) Aktualne IP nie zgadza się z IP widzianym przez świat..
strony typu showmyip pokazują xxx.xxx.xxx.xxx, strona no-ip.org też pokazuje xxx.xxx.xxx.xxx, a pole Aktualne IP (oczywiście WAN): yyy.yyy.yyy.yyy
Odświeżenie dzierżawy nie pomaga.
Wymuszenie aktualizacji no-ip. nie pomaga - Gargoyle mówi, ze aktualizacja miała miejsce, a serwis no-ip - że nie.

Czego szukać, jak to naprawić?
Wersja Gargoyle:1.3.14 (by obsy)
OpenWRT Backfire 10.03
Router tp-link tl-wr1043nd
/etc/config/network nie definiuje zadnego eth*, ustawia jedynie eth0.2 jako kawalek wan i eth0.1 w lan, co jest zgodne z wynikiem ifconfig.
eth0 - nie podaje zadnego IP
eth0.1 - tez nie ma IP
eth0.2 - ma IP yyy.yyy.yyy.yyy

Podsumowując: od strony lan wyglada, jakby router mial Ip (zewnętrzne) yyy.yyy.yyy.yyy. Również od zewnątrz - po tym adresie mogę się dostać do serwera.
Ale już gdy próbuję się gdzieś dostać z Lanu, mój IP jest identyfikowany jako xxx.xxx.xxx.xxx, i taki adres otrzymuje też usluga no-ip,.com

GDZIE może być przyczyna? Nie wiem nawet gdzie zacząć....

2 (edytowany przez build000 2014-11-26 00:48:38)

Odp: Niezgodne numery IP - widziany przez GUI i od zewnątrz

Może na początek zacznij od aktualizacji do najnowszej wersji gargulca Twojego routera i wklepania konfiguracji ręcznie (czyli wszystko od nowa - backup możesz sobie wykorzystać do wklepania co ważniejszych opcji przez podgląd z plików konfy w backupie). To tak zupełnie na początek. Wklepuj po jednej opcji/jakiejś grupie opcji i obserwuj co się dzieje. W końcu wykryjesz jaka była przyczyna. Być może po prostu coś we flash się dziać i zgubił dane z oryginalnego wgrania - wszystko możliwe. Dlatego czeka Cię żmudna praca by wykryć źródło problemu. Tutaj po ponownym wgraniu też warto dla oceny przez tych co wiedzą, wklepać jakieś logi/konfigi, które przybliżą być może problem - oczywiście jak problem nie zniknie po przeflashowaniu do najnowszej wersji i ponownej, ręcznej konfiguracji.

3

Niestety, problem leży gdzie indziej. Zresetowałem ustawienia ponownie i jest dokładnie to samo (bez uploadowania backupu, bez zadnych zmian w konfiguracji.
Zaczynam się zastanawiać, czy nie pytać raczej mojego providera, bo wcale nie jestem przekonany do winy rutera.
Ruter jest konsekwentny, rozbieznosc pojawia sie gdzie na trasie ruter <>modem <> ISP

4 (edytowany przez build000 2014-11-26 01:22:55)

Słuchaj kolego - wgraj po prostu nową wersję gargoyle - jak masz uszkodzony oryginalny soft to błąd będzie wracał cały czas na którymś etapie konfiguracji. Przynajmniej się upewnisz, że to nie wina przestarzałego i być może uszkodzonego oprogramowania, a i być może w dalszej perspektywie czegoś z zakresu hardware. Sam hard reset nie wystarczy.
I nie używaj tego backupu w całości (jedynie się na nim wzoruj przy odtwarzaniu opcji i to niektórych tylko - to co się da i jest tak samo w formie i strukturze w najnowszym sofcie...a najlepiej wszystko co ważne wklep ręcznie co się da przez gui) bo też może być uszkodzony lub zawierać błędy - dlatego pisałem o ponownej, ręcznej konfiguracji. Na pewno nie da się wykorzystać wszystkich ustawień z tego starego backupu ze starej wersji softu w nowym gargoyle, więc nawet go nie próbuj wgrywać przez opcję przywrócenia ustawień z backupu.
Jak i to nie pomoże w zakresie domyślnych działań zostaje jeszcze wgranie oryginalnego softu i kontrola czy problem nie powraca - wtedy, gdy tak będzie (te same błędy), dopiero możesz kumać co dalej - czy to coś z routerem, modemem, kablami, zasilaczem, providerem, i.t.d.
Nie wykonanie tych kilku prostych kroków spowoduje, że wciąż będziesz błądził w ciemnościach zastanawiając się co jest nie tak.