lizarus587 napisał/a:Owszem pepe2k
ma byc mocny i najlepiej bez wifi
co jednak nie wyklucza mobilnych.
Wyklucza. Albo rybki, albo akwarium 
Poza tym, ja nie widziałem żadnego mobilnego routera bez Wi-Fi... jaki to miałoby niby sens?
lizarus587 napisał/a:Porsze wypowiedzcie sie cos o tych modelach:
lizarus587 napisał/a:-WD My Net N750
-TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310
Sprzętowo to jest to samo. WDR4310 nie jest u nas dostępny, a WD dawno wyprzedane. Pozostają Ci WDR-y, doskonale znane i przewałkowane nawet na tym forum setki razy. Zrób sobie kawę, skorzystaj z wyszukiwarki i czytaj... praktycznie wszystko zostało o nich już napisane, nie będziemy tego przerabiać N-ty raz.
lizarus587 napisał/a:-moze jakies ASUSY
Większość jest na układach Broadcoma, co znaczy tyle, że nie ma na nich OpenWRT lub jest ale nie wszystko działa.
Na takie urządzenia masz do wyboru inną alternatywę - Tomato.
lizarus587 napisał/a:-TP-Link TL-MR12U -TP-Link TL-MR3020 lub 40 - yapomnialem doda ze mobilne ten wchodza w rachube
albo cos takiego MikroTik RouterBOARD RB2011UAS-2HnD-I lub inne Mikrotiki - tylko slyszalem ze one niebyt lubia openWRT
Kręcisz się jak g... w przeręblu. Jak się zdecydujesz na coś bardziej konkretnego niż "chcę router, ale zupełnie nie wiem do czego, jaki i co ma mieć", to może dostaniesz konkretne propozycje. Niby jak sobie wyobrażasz porównanie routerów mobilnych z tak potężnym routerem stacjonarnym Mikrotika? Jak kupujesz telewizor, to też bierzesz pod uwagę zakres przekątnych od 4" do 100" i próbujesz je porównywać?
lizarus587 napisał/a:Nie chodzi mi oto zeby robic liste 100 czy 200 urzadzen ale zebyscie z praktyki podali co dobrze wybrac:
-zalezy mi na tym aby soft otwarty byl na niego stabilny i najlepiej wersja stabilna a nie jakies trunki
-zeby dostep byl po graficznym gui , nie jestem obeznany z konsola
-ponadto aby obslugiwal jak najwiecej funkcji zwiazanych z tunelami, ssh , proxy vpn
Koncert życzeń... jak nie chcesz bawić się w konsoli, to lepiej używaj oryginalnego firmware. Albo kup sobie Mikrotika, to sobie wszystko po prostu wyklikasz.
lizarus587 napisał/a:Ponadto prosze o odp na te zagadnienia:
1.co to sa rutery SOHO
http://pl.wikipedia.org/wiki/Small_office/home_office
lizarus587 napisał/a:2.czy mozna znalesc rutery tylko przewodowe / czyli kablowe bez wifi/ oczywiscie z dobrym prockiem i pamieciami.
Można, dostałeś już odpowiedź na to pytanie. Wyjmiesz kartę Wi-Fi i też będziesz miał router bez Wi-Fi...
lizarus587 napisał/a:3.czy w ruterach da sie zwiekszyc wielkosc Flask i RAM a jesli tak to w ktorych
FLASH, nie Flask.
Praktycznie we wszystkich z różnym rezultatem.
lizarus587 napisał/a:4. czy gargoyle ma wiecej funkcji/mozliwosci niz trunk ? czy jesli jest trunk to mozna sie spodziewac ze bedzie tez wkrotce gargoyle
Gargoyle to fork OpenWRT, bazujący na wersji stabilnej - obecnie na AA. Trunk to gałąź rozwojowa, w której każdego dnia zachodzą zmiany. Następne wydanie Gargoyle, jeżeli będzie, to na wersji BB, nie na trunku.
Poza tym: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=2843#p2843
lizarus587 napisał/a:/jak jest z tym WD N750 jesli chodzi o soft z wieloma funkcjami/-
Pytanie zbyt ogólne.