Temat: TL-MR3420 / łącze Play / VPN
Witam wszystkich Forumowiczów! Przeczytałem wszelkie możliwe poradniki, wskazówki i tutoriale ze strony eko.one. Przejrzałem również pokrewne tematy na Forum. Jednak okazało się, że rozpoczęcie tego tematu mimo wszystko będzie konieczne. Wynika to zapewne po części z mojego braku doświadczenia linuxowego oraz wiedzy z zakresu tego systemu. No ale wystarczy już tego samobiczowania, przejdźmy do rzeczy:-))
Posiadam router TP-Link MR3420 V2 (z oryginalnym softem). Do tego modem Huawei E3131-S2 (normalny, nie Hilink!). W modemie karta sieci Play (abonament). Do routera podłączona jest po LAN kamera IP. Kamera wysyła sobie zdjęcia na jakiś FTP lub maila i wszystko jest OK. Jednak zapragnąłem mieć dostęp do konfiguracji routera, kamery oraz podgląd na żywo obrazu z kamery. To jak wiadomo wymaga wejścia do sieci z zewnątrz i jest niemożliwe w standardowej konfiguracji z łączami gsm (w szczególności Play).
Przechodzimy więc do sedna sprawy. Z tego co już udało mi się wyczytać i dowiedzieć muszę na MR3420 zainstalować Gargoyle a następnie od razu extroot z jakimś pendrive, bo nie zmieści mi się wszystko co powinno. Na razie brzmi to dobrze. Jednak dalej muszę wybrać jakiś rodzaj VPN. Często powtarzane stwierdzenie "wybierz to co Ci pasuje" w moim przypadku nie zadziała ponieważ nie bardzo wiem co mi pasuje w kontekście instalacji i konfiguracji tego wszystkiego;-) Sam zestaw oraz zestawione połączenie ma spełniać następujące wymagania:
1. Umożliwienie połączenia się z domu do sieci, w której jest kamera IP (oraz MR3420 i modem z Playem).
2. Co idzie w parze z powyższym: możliwość wejścia do konfiguracji routera, kamery oraz podgląd na żywo obrazu z kamery IP.
Jak rozumiem, jest to sprawa całkowicie wykonalna. Niestety z tego wszystkiego wyciągnąłem zaledwie szczątkowe informacje (czasami ze sobą sprzeczne). Dlatego zrodziło się sporo podstawowych pytań:
1. Czy zawsze musi być serwer vpn i klient vpn?
2. Jeśli tak, z której strony musi być serwer (na MR3420 czy na komputerze z windows w domu)?
3. Która strona musi mieć stały, publiczny adres IP i czy zawsze jakaś musi go mieć?
4. Tam gdzie jest łącze Play i MR3420 adres (nawet jeśli będzie publiczny) będzie się zmieniał - czy wtedy niezbędne jest np. no-ip czy też jest to bez znaczenia?
5. Czy taki tunel vpn zawsze (lub najlepiej) zestawia się między dwoma routerami czy też może być między routerem a komputerem? W domu mam Linksysa ze standardowym softem.
Generalnie chciałbym, żeby działało to w ten sposób - MR3420 z modemem w Play i kamerą IP stoi sobie tam gdzie mnie nie ma a ja w dowolnej chwili mogę z komputera w domu zajrzeć do tamtej sieci (czyli live kamera, router itd.) Rozumiem, że inicjowanie połączenia zawsze musi odbywać się ze strony pracującej w sieci Play? Czy tak się da oraz czy nie będzie generowało to zbyt dużego ruchu? To ważne ponieważ jak wiadomo limity transferu są ograniczone i chciałbym przeznaczać je tylko na przesyłanie obrazu i zdjęć a nie np. 30% na synchronizację i utrzymywanie połączenia. Istotą rzeczy jest to, że ten tunel vpn nie ma być podłączony bez przerwy tylko w momencie kiedy chcę dostać się do tamtej sieci z kamerą.
I ostatnia rzecz. Jeśli powyższe uda się już całkowicie opanować i zrealizować czy nadal kamera IP będzie mogła bez problemu wysyłać zdjęcia na dowolny FTP - nie za pomocą VPN tylko normalnie, tak jak robiła to do tej pory. Innymi słowy czy te dwie sprawy nie będą ze sobą kolidowały?
Mam nadzieję, że nie pomieszałem za bardzo... ale temperatura w pokoju już dawno przekroczyła 30 stopni i myśli się ciężko...:-)
Pozdrawiam!