1

Temat: barrier breaker 14.07-rc3: kompilacja

Witam ponownie.

Postanowiłem sobie upichcić własny obraz. Na razie delikatnie, chciał bym uzyskać dokładnie to:
http://downloads.openwrt.org/barrier_br … pgrade.bin
Puki co bez żadnych zmian. Trochę pogooglowałem i doszedłem do czegoś takiego.

1. W pustym katalogu odpalamy po kolei:

svn co -r 42056 svn://svn.openwrt.org/openwrt/branches/barrier_breaker ./
wget http://downloads.openwrt.org/barrier_br … xx_generic
cp config.ar71xx_generic .config

2. make menuconfig i ustawiamy:
Target Profile (TP-LINK TL-WR1043N/ND)

3. Dalej zrzucamy babę forkową:
ionice -c 3 nice -n19 make -j9

No i tu pierwsze pytanie czy to jest właściwa droga do otrzymania barrier breaker 14.07-rc3 czy robię to jakoś strasznie dookoła (cały czas zakładam kompilacje ze źródeł bo z jajka zamierzam kilka rzeczy wywalić, np ipv6).

Pytanie drugie.
Mój obrazek pichci się i pichci i nagle:

/bin/bash ../libtool  --tag=CC   --mode=compile ccache_cc -DHAVE_CONFIG_H -I. -I..  -I../include -I/usr/local/include
-I/mnt/trash/barrier_breaker-14.07-rc3/barrier_breaker/staging_dir/target-mips_34kc_uClibc-0.9.33.2/usr/include
-I/mnt/trash/barrier_breaker-14.07-rc3/barrier_breaker/staging_dir/target-mips_34kc_uClibc-0.9.33.2/include
-I/mnt/trash/barrier_breaker-14.07-rc3/barrier_breaker/staging_dir/toolchain-mips_34kc_gcc-4.8-linaro_uClibc-0.9.33.2/usr/include -I/mnt/trash/barrier_breaker-14.07-rc3/barrier_breaker/staging_dir/toolchain-mips_34kc_gcc-4.8-linaro_uClibc-0.9.33.2/include
-std=gnu99  -O2 -DNDEBUG -I/mnt/trash/barrier_breaker-14.07-rc3/barrier_breaker/staging_dir/target-mips_34kc_uClibc-0.9.33.2/usr/include   -Os -pipe -mno-branch-likely -mips32r2 -mtune=34kc -fno-caller-saves -fhonour-copts -Wno-error=unused-but-set-variable -msoft-float -mips16 -minterlink-mips16  -D_INIT=ipset_bitmap_ip_init \
     -DTYPE_INCLUSIVE\
    -MT ipset_bitmap_ip.lo -MD -MP -MF $depbase.Tpo -c -o ipset_bitmap_ip.lo ipset_bitmap_ip.c && \
mv -f $depbase.Tpo $depbase.Plo
../libtool: line 964: print: command not found
../libtool: line 898: print: command not found
Makefile:798: recipe for target 'ipset_bitmap_ip.lo' failed

WTF?? Ma ktoś jakiś pomysł??
W PLD (= Polish(ed) Linux Distribution)  jest w tej chwili 22927 pakietów i nie widzę nigdzie binarki print??

PS. Pamiętam, że mamusia zawsze mówiła: "Nie forkuj za mocno bo kto forkuje to ..  <coś tam, rymu mi zabrakło>".  Dla tego na wszelki puściłem:
make -j1 V=s
i już po jakiś 2h wywaliło ten sam błąd.

TPLink MR3420v2 + Huawei E3131s-2 + attitude_adjustment/12.09
TPLink WR1043NDv2 + barrier_breaker/14.07

2

Odp: barrier breaker 14.07-rc3: kompilacja

Więc zamiast pld użyj ubuntu na maszynie wirtualnej.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Więc zamiast pld użyj ubuntu na maszynie wirtualnej.

Eeee... To lamerskie rozwiązanie.
(żart, prosimy się nie obrażać wink, jak zwykle wielkie dzięki dla Cezarego, że w ogóle chce mu się odpisywać)

Coś mi się kołatało z tyłu czaszki, że gdzieś już coś takiego widziałem. Zdaje się, że jak flashowałem jakiś kontroler RAIDowy HP. Też jakieś skrypty się sypały. Jak się okazuje print jest poleceniem wewnętrznym shela. Autorzy zastosowali bash który w PLD go nie rozpoznaje za to mksh radzi sobie z tym doskonale. Nie chciało mi się łatać źródeł więc podlinkowałem /bin/mskh do /bin/bash i voila!

W dalszym ciągu prosił bym o odpowiedź na pierwsze z moich pytań. Czy:
svn co -r 42056 svn://svn.openwrt.org/openwrt/branches/barrier_breaker ./
to właściwy sposób na zassanie źródeł do  barrier breaker 14.07-rc3. Czy może jest jakiś bardziej "koszerny".

PS. Mamusia miała racje! Po powyższej poprawce kompilował się dalej ale nie do końca. Dopiero make -j1 poszło bez bólu i wygenerowało obrazki. No i to tyle jeśli chodzi o kupowanie wielordzeniowych procesorów.

TPLink MR3420v2 + Huawei E3131s-2 + attitude_adjustment/12.09
TPLink WR1043NDv2 + barrier_breaker/14.07

4

Aaa, oni mają ksh chyba domyślny czy coś podobnego.

Pierwszą kompilacją musisz bezwątkwości. Później jak już całe sdk masz to możesz spokojnie z -j robić. Źródła musi pobrać. Tak samo jak później źródła pakietów, ale robi to tylko raz dopóki się coś nie zmieni.

5

Cezary napisał/a:

Pierwszą kompilacją musisz bezwątkwości. Później jak już całe sdk masz to możesz spokojnie z -j robić. Źródła musi pobrać. Tak samo jak później źródła pakietów, ale robi to tylko raz dopóki się coś nie zmieni.

U mnie dla targetu x86-64, kompilowane na x86, zapindala nawet z j4 bez zająknięcia i to przy pierwszej kompilacji. Wszystko na Ubuntu 12.04 LTS.

6

Czasami się wykłada, czasami nie. Nie chce mi się dociekać dlaczego.

7

Witam skoro jest temat nie zakładam nowego pytanie moje jest następujące,  Jakie pakiety mam wybrać by wyrobić się  na 7.75MB ?  Wczoraj robiłem i wyszło lekko 8MB  wiec to jest za dużo wiec muszę robić od nowa, możecie mi napisać które najlepiej wybrać. Moje zaawansowanie doświadczenia  systemem Linux nie idą razem bo nie wiem jakie pakiety wybrać do obrazu.

Podejmę się naprawy ruterów TP-Link od WR1043 -MR3420 i pozostałe modele kontakt na private! smile i smile

Obrazy do ruterów są mojej Kompilacji i z nich korzystam i mam własne pakiety na dzień obecny są to BB  i Gargulec big_smile i big_smile

8

Pytanie na natury dziwnych. Domyślna konfiguracja jest wystarczająca do działania. Reszta to tylko to co chcesz dodatkowo w obrazie, więc sam wiesz co chcesz a czego nie. Więc pytanie jakie pakiety wybrać jest trochę dziwne.

9

No tak  masz racje wiedziałem ze możecie odebrać moje pytanie za dziwne hm wniosek z tego ze za dużo pojechałem z pakietami no cóż dzięki za odpowiedź Cezary

Podejmę się naprawy ruterów TP-Link od WR1043 -MR3420 i pozostałe modele kontakt na private! smile i smile

Obrazy do ruterów są mojej Kompilacji i z nich korzystam i mam własne pakiety na dzień obecny są to BB  i Gargulec big_smile i big_smile