Jeśli to jest na tej samej zasadzie co advanced format w dyskach hdd, to startowy sektor musi być podzielny przez te 128 + wielkość (w sektorach) każdej partycji musi być podzielna przez 128. Kolejne partycje są tworzone zaraz za końcem poprzedniej i nie trzeba tam nic już zmieniać -- liczy się tylko ułożenie tej pierwszej. Z tym, że jeśli masz więcej partycji na penie, np. 5 i masz tam tablicę partycji ms-dos, to trzeba tworzyć partycję rozszerzoną i ją też trzeba wyrównać + równanie każdej partycji logicznej. Przynajmniej takie są zasady w advanced format o ile dobrze pamiętam.
U mnie gparted pod linuxem automatycznie równa do 1MiB (advanced format) i to jest 2048 sektorów -- to się dzieli przez 128. Więc wyrównanie jest w porządku. Choć ja tam nie rozumiem tej magii z "The best way to do this is to use 224 (32*7) heads and 56 (8*7) sectors/track. This produces 12544 (256*49) sectors/cylinder, so every cylinder is 49*128k." ale z tego co się orientuję, to już nikt nie operuje na CHS (cylinder head sector) tylko na LBA . Zresztą jeśli zobaczyć na datę tamtego wpisu, to tam jest 2009, a w informatyce 5 lat to wieczność.
Poza tym, tam jest jeszcze tworzenie systemu plików z opcją
stripe_width=stripe-width
Configure the filesystem for a RAID array with
stripe-width filesystem blocks per stripe. This is
typically stride-size * N, where N is the number of
data-bearing disks in the RAID (e.g. for RAID 5
there is one parity disk, so N will be the number of
disks in the array minus 1). This allows the block
allocator to prevent read-modify-write of the parity
in a RAID stripe if possible when the data is writ-
ten.
Co ma wspólnego raid z pendrivem to zbytnio nie mam pojęcia. xD
Odrzucając to czego nie wiem i biorąc pod uwagę fakt, że mój pendrive nie wykazał żadnej poprawy, skłaniałbym się raczej do zdania, że narzędzia linuxowe mi poprawnie wyrównały partycje, a u was na windowsach peny są formatowane jakoś inaczej.