1

Temat: Zwiększanie prędkości zapisu na pendrive - czy ktoś stosuje?

Witam,

Czy ktoś stosuje w OpenWrt metody opisane np. tutaj? Wypróbowałbym sam, ale nie będąc pewnym rezultatów nie chcę niszczyć tego co już zrobiłem sobie na extroot. Chyba że jest opcja zachowania i później łatwego przywrócenia zawartości extroot'a - jeżeli tak to proszę o wskazówki a sam chętnie przetestuję tę metodę formatowania.

2 (edytowany przez Cezary 2014-09-28 07:25:43)

Odp: Zwiększanie prędkości zapisu na pendrive - czy ktoś stosuje?

Po prostu kopiujesz na na bok.

Zależy od routera, ale i tak pewnych limitów nie przeskoczysz  - zwykle nośnik i tak jest szybszy niż router jest w stanie na usb to dać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

U mnie wychodzi 1.5 - 2.3 Mb/s przy zapisie, więc niezbyt szybko. A co znaczy "kopiujesz nae na bok"? Wiem, że wystarczyłoby skopiować całą zawartość partycji /overlay, ale nie mam kompa z linuxem. Czy wystarczy skopiowanie całego katalogu /overlay przy użyciu WinSCP i później przywrócenie go tą samą drogą?

4

Nie bo zgubisz uprawnienia do plików. Uruchom sobie linuksa live z płyty bez instalacji lub postaw sobie na maszynie wirtualnej.

A później wyłącz router, podłącz pendrive do tego linuksa i po prostu jako root skopiuj na bok dane, a z nośnikiem zrób co chcesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Rozumiem. Dzięki, jak znajdę chwilę to się pobawię.

6

W tym poście chodzi o dopasowanie logicznych bloków filesystemu do fizycznych bloków dysku. To jest problem stary jak świat, np cała zła opinia dysków AFD i bajki o tym że "OS jest niekompatybilny" pochodzą właśnie z nieuważnego formatowania. Ważne są 2 parametry: wielkość bloku oraz gdzie się zaczyna partycja.
W przypadku AFD producent dokładnie podaje jakie są bloki i jak je ustawiać. W przypadku pendrive producent samego pena nie podaje tej wielkości i musisz szukać specyfikacji u producenta chipa albo eksperymentować. Jak widać zmiana prędkości zapisu jest dramatyczna, więc trudno przeoczyć.
To co jest opisane na blogu można pewnie zrobić na windowsie. Poeksperymentuj  na innym penie : )

TP-Link WDR4300 + E398
WD MyNet N600 + E3131 + E3372
WNDR3700v2
WGT634U

7

Tyle, że to co tam piszą, to zbytnio się zdaje na nic. Przetestowałem swojego pena kingson 8G . Odczyt 30M/s , zapis 9M/s . Po przeformatowaniu go metodą z linku, dokładnie tyle samo. big_smile

8

Gdyby mi przy zapisie wychodziła 1/3 odczytu to też pewnie olałbym sprawę ale u mnie to 1/8 - 1/10 więc jest o co zawalczyć. smile

9

Witam,

Przeprowadziłem więc próbę na innym testowym pendrive i wyniki są obiecujące. Pendrive sformatowany pod windows (ext4) w 4 próbach wykazał średnią prędkość zapisu na poziomie 7Mb/s. Reformatowanie go pod OpenWrt zgodnie z załączonym w pierwszym poście tutorialem zwiększyło tę prędkość do 10Mb/s więc uważam że warto zwłaszcza że to nic nie kosztuje. Teraz tylko pytanie do bardziej obeznanych w temacie – jaki jest algorytm obliczania sektora startowego partycji? W tutorialu zapisali że:

“Now turn on expert mode with fdisk and force the partition to begin on 128k alignment. In my case I have set new beginning of data to 256. Create as many partitions as you need (I created only one - /dev/sdb1).”

Na pierwszej partycji ustawiłem na 256 i zadziałało, ale nie mam pojęcia z czego to 256 wynika. Problem w tym, że na tym penie potrzebuję zrobić 3 partycje więc na pierwszej 256 ustawię natomiast kolejne to już wartości wynikające z ich położenia na dysku. Pytanie czy sektor startowy musi być poprostu podzielny przez 128 czy są jeszcze jakieś inne reguły?

10 (edytowany przez morfik 2014-09-29 11:18:05)

Jeśli to jest na tej samej zasadzie co advanced format w dyskach hdd, to startowy sektor musi być podzielny przez te 128 + wielkość (w sektorach) każdej partycji musi być podzielna przez 128. Kolejne partycje są tworzone zaraz za końcem poprzedniej i nie trzeba tam nic już zmieniać -- liczy się tylko ułożenie tej pierwszej. Z tym, że jeśli masz więcej partycji na penie, np. 5 i masz tam tablicę partycji ms-dos, to trzeba tworzyć partycję rozszerzoną i ją też trzeba wyrównać + równanie każdej partycji logicznej. Przynajmniej takie są zasady w advanced format o ile dobrze pamiętam.

U mnie gparted pod linuxem automatycznie równa do 1MiB (advanced format) i to jest 2048 sektorów -- to się dzieli przez 128. Więc wyrównanie jest w porządku. Choć ja tam nie rozumiem tej magii z "The best way to do this is to use 224 (32*7) heads and 56 (8*7) sectors/track. This produces 12544 (256*49) sectors/cylinder, so every cylinder is 49*128k." ale z tego co się orientuję, to już nikt nie operuje na CHS (cylinder head sector) tylko na LBA . Zresztą jeśli zobaczyć na datę tamtego wpisu, to tam jest 2009, a w informatyce 5 lat to wieczność. big_smile

Poza tym, tam jest jeszcze tworzenie systemu plików z opcją

stripe_width=stripe-width
                          Configure  the  filesystem  for  a  RAID  array with
                          stripe-width filesystem blocks per stripe.  This  is
                          typically  stride-size * N, where N is the number of
                          data-bearing disks in the  RAID  (e.g.  for  RAID  5
                          there is one parity disk, so N will be the number of
                          disks in the array minus 1).  This allows the  block
                          allocator to prevent read-modify-write of the parity
                          in a RAID stripe if possible when the data is  writ-
                          ten. 

Co ma wspólnego raid z pendrivem to zbytnio nie mam pojęcia. xD

Odrzucając to czego nie wiem i biorąc pod uwagę fakt, że mój pendrive nie wykazał żadnej poprawy, skłaniałbym się raczej do zdania, że narzędzia linuxowe mi poprawnie wyrównały partycje, a u was na windowsach peny są formatowane jakoś inaczej.

11

Dzięki. Tego o wielkości partycji nie wiedziałem. Powalczę z fdiskiem i coś powinno mi z tego wyjść.. smile Partycje będą 3 i wszystkie podstawowe, więc powinno obejść się bez problemu.

12

No i finalnie mogę potwierdzić, że to faktycznie działa. Pendrive sformatowany pod Win7 wykazywał prędkość zapisu na poziomie 7mb/s (średnia z 10 pomiarów) a sformatowanie go bezpośrednio na OpenWrt podniosło tę prędkość do niemalże 10Mb/s. Różnica jaką zauważyłem to start partycji na 63 sektorze w przypadku formatowania pod windą i 2048 sektorze kiedy robiłem to pod OpenWrt. Linuksowy fdisk sam zadbał o to żeby zarówno wielkości jak i początki poszczególnych partycji były ładnie okrągło podzielne przez 128. Finalnie i tak w routerze wylądował inny pendrive na którym średni zapis mam na poziomie 25Mb/s a ten wolniejszy poleciał do RPi.