Temat: dostęp do ftp przez przegladarkę a hasło

Witam to mój pierwszy post,a więc proszę o wyrozumiałość smile.

Posiadam router tl-wr1043nd. Zainstalowałem na nim,a właściwie kupiłem wraz z oprogramowaniem tego typu
Nazwa urządzenia:Gargoyle
Wersja Gargoyle:1.6.2.1 (r42171), by obsy

Uruchomiłem na urządzeniu dysk sieciowy,serwer dlna,serwer wydruku i wszystko generalnie działa. Mam dostęp do dysku przez ftp i sieć lokalną,telewizor widzi wszystko co udostępniłem przez dlna i drukarka drukuje z każdego komputera na którym jest skonfigurowana. Mam tylko jeden problem. Udostępniłem dysk również przez ftp dla wan,udziały są jak najbardziej widziane.Problem polega na tym że przez przeglądarkę nie jest wymagane jakiekolwiek hasło,co jest dla mnie nie do przyjęcia.Czy ja coś źle konfiguruje i czy w ogóle jest taka mozliwość żeby to skonfigurować poprawnie aby było wymagane hasło ?/

Pozdrawiam i prosze o jakieś wskazówki.

2

Odp: dostęp do ftp przez przegladarkę a hasło

No to zależy od konfiguracji w zakładce System/Nośniki USB dla tej i innych usług - być może masz ustawione wszystko na "anonim" - można to zmienić w owym graficznym konfiguratorze.

3

no  tak to rozumiem,tylko wtedy trzeba podać ip lub maskę podsieci do logowania się,a ja chciałbym logować się niezależnie od miejsca w którym się znajduję.To jak to należy uzupełnić ?

4

Poszukaj sobie w faq i na forum (temat się przewija nieustannie) - sporo osób boryka się z funkcjonalnością i zrozumieniem działania pluginu/części systemu "usb-storage".

5

szybki10 napisał/a:

no  tak to rozumiem,tylko wtedy trzeba podać ip lub maskę podsieci do logowania się,a ja chciałbym logować się niezależnie od miejsca w którym się znajduję.To jak to należy uzupełnić ?

Co trzeba podać? Jakie ip, o czy piszesz w ogóle? Nic takiego nie ma przecież tam w gui. Normalnie zakładasz usera i hasło i tyle.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6 (edytowany przez szybki10 2014-09-28 12:57:46)

Z góry przepraszam wina tkwi na pewno po mojej stronie,bo nie potrafię zrozumieć tego mechanizmu.W tej chwili mam takie ustawienia:

http://wrzucaj.net/images/2014/09/28/Be … uYuFqx.png

Lokalnie przez uruchom i wpisanie:file://192.168.1.1-dostęp jest,za pierwszym razem pyta o nazwę użytkownika i hasło,potem już nie i to jest ok.
Przez program do ftp np:Fillezile łaczenie następuje,ale program mówi że nie ma zadnego katalogu,wygląda to tak:

Status:    Łączenie z 192.168.1.1:21...
Status:    Połączenie nawiązanie, oczekiwanie na wiadomość powitalną...
Odpowiedź    220 ftp server ready
Polecenie:    USER szybki10
Odpowiedź    331 Please specify the password.
Polecenie:    PASS ******
Odpowiedź    230 Login successful.
Polecenie:    OPTS UTF8 ON
Odpowiedź    200 Always in UTF8 mode.
Status:    Połączono
Status:    Uzyskiwanie listy katalogów...
Polecenie:    PWD
Odpowiedź    257 "/"
Status:    Listowanie katalogów zakończone pomyślnie

Po przez WAN w przeglądarce łączenie następuje,lista katalogów jest,można je ściągnąć na komputer.Ale przeglądarka nie żąda hasła.Chodzi mi o to jak to ustawić żeby pojawiło się żądanie hasła.

Jeśli chodzi o to co napisał Cezary chodzi mi o politykę dostępu NFS-tam jest albo dostęp anonimowy,albo z określonych adresów IP.

Pomyślałem też że problem może być z system plików,zmieniłem na ext4 i teraz efekt jest taki że

przez ftp w przeglądarce lokalnie łączy się widzi pliki,ale nie pozwala nic z nimi zrobić.
poprzez ftp w przeglądarce przez Wan nie łączy się pomimo poprawnej konfiguracji.
poprzez ftp lokalnie przez fillezile czy total comandera łączy się ale nie wyświetla żadnych plików
przez sambę czyli wpisując:file://192.168.1.1 łączy się widzi pliki,ale nic z nimi nie można zrobić bo jest odmowa dostępu.
poprzez total commander wpisując adres wan czyli 80.XX.XX.XX nie łaczy się i nie wyświetla żadnej zawartości.

Wygląda to na problem z ustawieniami dostępu.

7

Akurat przeglądarka jest złym testertem bo przeglądarka pamięta hasła do ftp i może logować cię bez twojej wiedzy. Używaj filezilla do tego.

Ustaw tryb pasywny i na kliencie i na serwerze.

8

W tej chwili mam takie ustawienia:

http://wrzucaj.net/images/2014/09/28/Be … u5TeDv.png

Działa przez przeglądarkę lokalnie i żąda hasła i jest ok.

Przez klientów ftp również działa zarówno w total commander jak i fillezilli.

nie działa tylko przez Wan nie wiem dlaczego,bo mam publiczny adres IP przekierowany port na routerze i stały adres w Lan. Wpisuje to w ten sposób:

ftp://80.xx.xxx.xx:21

Dziękuje za odpowiedź i przepraszam za marnowanie czasu

Pozdrawiam

9

A ja zaręczam Cię ze działa Ci przez wan i pyta się o usera i hasło. I hasłem nie jest "szybki10" smile.

10 (edytowany przez build000 2014-09-28 20:25:10)

Czyli kolega jak podejrzewałem ma nadal problem ze zrozumieniem idei i odpowiedniej konfiguracji w tym gui w gargulcu - i zdecydowanie to działa jak opisał Cezary - musisz robić jakiś czeski błąd...
Poza tym rób to faktycznie od strony WAN z innej maszyny z innym IP i inną siecią LAN - z lokalnego IP/LAN wejście od WAN nie daje żadnych miarodajnych wyników.

11

Tak faktycznie działa spróbowałem z laptopa z areo. Dziękuje bardzo za podpowiedzi.To oczywiście bez znaczenia,ale tak z ciekawości pytam smile.Rozumiem że jesteś Administratorem tego forum i stąd znasz moje IP ?

12

Tak.