26

Odp: TL-MR3420 / łącze Play / VPN

Skrypt czyta smsa a później go kasuje po prostu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27

1. Czy przy pierwszej instalacji Gargoyle (na fabryczny soft) modem i pendrive (na którym ma być extroot) muszą być już podłączone do MR3420 czy też można to zrobić w każdej chwili później, w dowolnej kolejności?

2. Czy mógłbym poprosić o link (jeśli takowy istnieje), w którym wyjaśnione jest jak wywołać zestawienie tunelu vpn za pomocą wysłanego smsa oraz coś na temat skryptu, który mógłby takie smsy później kasować.

Niestety, jak pisałem nie pracuję z systemami linuxowymi (wyjątkiem jest Android ale to po stronie usera:-)) i większość tematów jest dla mnie nowa i niezbyt oczywista. Dlatego proszę w miarę możliwości o wyrozumiałość.

28

1. Dowolnie
2. eko.one.pl: http://eko.one.pl/?p=openwrt-smstools3 http://eko.one.pl/?p=openwrt-gnokii

29 (edytowany przez Xelos 2014-08-29 21:16:41)

Czy router model TL-MR3420 Ver:2.2 należy traktować jako V2 (chodzi o wybór odpowiedniej wersji firmware)?

Drugie pytanie - co oznacza, że na 4MB nie działają "pakiety wielojęzyczne"? Czy w moim przypadku będzie to miało jakieś znaczenie?

30

Tak, to v2.

To znaczy się nie ma dostępnych większości pluginów które są dostępne normalnie dla garogyle.

31

Mam jeszcze pytanie totalnie "lamerskie"... (z góry za nie przepraszam). Rozumiem, że komendy wpisuje się w linii poleceń (putty) ale co oznacza np. (fragment konfiguracji vpn):

Firewall
Należy zezwolić na komunikacje po porcie 1194/udp

# uci add firewall rule
    # uci set firewall.@rule[-1]._name=openvpn
    # uci set firewall.@rule[-1].src=wan
    # uci set firewall.@rule[-1].target=ACCEPT
    # uci set firewall.@rule[-1].proto=udp
    # uci set firewall.@rule[-1].dest_port=1194
    # uci commit firewall
    # echo "iptables -I OUTPUT -o tap+ -j ACCEPT" >> /etc/firewall.user
    # echo "iptables -I INPUT -i tap+ -j ACCEPT" >> /etc/firewall.user
    # echo "iptables -I FORWARD -o tap+ -j ACCEPT" >> /etc/firewall.user
    # echo "iptables -I FORWARD -i tap+ -j ACCEPT" >> /etc/firewall.user

Czy to wpisuje się w jakimś pliku konfiguracyjnym? Jeśli tak, to w jaki sposób "połapać się" co w jakim (tzn. co gdzie leży i za co odpowiada)? Podobna sytuacja dotyczy właściwie wszystkiego np. extroota na modemie E3131 - też posłużę się cytatem:

"Przed restartem robimy: wget http://dl.eko.one.pl/projekty/49_usb_modeswitch -O /lib/preinit/49_usb_modeswitch"

"Robimy" czyli wpisujemy raz w linii poleceń czy dodajemy do jakiegoś konfigu? Tutaj akurat modem musi przełączać się za każdym razem.

32

Wpisać z konsoli, tak po prostu. Samo się wpisze do odpowiednich plików. Jeżeli coś trzeba wpisać do pliku to jest to napisane na 100% nie ma # z przodu.

33

Dzięki wielkie za cierpliwe podpowiedzi:-)) Wracając na chwilę do pakietów wielojęzycznych. Rozumiem, że po zrobieniu extroota mogę sobie doinstalować ich obsługę. Pytanie czy w moim zastosowaniu będzie to konieczne, potrzebne i wskazane? Mam na myśli to co opisywałem na samym początku czyli vpn, obsługę przez sms, o której wspomnieliście itd.

34

Pewnie nie, bo i tak z tych pluginów nie będziesz korzystał a cała konfiguracja będzie z konsoli.

35 (edytowany przez Xelos 2014-08-30 19:47:53)

Teraz takie pytanie dodatkowe: jak można ocenić stabilność i niezawodność Gargoyle w porównaniu do fabrycznego firmware MR3420? O tym ostatnim nie mogę powiedzieć złego słowa, tygodniami pracował stabilnie obsługując kamerę IP oraz czasami kilka urządzeń wifi. Jest to bardzo istotne ponieważ router będzie pracował w miejscu, do którego przez zimę się nie wybieram:-)

36

http://dl.eko.one.pl/stat.html

Masz, zobacz po ile pracują urządzenia.

37

Imponująco - faktycznie wygląda na bardzo stabilny system.

38 (edytowany przez Xelos 2014-08-31 16:23:09)

Gargoyle zainstalowany. Po instalacji podłączyłem do usb modem z kartą sim Play i kartą micro sd. W GUI, zakładka "Modem 3G/LTE" --> urządzenie pojawiła się lista trzech urządzeń /dev/ttyUSB0 do USB2. USB0 okazało się być modemem ale problem polega na tym, że raz widać wszystkie szczegóły (typ modemu, sieć, siła sygnału itd.) a za chwilę wszystko stamtąd znika, jakby nie było tam urządzenia. Co się dzieje?

Druga rzecz - w jaki sposób mam połączyć się z internetem przez ten modem? W oryginalnym sofcie jest to banalne, można tez ustawić automatyczne wznawianie połączenia jeśli modem je utraci. Tutaj tego już nie widzę. Ustawiłem tylko operatora i nic więcej nie mogę zrobić.

Chciałbym też zapytać czy w zakładce "konfiguracja" i "podstawowe" powinienem wybrać modem CDMA/3G/LTE czy modem 3G/LTE (NDIS)?

W LANie nie chcę używać DHCP i kiedy go wyłączyłem jest OK ale w logu pojawia się błąd (załączam fragment loga):

Jan  1 01:00:04 Gargoyle daemon.info dnsmasq[1555]: read /etc/hosts - 2 addresses
Jan  1 01:00:05 Gargoyle user.info sysinit: ERROR: No valid dynamic DNS service configurations defined
Jan  1 01:00:05 Gargoyle user.info sysinit: (Did you specify correct configuration file path?)
Jan  1 01:00:05 Gargoyle user.info sysinit: setting up led WAN
Jan  1 01:00:05 Gargoyle user.info sysinit: setting up led LAN1
Jan  1 01:00:05 Gargoyle user.info sysinit: setting up led LAN2
Jan  1 01:00:05 Gargoyle user.info sysinit: setting up led LAN3
Jan  1 01:00:05 Gargoyle user.info sysinit: setting up led LAN4
Jan  1 01:00:05 Gargoyle user.info sysinit: setting up led WLAN
Jan  1 01:00:05 Gargoyle user.info sysinit: setting up led USB
Jan  1 01:00:05 Gargoyle user.notice usb-modeswitch: 1-1:1.0: Manufacturer=HUAWEI Product=HUAWEI_Mobile Serial=?
Jan  1 01:00:05 Gargoyle user.notice usb-modeswitch: 1-1:1.1: Manufacturer=HUAWEI Product=HUAWEI_Mobile Serial=?
Jan  1 01:00:05 Gargoyle user.notice usb-modeswitch: 1-1:1.2: Manufacturer=HUAWEI Product=HUAWEI_Mobile Serial=?
Jan  1 01:00:06 Gargoyle user.notice usb-modeswitch: 1-1:1.3: Manufacturer=HUAWEI Product=HUAWEI_Mobile Serial=?
Jan  1 01:00:06 Gargoyle user.notice usb-modeswitch: 1-1:1.4: Manufacturer=HUAWEI Product=HUAWEI_Mobile Serial=?
Jan  1 01:00:06 Gargoyle user.notice usb-modeswitch: 1-1:1.5: Manufacturer=HUAWEI Product=HUAWEI_Mobile Serial=?
Success

39

Jeżeli używasz USB0 do połączenia to nie możesz tego używać do informacji, proste. USB2 ustaw.

Tu też jest i nazywa się .... monitor połączenia.

Czy jedno czy drugie to zależy jakiego modemu używasz i w jakim trybie chcesz się łączyć - RAS czy NDIS.

40

No tak ale tylko po wyborze USB0 był widać modem. Teraz (po ponownym włączeniu routera) wydaje się być OK pod USB0, tzn. modem jest ciągle widoczny. Zobaczymy co będzie dalej.

Aaa monitor połączenia - spróbuję tam "pogrzebać".:-)

Modem Huawei E3131-s2 a czy chcę łączyć się w RAS czy NDIS, hmmm... tego nie wiem:-(( Pamiętam, że miało to znaczenie jeśli modem był jednocześnie kartę sieciową (np. Hilink) ale to jest zwykły modem.

41

E3131 nie działa w ndisie bo wymaga specjalnego sterownika, więc zwykły ras tylko w tym przypadku.

42

OK, rozumiem. A więc teraz ustawiłem na USB0 - Modem CDMA/3G/LTE oraz tylko 3G i łączy się. Nie wiem czy wznawia bo nie zerwało mi połączenia ale po każdym uruchomieniu routera połączenie przez modem jest ustanawiane.

Ciekawe, że kiedy modem jest połączony z siecią znikają informacje o sile sygnału, sieci, typie modemu itd. (w zakładce "status --> modem 3G/LTE). Wszystko działa ale tych danych nie wyświetla.

Chciałbym dopytać dokładnie jak działa opcja "monitor połączenia".

Adres IP do pingowania - w jakim celu

Okres sprawdzenia - czego?

Opóźnienie na starcie - rozumiem, że chodzi o to po jakim czasie od "wstania systemu" modem ma łączyć się z internetem?

Ilość pingów sprawdzających - sprawdzających co?

Akcja - np. "restart połączenia WAN" - rozumiem, że chodzi o ponowne połączenie modemu z internetem jeśli jest rozłączony?

Niby wszystko jasne ale w poprzednim sofcie była zwykła, prosta opcja - automatycznie połącz (lub wznawiaj połączenie) a tu pingi, okresy sprawdzenia, ilość pingów:-)) Chodzi mi o to, żeby nie pingować bez sensu, bo wiadomo, że szkoda limitu GB. Rozumiem, że router sprawdza czy połączenie jest aktywne pingując zadany adres? Jeśli tak to przy aktywnym połączeniu i ustawieniu pingu co minutę będzie kilka tysięcy pingów. A nie można ustawić np. co 30 minut bo w razie czego będzie 30 bez połączenia z internetem. O ile dobrze to wszystko rozumiem.

I jeszcze ostatnia sprawa - co z tym błędem, o który pytałem w poprzednim poście? To ten temat z fragmentem loga.

43

Pisałem, /dev/ttyUSB2 ustaw lub ostatni z dostępnych interfejsów jeżeli masz więcej.

A jak działa? Pinguje jakiś adres na zewnątrz i jak nie odpowiada jest jest resetowane połączenie. Jeżeli nie chcesz to nie włączaj tego, system sam będzie podnosił ponownie interfejs. Ale to jest połączenie komórkowe - więc zdarza się że mimo połączenia nie ma transmisji i nie masz co z tym zrobić bo wg systemu połączenie istnieje. Stąd też monitor połączenia...

44

OK. Cezary, tylko po ustawieniu /dev/ttyUSB2 nie znajduje mi modemu i nie mam połączenia:-(( Tylko na USB0 jest stabilnie i powtarzalnie.

Próbowałem opanować temat extroota na karcie microSD w E3131. Jednak wspierając się dwoma opisami na eko.one.pl nie mogę się połapać. Opis jak zrobić extroota na E3131 w pewnym punkcie odnosi się do opisu jak zrobić extroota na MR3420 a tam tam w przykładzie jest pendrive a nie modem więc trochę mi to zamieszało. Bez przełączenia przecież nie będę widział tej karty.

I jeszcze raz wrócę, bo uciekło - co z tym błędem dhcp, o który pytałem w poprzednim poście? To ten temat z fragmentem loga. Nie chcę używać dhcp nadaję ip urządzeniom ręcznie.

45

W 3ginfo ttUSB2, nie w połączeniu...

exroota robi się tak samo jak dla pendrive - po prostu żeby był na tym modemie potrzebny jest jeszcze jeden skrypt (którego nie ma dla extroota na pendrive).

46 (edytowany przez Xelos 2014-08-31 19:00:45)

Oczywiście mój błąd - wszystko działa, tak jak napisałeś!:-) W 3ginfo mam ttUSB2 w połączeniu USB0.

Czyli chcąc zrobić extroota na tym modemie NAJPIERW, przed wszystkimi innymi czynnościami powinienem wykonać: wget http://dl.eko.one.pl/projekty/49_usb_modeswitch -O /lib/preinit/49_usb_modeswitch ? Inaczej chyba nie będę widział karty.

Chociaż jeśli teraz zrobię "blkid" to wynikiem jest /dev/sda: UUID="8814-7159" TYPE="vfat"

47

Nie ma znaczenia w którym momencie to zrobisz w trakcie robienia extroota.

48

OK, walczę dalej;-) Zgodnie ze wskazówkami robię (wcześniejsze rzeczy oczywiście wykonałem): /tmp/usr/sbin/mke2fs -m 0 /dev/sda1 i otrzymuję niestety: The device apparently does not exist; did you specify it correctly?

Próbuje z /tmp/usr/sbin/mke2fs -m 0 /dev/sda i otrzymuję: /dev/sda is entire device, not just one partition! Procees anyway? No i boję się zgodzić, żeby czegoś nie "popaprać".

49

Nie masz partycji na karcie pamięci? Dlaczego?

50

Wziąłem kartę, nawet nie patrzyłem dobrze jak była sformatowana i czy ma jakieś partycje. Używałem ją w nawigacji - 1GB karta, chyba FAT albo FAT32. Zrobić jej coś pod windowsem?