Temat: Kompilacja OpenWRT
Czy jest możliwe, aby stworzyć obraz OpenWRT gotowy do instalacji (marzę o factory, ale wystarczy mi sysupgrade) na podstawie już zainstalowanego na routerze i modyfikowanego systemu?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Kompilacja OpenWRT
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy jest możliwe, aby stworzyć obraz OpenWRT gotowy do instalacji (marzę o factory, ale wystarczy mi sysupgrade) na podstawie już zainstalowanego na routerze i modyfikowanego systemu?
Jeśli chcesz stworzyć obraz z gotowej działającej na routerze instalacji
by potem ją do tego samego typu routera przywrócić to pomoże ci to:
http://rpc.one.pl/index.php/lista-artyk … l-wr1043nd
Jeśli jednak chcesz na bazie gotowej działającej na routerze instalacji
tworzyć obrazy (np. dla różnych architektur) to już może nie być takie proste.
Po prostu zgraj cały flash, partycję "factory"
Po prostu zgraj cały flash, partycję "factory"
I to będzie taki obraz, o jaki mi chodzi? Gdzie znajdę tą partycję? Nie widzę jej w df ani nawet w /dev/.
Jeśli jednak chcesz na bazie gotowej działającej na routerze instalacji
tworzyć obrazy (np. dla różnych architektur) to już może nie być takie proste.
Tak, o to mi chodzi.
To pewnie jest zwyczajnie zbędne, bo da się skompilować obraz z własną strukturą systemu plików i potrzebnymi wybranymi aplikacjami. Sęk w tym, że niektórych paczek (np. php5) nie da się zaznaczyć w menuconfig (albo ja nie potrafię). Poza tym potrzebuję niektórych paczek, które nie są dostępne z repo openwrt, tylko z repo eko.one.pl (na przykład kmod-usb-net-cdc-ncm). Jedyne rozwiązanie to poszukać źródeł, stworzyć nowy folder i Makefile i działać w ten sposób?
alossek napisał/a:Jeśli jednak chcesz na bazie gotowej działającej na routerze instalacji
tworzyć obrazy (np. dla różnych architektur) to już może nie być takie proste.Tak, o to mi chodzi.
Nie kumam o co Ci w końcu chodzi,
to co proponuje Cezary to własnie trop który dostałeś w moim linku.
Nie jest tym samym pod którym podpisałeś "o to mi chodzi",
zgranie partycji to własnie to co masz w linku i po zgraniu takiego obrazu
nijak nie ma szansy uruchomić tego na innej architekturze.
Podsumowując jeśli chcesz mieć obraz (backup) tego co masz (by móc to przywrócić na ten sam typ routera) - rób jak pisze Cezary.
Jeśli chcesz tworzyć sobie obrazy dla różnych architektur (na bazie tego co masz w jakimś tam routerze) - to ja nie wiem jak Ci pomóc.
Chcę stworzyć obraz dla jednej architektury. Celuję tylko w to, żeby router po zainstalowaniu mojego obrazu był gotowy do działania - co najwyżej potrzebowałby firstboota i żeby ustawić hasło dla roota. Wiem jestem leniwy, ale pomyślałem, że jeśli się da, to tak bym chciał
tylko zaczynam tracić więcej czasu niż go zaoszczędzę :c
Chcę stworzyć obraz dla jednej architektury. Celuję tylko w to, żeby router po zainstalowaniu mojego obrazu był gotowy do działania - co najwyżej potrzebowałby firstboota i żeby ustawić hasło dla roota. Wiem jestem leniwy, ale pomyślałem, że jeśli się da, to tak bym chciał
tylko zaczynam tracić więcej czasu niż go zaoszczędzę :c
1. Sprawdź swój flash tu przykład dla tplink 1043nd
http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl- … ash.layout
tu widać że
"TP-Link WR1043ND Flash Layout" -> "Layer1" -> "mtd5 firmware 8000KiB"
czyli w mtd5 (w tym kontekście to słowo klucz, używane dalej) mamy firmware
za (http://rpc.one.pl/index.php/lista-artyk … l-wr1043nd)
tak robisz backup (kopię tego co masz)
dd if=/dev/mtd5 of=/tmp/sysbackup.bin tak przywracasz (wgrywasz na router wcześniejszą kopię)
mtd -r write /tmp/sysbackup.bin firmwareRozumiem, co powtarzasz mi od samego początku. Wiem jak zrobić backup, ale nie interesuje mnie on, bo z backupu nie zrobię flasha tylko restore. Mimo to dzięki za poświęcenie czasu. Chyba oleję ten "problem" i zostanę przy tradycyjnym rozwiązaniu, będzie prościej
nie zrobię flasha tylko restore
Co znaczy "tyko restore" ? Co byś chciał niby innego zrobić ?
Co znaczy "nie zrobię flasha" - co masz na myśli ?
Piszesz też
ale wystarczy mi sysupgrade
Przecież po zgraniu mtd5 (z przykładu)
i przywróceniu go masz wgrany na nowo cały firmware (z pakietami i konfiguracją).
Czytaj tu:
http://eko.one.pl/?p=openwrt-wr1043nd#i … japrzezmtd
to wgrywanie z przykładu to ni innego jak wgranie "sysupgrade"
Chyba kolega chce zrobić sam kompilację gotowego obrazu (żeby w nim było wszystko jak chce) do wgrania na określony router. Tak ja to zrozumiałem...![]()
Chyba kolega chce zrobić sam kompilację gotowego obrazu (żeby w nim było wszystko jak chce) do wgrania na określony router. Tak ja to zrozumiałem...
Ja tak gdybałem na dwa sposoby, bo do końca nie zrozumiałem jakby to miałby powstać z gotowego już obrazu, ale zdaje się że kolega zamierzał to olać, więc chyba nie ma co drążyć tematu ![]()
W sumie masz racje - jak mu się coś na nowo objawi to najwyżej powrócimy do dyskusji..
Chyba kolega chce zrobić sam kompilację gotowego obrazu (żeby w nim było wszystko jak chce) do wgrania na określony router. Tak ja to zrozumiałem...
Stanęło na tym, że zrobię tak jak napisał build000. Nic mi się już nie objawi; faktycznie namieszałem swoimi postami, ale nie wiem, dlaczego tak na mnie naskoczyliście, zwłaszcza alossek. Mam wrażenie, że zdążyłeś się na mnie wku*wić
Dzięki za poświęcenie czasu, mimo wszystko.
Jeśli pozwolicie, chciałbym zadać inne pytanie. Po kompilacji obraz factory ma rozmiar większy niż pamięć flash mojego routera (8MB - TL-WDR3600). Poprawcie mnie, jeśli się mylę: to oznacza, że nie mogę użyć tego obrazu do instalacji przez fabryczny firmware?
ale nie wiem, dlaczego tak na mnie naskoczyliście, zwłaszcza alossek. Mam wrażenie, że zdążyłeś się na mnie wku*wić
Nie wiem czemu odniosłeś wrażenie że na Ciebie naskoczyłem (nie wiem po którym niby zdaniu ?), tym bardziej nie jestem z tych żeby się "wku*wić", chciałem tylko pomóc bo zdawało mi się iż błądzisz wokół oczywistych spraw. Pozdrawiam!
(...)
nic mi się już nie objawi; faktycznie namieszałem swoimi postami, ale nie wiem, dlaczego tak na mnie naskoczyliście, zwłaszcza alossek.
(...)
Jeżeli kolega odniósł wrażenie, że moje słowa do tego mogły się też przyczynić (a mogły - chyba się niezbyt fortunnie wyraziłem w poprzednim poście) to przepraszam.
Tak czy inaczej - chyba bez rozkminienia zasad budowania obrazów openwrt pod własne potrzeby się nie obędzie.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Kompilacja OpenWRT
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc