1 (edytowany przez lizarus587 2014-10-09 15:17:33)

Temat: Pomoc w doborze urzadzonka

Witam wszystkich

Szukam nastepujacego ruterka:
-nie zalezy mi na wifi / najlepiej jakby go wcale nie bylo/ , bedzie polaczenie kabelkiem /
-z obsluga modemow / dobiore z listy dzialajacych z openWRT/
-na tyle mocny jesli chodzi o podzespoly zeby mozna bylo na nim swobodnie operowac open softem
-taki ruter ktory ma dobre wsparcie ze strony tworzacych i modyfikujacych soft / czyli dosc popularny/ , nie chcialbym aby za pare miesiecy juz o nim slucha zaginal i nikt nie bedzie sie nim juz zajmowal

Aha wazne jest aby ruter dawal sobie rade z wszelikim tunelowaniem i innymi tego typu polaczeniami (vpn, ssh, vcn,tinc, Ipsec, IPv6 itp..)
oraz
powiedzcie jak to jest z gwarancja a wgranie WRT? czy da sie zrobic backup orginalnego softu zeby w razie potrzeby przywrocic go na ruterze i oddac do naprawy tak zeby sie nie skapneli?

Prosze doradzcie mi jaki mam wybrac model. Podajcie modele jakie znacie i ich zalety oraz wady
celowo nie pisze do jakiej sumy ma byc bo jesli bedzie warty ceny to moge rozwazyc kazdy.

Jesli cos potrzeba bede na biezaco edytowal

Dzieki

2

Odp: Pomoc w doborze urzadzonka

Zwykły x86? Będzie superwydajny, a tanio na allegro kupisz różne terminale pokroju HP.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Mozesz rozjasnic mi to co napisales?

zwykly x86 czyli jaki?
terminale pokroju HP ? co masz na mysli?

poza tym chcialbym taki ktory bedzie mi sluzyl na przyszlosc jesli chodzi o pamiec i procek,

4

x86. PC, zwykłe takie. A ponieważ zwykły jest za duży i zjada wiele prądu to kup sobie terminal HP, np. coś takiego: http://allegro.pl/terminal-hp-t5730-amd … 16907.html (poszukaj tańszych)

5 (edytowany przez lizarus587 2014-10-09 15:46:30)

a jak takim terminalem zarzadzac
czy jest on tozsamy z ruterem?
tez mozna na niego wgrac soft wrt?
co zyskam na takim terminalu
i na koniec czy da sie modem usb podlaczyc do niego?

bo generalnie to zalezy mi na takiej bramce filtrujacej polaczenia do i z sieci z tworzeniem polaczen szyfrowanych, ssh vpn Ipsec itp. wiec wifi jest mi zbedne
bo pojdzie to po kablu. Czyli poprostu rozbudowany firewall sprzetowy malo zracy pradu o dosc duzej konfiguracji

A jesli nie terminale HP to co innego ?

bo poczatkowo poradzono mi spojrzec na TP linka 3420 lub cos w tym stylu?

Poza tym co przemawia za takimi terminalami skoro cena oscyluje w okolicach 100-120 , w tym przedziale chodza juz wspomniane tp

aha i jeszcze jedno , na tym w linku HP jest XP a wiadomo to teraz szwajcarski ser

6

Chcesz tanie, czy wydajne i na kilka lat? Albo jedno, albo drugie. MR3420 to słaba jednostka.

7

- klawiaturą smile
- każdy pc może być routerem
- tak
- moc którą chcesz
- tak, jak do każdego pc

tp-linki to routery o dość słabej mocy i ograniczonej pamięci. Więc nie spełnia założeń które napisałeś

8 (edytowany przez lizarus587 2014-10-09 15:52:09)

Powiedzmy ze chcialbym czegos zrownowazonego
czyli srednio wydajny ale srednia kwote, cos wyposrodkowane

A co do tego MR3420 , to co innego polecacie , jakie wydajniejsze jednostki?

Prosze spojrzec na moje wymagania w 1 poscie

9

Naprawdę będzie łatwiej jak podasz konkretne widełki cenowe.

Terminal zeżre Ci mniej więcej 5-10x tyle prądu, co router i najpewniej będziesz potrzebować do niego dodatkowego switcha lub drugiej karty sieciowej. A modem... jeżeli router/terminal ma USB i da się tam postawić OpenWRT, to z wysokim prawdopodobieństwem da się podłączyć i uruchomić na nim modem, proste.

10

WDR3600 z tych tańszych ale to zwykły router.

11

Czy takie rzeczy jak:

DHCP     Serwer/klient DHCP, lista klientów DHCP, rezerwacja adresów
Funkcja Quality of Service     WMM, kontrola przepustowości
Przekierowanie portów     Serwery wirtualne, Port Triggering, UPnP, DMZ
DDNS     DynDns, Comexe, NO-IP
VPN Pass-Through     PPTP, L2TP, IPSec

Obsługa IPv4 oraz IPv6

Ochrona przed atakami DoS, zapora sieciowa SPI, filtrowanie domen, adresów IP i MAC, wiązanie adresów IP i MAC

uzyskam wgrywajac odp soft czy tez musi to byc dany model sprzetu ?

12

To są zwykłe funkcje routera, więc każdy soft to będzie miał.

13 (edytowany przez lizarus587 2014-10-09 16:15:26)

Dzieki Cezary
Czyli wszelkie tunelowanie szyfrowanie itp zabiegi to tylko domena softu i dobrej mocy podzespolow a nie konkretnego modelu ktory np na jaka plytke wlutowana z takimi mozliwosciami

A ten terminal to poprostu zwykly taki mini PC?

Co do dalszych rozwazan
skoro ten terminal zezre mi znacznie wiecej pradu zaproponujcie jakis dobry ruter i niezbyt drogi
najlepiej bedzie jaki podacie kilka modeli zobacze i ewentualnie skoryguje zapotrzebowanie?

Aha i jeszcze jedno:
czy kazdy ruter ktory ma port USB i da sie do niego wgrac openWRT i ma modem kompatybilny da sie uruchomic na takim zlaczu, pomimo ze w specyfikacji nie ma tego ze dany sprzet obsluguje modemy?

14

lizarus587 napisał/a:

najlepiej bedzie jaki podacie kilka modeli zobacze i ewentualnie skoryguje zapotrzebowanie?

Najlepiej będzie jak podasz widełki cenowe.

15

ok. zacznijmy od tego

co da rade znalesc za kwote do 300 stow

16

Jakieś 70% tego, co jest na rynku. Naprawdę oczekujesz, że ktoś wklei Ci listę dostępnych routerów w cenie do 300 PLN wspieranych przez OpenWRT?

17 (edytowany przez lizarus587 2014-10-09 16:30:03)

dobrze zacytuje pytanko z wczesniejszego postu:

czy kazdy ruter ktory ma port USB i da sie do niego wgrac openWRT i ma modem kompatybilny da sie uruchomic na takim zlaczu, pomimo ze w specyfikacji nie ma tego ze dany sprzet obsluguje modemy?

i moze powiedzcie mi wobec tego:
czy sa jakies wymagania techniczne /pamiec procek itd/ zeby WRT plynnie chodzil ?

18

lizarus587 napisał/a:

Tak.

lizarus587 napisał/a:

czy sa jakies wymagania techniczne /pamiec procek itd/ zeby WRT plynnie chodzil ?

Minimum 4 MB FLASH i 32 MB RAM. I nie wiem co rozumiesz przez "płynnie chodził". Do jakiego łącza szukasz sprzętu?

19

Dzieki "pepe2k"

teraz juz wiem czemu napisales czy uwazam ze ktos mi napisze liste ruterow
skoro jesli tylko ruter wspiera openWRT i ma USB gniazdo da sie do niego podpiac modemy kompatybilne do WRT
to naprawde jest sporo urzadzen na rynku
A ja myslalem ze musze tylko szukac wsrod takich ruterow co maja w opisie ze obsluguja modemy....

A co byscie powiedziali mi o tych urzadzonkach:
-WD My Net N750
-TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310
-moze jakies ASUSY
-TP-Link TL-MR12U -TP-Link TL-MR3020 lub 40 - yapomnialem doda  ze mobilne ten wchodza w rachube
    albo cos takiego MikroTik RouterBOARD RB2011UAS-2HnD-I  lub inne Mikrotiki - tylko slyszalem ze one niebyt lubia openWRT

20

Najpierw miał być mocny i bez Wi-Fi, teraz piszesz, że może być też mobilny. Jakiś niezdecydowany jesteś.

21

No, bez wi-fi, za to z WMM.
It's a prank, it's a prank!!! smile

22

Owszem pepe2k
ma byc mocny i najlepiej bez wifi
co jednak nie wyklucza mobilnych. jesli znalazl by sie taki malych rozmiarow z dobrym wnetrzem i za rozsadna cene to czemu nie ?

Porsze wypowiedzcie sie cos o tych modelach:
-WD My Net N750
-moze jakies ASUSY
-TP-Link TL-MR12U -TP-Link TL-MR3020 lub 40 - yapomnialem doda  ze mobilne ten wchodza w rachube
    albo cos takiego MikroTik RouterBOARD RB2011UAS-2HnD-I  lub inne Mikrotiki - tylko slyszalem ze one niebyt lubia openWRT

lub cos poleccie

Nie chodzi mi oto zeby robic liste 100 czy 200 urzadzen ale zebyscie z praktyki podali co dobrze wybrac:
-zalezy mi na tym aby soft otwarty byl na niego stabilny i najlepiej wersja stabilna a nie jakies trunki
-zeby dostep byl po graficznym gui , nie jestem obeznany z konsola
-ponadto aby obslugiwal jak najwiecej funkcji zwiazanych z tunelami, ssh , proxy vpn

Ponadto prosze o odp na te zagadnienia:
1.co to sa rutery SOHO
2.czy mozna znalesc rutery tylko przewodowe / czyli kablowe bez wifi/ oczywiscie z dobrym prockiem i pamieciami.
3.czy w ruterach da sie zwiekszyc wielkosc Flask i RAM a jesli tak to w ktorych
4. czy gargoyle ma wiecej funkcji/mozliwosci niz trunk ? czy jesli jest trunk to mozna sie spodziewac ze bedzie tez wkrotce gargoyle
/jak jest z tym WD N750 jesli chodzi o soft z wieloma funkcjami/

-

23

lizarus587 napisał/a:

Owszem pepe2k
ma byc mocny i najlepiej bez wifi
co jednak nie wyklucza mobilnych.

Wyklucza. Albo rybki, albo akwarium smile
Poza tym, ja nie widziałem żadnego mobilnego routera bez Wi-Fi... jaki to miałoby niby sens?

lizarus587 napisał/a:

Porsze wypowiedzcie sie cos o tych modelach:

lizarus587 napisał/a:

-WD My Net N750

Sprzętowo to jest to samo. WDR4310 nie jest u nas dostępny, a WD dawno wyprzedane. Pozostają Ci WDR-y, doskonale znane i przewałkowane nawet na tym forum setki razy. Zrób sobie kawę, skorzystaj z wyszukiwarki i czytaj... praktycznie wszystko zostało o nich już napisane, nie będziemy tego przerabiać N-ty raz.

lizarus587 napisał/a:

-moze jakies ASUSY

Większość jest na układach Broadcoma, co znaczy tyle, że nie ma na nich OpenWRT lub jest ale nie wszystko działa.
Na takie urządzenia masz do wyboru inną alternatywę - Tomato.

lizarus587 napisał/a:

Kręcisz się jak g... w przeręblu. Jak się zdecydujesz na coś bardziej konkretnego niż "chcę router, ale zupełnie nie wiem do czego, jaki i co ma mieć", to może dostaniesz konkretne propozycje. Niby jak sobie wyobrażasz porównanie routerów mobilnych z tak potężnym routerem stacjonarnym Mikrotika? Jak kupujesz telewizor, to też bierzesz pod uwagę zakres przekątnych od 4" do 100" i próbujesz je porównywać?

lizarus587 napisał/a:

Nie chodzi mi oto zeby robic liste 100 czy 200 urzadzen ale zebyscie z praktyki podali co dobrze wybrac:
-zalezy mi na tym aby soft otwarty byl na niego stabilny i najlepiej wersja stabilna a nie jakies trunki
-zeby dostep byl po graficznym gui , nie jestem obeznany z konsola
-ponadto aby obslugiwal jak najwiecej funkcji zwiazanych z tunelami, ssh , proxy vpn

Koncert życzeń... jak nie chcesz bawić się w konsoli, to lepiej używaj oryginalnego firmware. Albo kup sobie Mikrotika, to sobie wszystko po prostu wyklikasz.

lizarus587 napisał/a:

Ponadto prosze o odp na te zagadnienia:
1.co to sa rutery SOHO

http://pl.wikipedia.org/wiki/Small_office/home_office

lizarus587 napisał/a:

2.czy mozna znalesc rutery tylko przewodowe / czyli kablowe bez wifi/ oczywiscie z dobrym prockiem i pamieciami.

Można, dostałeś już odpowiedź na to pytanie. Wyjmiesz kartę Wi-Fi i też będziesz miał router bez Wi-Fi...

lizarus587 napisał/a:

3.czy w ruterach da sie zwiekszyc wielkosc Flask i RAM a jesli tak to w ktorych

FLASH, nie Flask.
Praktycznie we wszystkich z różnym rezultatem.

lizarus587 napisał/a:

4. czy gargoyle ma wiecej funkcji/mozliwosci niz trunk ? czy jesli jest trunk to mozna sie spodziewac ze bedzie tez wkrotce gargoyle

Gargoyle to fork OpenWRT, bazujący na wersji stabilnej - obecnie na AA. Trunk to gałąź rozwojowa, w której każdego dnia zachodzą zmiany. Następne wydanie Gargoyle, jeżeli będzie, to na wersji BB, nie na trunku.

Poza tym: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=2843#p2843

lizarus587 napisał/a:

/jak jest z tym WD N750 jesli chodzi o soft z wieloma funkcjami/-

Pytanie zbyt ogólne.

24

Dobrze to zbiore w jedna calosc moje pytanka:
-czy wsrod mobilnych da sie znalesc jakies mocniejsze urzadzonka, czy tez sprzety sa ukierunkowane raczej na niewielkie rozmiary a wnetrza maja raczej podstawowe. Chodzi oto ze jesli znalazlbym maly ruter z podobna moca dobrego stacjonarnego
to wole ten mniejszy oczywiscie.
-a jesli mialbym dostep do obu: WD750 i tplinki 3600 i 4300 to co wziasc? Czy do obu jest gargoyle?
Wiem do jakich zadan chce ruter:
-aby byl to sprzet z wieksza pamiecia i dobrym prockiem ale tak max 300 zl / w sumie chcialbym jak najtanszy
bo nie zalezy mi na wifia na samej bramce z filtracja dobra, lacze bedzie przewodowe/
-dalo sie na nim zainstalowac soft open z GUI i stabilna wersje a nie jakis trunk.
-czy mniejszy tym lepszy jesli chodzi o gabaryty
stad moje typy byly takie:TP-Link TL-MR12U -TP-Link TL-MR3020 lub 40;  TP-LINK TL-WDR3600/4300; TL-WR1043ND;  WDN750 a moze polecacie jakies inne dobre WD?

Poza tym
-czy w openWRT sa wszystkie rzeczy zawarte czy oprocz jego instalacji trzeba doinstalowywac dodatki. a jak jest w gargoyle? tez trzeba dodatki instalowac po instalacji binarki?
-co oznaczaja rozne sposoby instalacji softu-przez gui, sysupgrade, mtd czy bootloader w zależności od routera?
-czy mozna najpierw jakos zrobic aby nie utracic gwarancji /tzn backup orginalu potem open soft a potem powrot do orginalu, jesli zajdzie taka potrzeba/

25

Ja wymiękam.