Temat: Kompilacja OpenWRT

Czy jest możliwe, aby stworzyć obraz OpenWRT gotowy do instalacji (marzę o factory, ale wystarczy mi sysupgrade) na podstawie już zainstalowanego na routerze i modyfikowanego systemu?

2

Odp: Kompilacja OpenWRT

wokatorek napisał/a:

Czy jest możliwe, aby stworzyć obraz OpenWRT gotowy do instalacji (marzę o factory, ale wystarczy mi sysupgrade) na podstawie już zainstalowanego na routerze i modyfikowanego systemu?

Jeśli chcesz stworzyć obraz z gotowej działającej na routerze instalacji
by potem ją do tego samego typu routera przywrócić to pomoże ci to:
http://rpc.one.pl/index.php/lista-artyk … l-wr1043nd

Jeśli jednak chcesz na bazie gotowej działającej na routerze instalacji
tworzyć obrazy (np. dla różnych architektur) to już może nie być takie proste.

TP-Link TL-WDR4300 v1, Reboot (17.01-SNAPSHOT, r3876-efb6ca1)

3

Po prostu zgraj cały flash, partycję "factory"

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Cezary napisał/a:

Po prostu zgraj cały flash, partycję "factory"

I to będzie taki obraz, o jaki mi chodzi? Gdzie znajdę tą partycję? Nie widzę jej w df ani nawet w /dev/.

alossek napisał/a:

Tak, o to mi chodzi.

To pewnie jest zwyczajnie zbędne, bo da się skompilować obraz z własną strukturą systemu plików i potrzebnymi wybranymi aplikacjami. Sęk w tym, że niektórych paczek (np. php5) nie da się zaznaczyć w menuconfig (albo ja nie potrafię). Poza tym potrzebuję niektórych paczek, które nie są dostępne z repo openwrt, tylko z repo eko.one.pl (na przykład kmod-usb-net-cdc-ncm). Jedyne rozwiązanie to poszukać źródeł, stworzyć nowy folder i Makefile i działać w ten sposób?

5

wokatorek napisał/a:
alossek napisał/a:

Tak, o to mi chodzi.

Nie kumam o co Ci w końcu chodzi,
to co proponuje Cezary to własnie trop który dostałeś w moim linku.
Nie jest tym samym pod którym podpisałeś "o to mi chodzi",
zgranie partycji to własnie to co masz w linku i po zgraniu takiego obrazu
nijak nie ma szansy uruchomić tego na innej architekturze.

Podsumowując jeśli chcesz mieć obraz (backup) tego co masz (by móc to przywrócić na ten sam typ routera) - rób jak pisze Cezary.

Jeśli chcesz tworzyć sobie obrazy dla różnych architektur (na bazie tego co masz w jakimś tam routerze) - to ja nie wiem jak Ci pomóc.

6

Chcę stworzyć obraz dla jednej architektury. Celuję tylko w to, żeby router po zainstalowaniu mojego obrazu był gotowy do działania - co najwyżej potrzebowałby firstboota i żeby ustawić hasło dla roota. Wiem jestem leniwy, ale pomyślałem, że jeśli się da, to tak bym chciał big_smile tylko zaczynam tracić więcej czasu niż go zaoszczędzę :c

7

wokatorek napisał/a:

Chcę stworzyć obraz dla jednej architektury. Celuję tylko w to, żeby router po zainstalowaniu mojego obrazu był gotowy do działania - co najwyżej potrzebowałby firstboota i żeby ustawić hasło dla roota. Wiem jestem leniwy, ale pomyślałem, że jeśli się da, to tak bym chciał big_smile tylko zaczynam tracić więcej czasu niż go zaoszczędzę :c

1. Sprawdź swój flash tu przykład dla tplink 1043nd
http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl- … ash.layout

tu widać że
"TP-Link WR1043ND Flash Layout" -> "Layer1" -> "mtd5 firmware 8000KiB"
czyli w mtd5 (w tym kontekście to słowo klucz, używane dalej) mamy firmware

za (http://rpc.one.pl/index.php/lista-artyk … l-wr1043nd)

tak robisz backup (kopię tego co masz)

dd if=/dev/mtd5 of=/tmp/sysbackup.bin 

tak przywracasz (wgrywasz na router wcześniejszą kopię)

mtd -r write /tmp/sysbackup.bin firmware

8

Rozumiem, co powtarzasz mi od samego początku. Wiem jak zrobić backup, ale nie interesuje mnie on, bo z backupu nie zrobię flasha tylko restore. Mimo to dzięki za poświęcenie czasu. Chyba oleję ten "problem" i zostanę przy tradycyjnym rozwiązaniu, będzie prościej

9 (edytowany przez alossek 2014-08-05 13:34:39)

wokatorek napisał/a:

nie zrobię flasha tylko restore

Co znaczy "tyko restore" ? Co byś chciał niby innego zrobić ?
Co znaczy "nie zrobię flasha" - co masz na myśli ?

Piszesz też

wokatorek napisał/a:

ale wystarczy mi sysupgrade

Przecież po zgraniu mtd5 (z przykładu)
i przywróceniu go masz wgrany na nowo cały firmware (z pakietami i konfiguracją).

Czytaj tu:
http://eko.one.pl/?p=openwrt-wr1043nd#i … japrzezmtd
to wgrywanie z przykładu to ni innego jak wgranie "sysupgrade"

10

Chyba kolega chce zrobić sam kompilację gotowego obrazu (żeby w nim było wszystko jak chce) do wgrania na określony router. Tak ja to zrozumiałem...
wink

11

build000 napisał/a:

Chyba kolega chce zrobić sam kompilację gotowego obrazu (żeby w nim było wszystko jak chce) do wgrania na określony router. Tak ja to zrozumiałem...
wink

Ja tak gdybałem na dwa sposoby, bo do końca nie zrozumiałem jakby to miałby powstać z gotowego już obrazu, ale zdaje się że kolega zamierzał to olać, więc chyba nie ma co drążyć tematu smile

12

W sumie masz racje - jak mu się coś na nowo objawi to najwyżej powrócimy do dyskusji..

13

build000 napisał/a:

wink

Stanęło na tym, że zrobię tak jak napisał build000. Nic mi się już nie objawi; faktycznie namieszałem swoimi postami, ale nie wiem, dlaczego tak na mnie naskoczyliście, zwłaszcza alossek. Mam wrażenie, że zdążyłeś się na mnie wku*wić tongue Dzięki za poświęcenie czasu, mimo wszystko.

Jeśli pozwolicie, chciałbym zadać inne pytanie. Po kompilacji obraz factory ma rozmiar większy niż pamięć flash mojego routera (8MB - TL-WDR3600). Poprawcie mnie, jeśli się mylę: to oznacza, że nie mogę użyć tego obrazu do instalacji przez fabryczny firmware?

14

wokatorek napisał/a:

ale nie wiem, dlaczego tak na mnie naskoczyliście, zwłaszcza alossek. Mam wrażenie, że zdążyłeś się na mnie wku*wić tongue

Nie wiem czemu odniosłeś wrażenie że na Ciebie naskoczyłem (nie wiem po którym niby zdaniu ?), tym bardziej nie jestem z tych żeby się "wku*wić", chciałem tylko pomóc bo zdawało mi się iż błądzisz wokół oczywistych spraw. Pozdrawiam!

15 (edytowany przez build000 2014-08-07 05:57:03)

wokatorek napisał/a:

(...)
nic mi się już nie objawi; faktycznie namieszałem swoimi postami, ale nie wiem, dlaczego tak na mnie naskoczyliście, zwłaszcza alossek.
(...)

Jeżeli kolega odniósł wrażenie, że moje słowa do tego mogły się też przyczynić (a mogły - chyba się niezbyt fortunnie wyraziłem w poprzednim poście) to przepraszam.
Tak czy inaczej - chyba bez rozkminienia zasad budowania obrazów openwrt pod własne potrzeby się nie obędzie.