Temat: WD MY NET N600 vs Tp-link TL-WDR4300
Witam serdecznie doświadczonych użytkowników!
Zastanawiam się na zakupem routera (laikiem jestem) i po dość obszernym czytaniu skierowałem zainteresowanie na TL-WDR4300. W jednym ogłoszeniu doczytałem że WD N600 ma lepsze parametry niż wspomniany WDR4300 (16M flashu zamiast 8). Czy rzeczywiście N600 jest lepszy od WDR4300?
Moje oczekiwania od routera:
- porty WAN/LAN 1 Gbit - min 4+1
- port USB (TL ma dwa porty) - min 1
- kompatybilność z OpenWRT/DD-WRT
- stabilność przy dużym ruchu P2P (eMule; obsługa dużej ilości 'half open connections')
- dual band i obsługa N
Mam net 15/1Mbit. Komputery po kablach i WiFi nie ma dla mnie olbrzymiego znaczenia (czy N300 czy N450).
Z Linuxem do czynienia nie miałem więc WRT (jeśli warto w mojej sytuacji zmieniać na WRT) nie koniecznie będę wgrywać ale jeśli już to wersje GUI
. Funkcji dużo nie potrzebuję - im prostszy soft tym lepszy i stabilniejszy. Routerek mógłby zjadać mało prądu.
Ze względu na odkręcane anteny i 2x USB uważam WDR4300 za lepszy wybór choć te odkręcane to są dla 5GHz jeśli się nie mylę. Chciałem router który posłuży mi już latami bez wodotrysków. Cena z tego co widzę to 140/170zł odpowiednio (używane). Gotów jestem zainwestować do 200zł.
Który z tych dwóch bardziej polecicie? A może co innego w zakładanym budżecie?
Proszę o opinie/porady/sugestie.
Pzdr