126

Odp: TL-MR3420 / łącze Play / VPN

Zatop sobie czujniki w jakimś kleju i tyle.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

127 (edytowany przez Xelos 2014-09-09 14:03:37)

OK. Czyli rozumiem, że z tym routerem też powinno to zadziałać bez problemu?

W opisie jest, że czujników może być nieograniczona ilość. Powiedzmy, że podłączam trzy - w jaki sposób je różnicuje? One mają jakieś identyfikatory?

128

Tak, działa, bo czemu nie miało by działać...

129

No wiesz, różnie bywa;-) Czujniki łączy się równolegle czyli te trzy mogę "zsumować" do jakiejś kostki i do interfejsu poprowadzić jeden, trzyżyłowy przewód? Tylko tak jak wyżej - jak je później różnicować (skąd wiem, z który odczyt jest z jakiego czujnika)?

130

Jeżeli przeczytałeś poradnik to powinieneś wychwycić że każdy czujnik ma unikalny numer seryjny. Wiec przez zamontowaniem sprawdź jak się przedstawiają.

Tak, możesz je do jednego kabelka łączyć.

131

Cezary napisał/a:

Jeżeli przeczytałeś poradnik to powinieneś wychwycić że każdy czujnik ma unikalny numer seryjny. Wiec przez zamontowaniem sprawdź jak się przedstawiają.

Przeczytałem, nawet kilka razy ale nie wychwyciłem tego faktu. Jak to sprawdzić?

132

Podłącz tylko jeden, odczytaj i masz jego numer seryjny.

133 (edytowany przez Xelos 2014-09-09 17:47:41)

W opisie jest tak: "Pomiar i archiwizacja pomiarów sprowadza się do napisania odpowiedniego skryptu (do umieszczenia w /usr/sbin/gettemp.sh):

# echo `digitemp_DS2490 -t 0 -q -o "%Y-%m-%d %H:%M:%S %.2C" | grep -v Found` >> temperature.txt"

Czy to już jest właśnie ten skrypt?

I jeszcze do czego dokładnie jest to:  # echo "0,10,20,30,40,50 * * * * /usr/sbin/gettemp.sh" >> /etc/crontabs/root (opisane jako "automatyzacja").

Czyli wynikiem tych wszystkich działań będzie zapisywanie pomiaru temperatury do pliki *.txt.  Co jaki czas będzie odbywał się pomiar?

134

Co 10 min zgodnie z tym podanym wyżej wzorcem do crona.

135

OK, już rozumiem a co z tym wspomnianym skryptem?

136

To jest własnie zawartość skryptu.

137

Czyli tworzę pliczek gettemp.sh w /usr/sbin/ i wrzucam do niego: echo `digitemp_DS2490 -t 0 -q -o "%Y-%m-%d %H:%M:%S %.2C" | grep -v Found` >> temperature.txt" ?

Domyślnie ten plik z wynikami trzeba podglądać ręcznie? Gdzie go będę mógł znaleźć (w jakim katalogu)?

No muszę kupić DS2480B + czujnik i spróbuję. Fajne dodatkowe zastosowanie dla routera z Gargoyle.

138

Bieżącym. Podaj konkretną ścieżkę to będziesz miał w określonym miejscu, np. /mnt/sda1

139

Acha jeszcze jedno - jak z poborem prądu? DS2480B coś weźmie, no i każdy czujnik chyba 60mA z tego co pamiętam. A w porcie USB już modem E3131. Nie będzie to za dużo dla MR3420?

140

6 nie 60.

141

No jeśli 6 to nie ma strachu;-)

Zauważyłem w GUI Gargoyle pewien problem. Włączam sieć wifi, ustawiam filtrowanie adresów mac "zezwalaj tylko na adresy MAC podane niżej", następnie wpisuję kilka MAC i wszystko zapisuje. Jest OK. Potem na chwilę wyłączam wifi ("tryb pracy wifi" przełączam z AP na wyłączone). Po ponownym włączeniu wifi nie ma już wpisanych wcześniej adresów MAC. Szkoda, bo przecież zasadne jest czasami wyłączyć wifi ale ponowne wpisywanie wszystkich MAC adresów po kolejnym włączeniu nie wchodzi w grę.

142

Tak, wyłączenie wifi całkowicie czyści konfig - działa tak jak było planowane. Trzeba było wyłączyć chwilowo przyciskiem.

143

Cezary napisał/a:

Trzeba było wyłączyć chwilowo przyciskiem.

No tak ale mnie przy tym routerze nie ma... Chodziło właśnie o zdalne zarządzanie. Moim zdaniem to akurat niezbyt trafione założenie:-(( Co by przeszkadzało zachowanie tych mozolnie wklepanych MAC adresów.

Chciałem jeszcze zapytać o te pomiary temperatury i interfejs DS2480B. Przy jego odpalaniu pojawia się linijka: digitemp_DS9097U -s /dev/ttyUSB0 -a -i U mnie na ttyUSB0 jest modem (a na USB2 odczytuję parametry). Czy to nie będzie jakimś problemem?

Na DS2490 nie ma takich wpisów ale... tego interfejsu nie można nigdzie dostać.

144

Masz zmienić interfejs na ten co trzeba oczywiście. Więc nie ttyUSB0 tylko taki jaki ma być.

Filtrowanie mac adresów jest w konfigu sieci bezprzewodowej. Więc likwidując konfig likwidujesz więc i spis mac adresów.

145

Cezary napisał/a:

Masz zmienić interfejs na ten co trzeba oczywiście. Więc nie ttyUSB0 tylko taki jaki ma być.

Filtrowanie mac adresów jest w konfigu sieci bezprzewodowej. Więc likwidując konfig likwidujesz więc i spis mac adresów.

Rozumiem, czyli u mnie będzie to ttyUSB1?

A jak w takim razie zachowuje się harmonogram wifi? Jeśli mam hasło wpa2 i mac adresy i harmonogram wyłączy mi sieć to też wszystko skasuje?

146

Nie, harmonogram wyłącza wifi. Nie miesza nic w konfigach.

147

Czyli to jest wyjście z sytuacji:-) Ustawiać harmonogram i po sprawie.

148

Wracając do czujników DS18S20 lub DS18B20.

1. Tam wystarczy przewód dwużyłowy - skoro skrajne nogi są zwarte?

2. Czy w tym układzie pomiędzy interfejsem a czujnikiem nie występują jakieś inne podzespoły (rezystor, kondensator)? To się podłącza tak bezpośrednio? Nie trzeba zabezpieczać przed zakłóceniami itp.?

3. Przewód może być zwykły czy lepiej ekranowany?

149 (edytowany przez build000 2014-09-09 22:09:35)

ad.2 - raczej na pewno tak
ad.3 - zależy jak długi - w takich typach połączeń: czujnik<=>układ pomiarowy powinno zawsze się używać ekranowanych przewodów by zminimalizować błąd pomiaru/pływanie masy/i.t.d. oraz (zależy jak to jest rozwiązane elektronicznie) sam ekran/żyły może być dodatkową wartością pojemności/rezystancji/i.t.d. użytą do obliczenia obwodu.

Zawsze można wesprzeć się referencją jak nie ma pewności: http://datasheets.maximintegrated.com/en/ds/DS2480B.pdf
, http://datasheets.maximintegrated.com/en/ds/DS18B20.pdf , http://datasheets.maximintegrated.com/en/ds/DS18S20.pdf

Pomocne może też być...samodzielne myślenie i wyciąganie wniosków ze zdobytych informacji/przyswojonej wiedzy. wink

150

build000 napisał/a:

ad.2 - raczej na pewno tak.

Lubię takie odpowiedzi...:-)) Raczej na pewno tak, nie występują czy raczej na pewno występują??? Jeśli występują, dlaczego nie ma o nich w tutorialu? Chociaż wzmianka być powinna, bo teoretycznie prosty temat (w opisie jest użyte sformułowanie, ze podłączenie jest proste) zaczyna się w jednej chwili komplikować.

build000 napisał/a:

ad.3 - zależy jak długi - w takich typach połączeń: czujnik<=>układ pomiarowy powinno zawsze się używać ekranowanych przewodów by zminimalizować błąd pomiaru/pływanie masy/i.t.d. oraz (zależy jak to jest rozwiązane elektronicznie) sam ekran/żyły może być dodatkową wartością pojemności/rezystancji/i.t.d. użytą do obliczenia obwodu.

Nie wiem co to "pływanie masy" ani nie obliczałem tego obwodu:-)) Nigdzie nie było napisane, że do uruchomienia tego układu do pomiaru temperatury potrzeba takiej wiedzy elektronicznej (to aprops wyciągania wniosków ze zdobytych informacji:-)