51

Odp: TL-MR3420 / łącze Play / VPN

Partycję. Lub zainstaluj fdiska w routerze i zrób partycję.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

52

Poszło:-) Po restarcie mam (po df -h | grep /dev/sd): 920.0M  2.6M  917.4M  0% /overlay. Modem łączy się (musiałem jeszcze raz wklepać konfigurację, bo nie kopiowałem) i widać extroota na karcie więc chyba wszystko OK. Czy teraz jest już czas na Open VPN?

53

Zrestartuj parę razy, zobacz czy wszystko działa jak trzeba. Jeżeli tak to lecisz dalej.

54

Cezary, powiedz mi jak to dokładnie działa w Gargoyle - mam na myśli łączenie się modemu z internetem. Widzę, że nawet przy wyłączonym monitorze połączenia, po uruchomieniu lub restarcie routera, modem w ciągu kilkunastu sekund łączy się z internetem. To jest gdzieś na stałe zaszyte? Jeśli np. operator (Play) rozłączy po 15 minutach bezczynności to połączenie będzie od razu automatycznie wznawiane?

Na razie wszystko działa świetnie, tzn. to co potrafię sprawdzić...;-) Mimo, że zobaczyłem może 0.5% całości, muszę powiedzieć, że Gargolye (OpenWRT) w porównaniu do standardowego firmware to POTĘGA:-))

55

Tak, będzie. Sam system za to odpowiada żeby wznowić połączenie.

Monitor połączenia jest zaś wtedy żeby opanować wszystkie sprawy typu jest połączenie a jednak nie działa bo nie ma transmisji.

56

Do czego służy opcja "Maks. liczba połączeń" na firewall? Widzę, że zlicza mi połączenia do wpisanego domyślnie 4096 - co będzie kiedy dojdzie do tej wartości?

No i chciałem się już zabrać za Open VPN... niestety, znowu na przeszkodzie stanął totalny brak niezbędnej wiedzy linuxowej. W zakładce http://eko.one.pl/?p=openwrt-openvpn opisany jest przypadek kiedy to router będzie serwerem a komputer z windows klientem. Mój ma być dokładnie odwrotny czyli router Klientem (łącze Play) a komputer serwerem (bo ma stały adres IP). Niestety dla mnie to nie jest łatwa zmiana i zupełnie nie jestem w stanie zastosować poradnika. Prawdopodobnie instaluje się to samo a różnice sprowadzają się do innych wpisów w pliku konfiguracyjnym ale... to wszystko czego się domyślam.

57

Więc zainstaluj sobie soft na windows i poklikaj go aż uzyskasz zadowalające wyniki.

58 (edytowany przez Xelos 2014-09-01 11:39:02)

No ale soft na windows to tylko jedna część (serwer), nie załatwi mi on konfiguracji po stronie routera (klienta)?

Zresztą tu też nie bardzo wiem jaki soft instalować ponieważ każdy na windows opisywany jest jako "klient open vpn" a nie "serwer":-( Jak się domyślam najlepiej pobierać ze strony www.openvpn.net?

59

Małymi kroczkami. Rób rzeczy po kolei a nie wszystko na raz. Masz extroota to teraz zainstaluj i skonfiguruj serwer vpn. Klienta będziesz robił później.

60

OK. Czyli router na chwilę zostawić w spokoju i instalować Open VPN na Windows 7? Z tej strony, którą podałem (to chyba oficjalna projektu Open VPN)?

61 (edytowany przez build000 2014-09-01 11:49:14)

http://openvpn.net/index.php/open-source/downloads.html - zawsze stąd jeśli już na windę wink

62 (edytowany przez Xelos 2014-09-01 14:37:01)

Po w miarę sprawnym początku, chyba przyszedł czas na spore trudności... Zainstalowałem openvpn z linku (windows xp 64 bit and later) i... No właśnie - po odpaleniu OpenVPN GUI ze skrótu na pasku pojawia się ikona, w której jedynymi dostępnymi opcjami są zakończ i ustawienia. W ustawieniach nie ma praktycznie nic (proxy, o programie). Jest jeszcze "generate a static open vpn key". W każdym razie "zima"...

Edit1.:
Doszedłem to tego, że trzeba ręcznie zrobić plik konfiguracyjny... To już coś. Jego treść to osobna sprawa ale wszystko po kolei:-)

Edit2.:
Czy zawsze chcąc zainstalować na routerze OpenVPN dla Gargoyle muszę wpisac w konsoli # opkg install openvpn? Chodzi mi o to, czy mogę zrobić to już teraz a później powoli konfigurować serwer/klient/ porty i inne rzeczy? Czy zakładka OpenVPN pojawi się w GUI routera i czy możliwa będzie konfiguracja również przy użyciu GUI?

63

Niee. w ten sposób to zainstalujesz sam program, nie plugin. Plugin to oddzielny pakiet: plugin-gargoyle-openvpn

64

Czyli chcąc mieć OpenVPN w GUI muszę zainstalować plugin ? Czy w moim przypadku będzie to możliwe (brak możliwości instalacji pakietów wielojęzycznych)? A jeśli będzie możliwe - jak to zrobić?

65

Jest to opisane na... eko.one.pl ! smile http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=91152#p91152

66 (edytowany przez build000 2014-09-01 16:26:09)

tada! lol
Mam czasami wrażenie Cezary, że chyba nikt nie czyta Twoich tutków.
Tyle przekazałeś istotnej i praktycznej wiedzy na swoim portalu, a i tak nadal mało kto to czyta, jak można czasem sądzić po tych wszystkich "zdumiewających" pytaniach. wink

67

To nie tak (tzn. mówię o sobie). Tutoriali jest cała masa ale po przeczytaniu większości standardowy osobnik trochę "głupieje" i... nie przypomina sobie tego, co już przeczytał:-)) Dla kogoś kto je pisał lub dobrze zna sprawę sytuacja wygląda zupełnie inaczej:-)

68 (edytowany przez build000 2014-09-01 16:49:31)

Prosta rada - już czytałeś ? - ok.:
1) wiedza jednak się ulatnia jak się jej "nie praktykuje" dosyć często
2) wracamy i szukamy co już czytaliśmy dla przypomnienia sobie tematu, który akurat mamy bieżąco "na tapecie"
3) Cezary też aktualizuje co jakiś czas niektóre tutki - warto więc zajrzeć, czy coś ważnego się nie zmieniło dla naszego przypadku/tematu
4) nikt nie jest orłem - czasem możemy coś zrozumieć inaczej, niż autor starał się przekazać - warto o to dopytać

69

Którym pluginem OpenVPN z http://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/attitu … x/plugins/ powinienem być zainteresowany? Są trzy:-)

70 (edytowany przez build000 2014-09-01 17:26:17)

Z tego linku co podałeś ja widzę tylko jeden http://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/attitu … -1_all.ipk - w chwili wykonania "opkg install plugin-..." system automatycznie powinien dossać/zainstalować brakujące zależności.

71

A openvpn-easy-rsa_2.2.2-2_ar71xx.ipk i openvpn_2.2.2-2_ar71xx.ipk ?

72 (edytowany przez build000 2014-09-01 17:32:14)

Powinny się automatycznie doinstalować jako zależności.
W końcu plugin to tylko zbiór skryptów do obsługi bazowego openvpn oraz easy-rsa i samego gui w gargulcu - zgodnie z ideologią gargoyle.
Krótko mówiąc plugin to wszystko to co ma w nazwie plugin - nie oznacza to jednak, że jest to wszystko co niezbędne do działania.

73

Z tutoriala: "Teoretycznie można wejść w zakładkę Dodatki, kliknąć dany plugin i powinien on się zainstalować. Jednakże nie zadziała to poprawnie dla wszystkich plików, ponieważ wspomniane obrazy dla routerów z 4MB pamięci flash mają też inne modyfikacje które trzeba ominąć." Czy w przypadku pluginu OpenVPN zadziała? Pytam teraz, dlatego że nie chcę namieszać w systemie - wtedy ktoś napisze, "trzeba było wcześniej zapytać":-)))

74

Instaluj to się dowiesz. Tak swoja drogą do czego ci plugin graficzny jak i tak ręcznie będzie to konfigurował?

75 (edytowany przez build000 2014-09-01 17:57:23)

ooo...tego nie doczytałem, że kolega będzie jednak swoją konfę robił wink