Temat: Power LTE - opinie

Witajcie, czy ktoś może z Was używa tego Power LTE? Słyszałem, że ściągnęli już lejek i wszystko chodzi w porządku. Zastanawiam się czy zmienić neostradę na lte, lecz nie wiem czy może to zastępować internet "stacjonarny" jakim jest neostrada.

2

Odp: Power LTE - opinie

http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=3265

3

Cyfrowy Polsat to oszust. Od półtora miesiąca BTS w mojej okolicy jest przeciążony. Download 1Mb/sek. Złożyłem reklamację. Ponieważ Cyfrowy Polsat nie może zapewnić mi przepustowości na jakimś przyzwoitym poziomie, wymyślili sobie że dokonałem nadużycia, bo przetransferowalem ponad 70 GB i ograniczyli mi transfer do 32 Kb/sek.
Przekroczyłem limit internetu "bez limitu"? Przestrzegam przed oszustami.

4

Tak czułem, że w naszym nad wiślanym kraju nie może być tak pięknie jak się zapowiadało.

5

awygo napisał/a:

Cyfrowy Polsat to oszust. Od półtora miesiąca BTS w mojej okolicy jest przeciążony. Download 1Mb/sek. Złożyłem reklamację. Ponieważ Cyfrowy Polsat nie może zapewnić mi przepustowości na jakimś przyzwoitym poziomie, wymyślili sobie że dokonałem nadużycia, bo przetransferowalem ponad 70 GB i ograniczyli mi transfer do 32 Kb/sek.
Przekroczyłem limit internetu "bez limitu"? Przestrzegam przed oszustami.

Nie broniąc CP ale czy kolega przeczytał z linku który podał Pepe2k 3 post gdzie załączone jest kawałek regulaminu a w nim
punkt 8, b)

"Zgodnie z rosnącym zużyciem danych przez abonenta, Polkomtel zastrzega sobie możliwość zmiany parametrów
technicznych transmisji danych w ramach usługi „LTE bez limitu” z zachowaniem różnic między klasami wskazanymi w
lit. a, w tym obniżenie prędkości transmisji danych do 32 kb/s."

smile

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

6

Powinni się wziąć za te regulaminy. Bez limitu to bez limitu, a nie 32kb/s... Tym punktem mogą w każdej chwili się wypiąć na użytkownika mówiąc, że przeciążenia.

7 (edytowany przez wabikboy 2014-10-07 21:34:28)

Tu bardziej chodzi o ciągłe przeciążanie BTS przez danego użytkownika gdyż ten też jest ograniczony co do ilości aktywnych połączeń co prawda więcej niż na HSPA+ gdzie jest jak dobrze pamiętam 60 na raz a w LTE już 200, nie mniej jednak nadal ograniczony,  a popyt rośnie. Taniej jest dostawić kolejny serwer który obsłuży większą ilość użytkowników pisząc o łączu kablowym, a co innego dodać kolejny maszt gdzie trzeba jeszcze zwrócić uwagę czy kolejny nie zakłóci sygnału innych w około. Przeciętny kowalski nie zużyje więcej jak 20GB ale jak ciągniemy 100 filmów na raz to sorry ale inni też by chcieli skorzystać.
Poczekajmy do "LTE Advanced" to zobaczymy jak wtedy będą się kreowały limity skoro teraz jest już lepiej.

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200

8

wabikboy napisał/a:

Przeciętny kowalski nie zużyje więcej jak 20GB ale jak ciągniemy 100 filmów na raz to sorry ale inni też by chcieli skorzystać.

A co to, komuna jakaś? Wspólne, darmowe? Jak operator limituje swoje usługi w jakikolwiek sposób, a nie jest to limit technologiczny, to powinien informować o tym w regulaminie/specyfikacji usługi. Guzik mnie obchodzi, że infrastruktura usługodawcy nie radzi sobie z obciążeniem. Jeżeli wcześniej zgodziłem się na takie a takie przejrzyste warunki, to nie ma sprawy. Ale jak mi jakiś usługodawca tnie łącze albo liczbę aktywnych połączeń i się na to wcześniej razem nie umawialiśmy, to ja mu wypowiadam umowę w trybie natychmiastowym w związku z naruszeniem warunków takiej umowy, z winy operatora.

Nie popadajmy w skrajności... Plus ani żaden inny operator nie jest instytucją charytatywną, ale klient to też nie jest dojna krowa, której można wcisnąć byle gówno, z bardzo płynnymi warunkami świadczenia usługi i w razie bieżącego obciążenia sieci temu lub tamtemu ciąć parametry.

wabikboy napisał/a:

Poczekajmy do "LTE Advanced" to zobaczymy jak wtedy będą się kreowały limity skoro teraz jest już lepiej.

Krążę obecnie zawodowo w tej tematyce i miałem już okazję korzystać smile 3G zostanie ubite przez operatorów szybciej niż 2G (prawdopodobnie zostawią dla M2M), a LTE stanie się filarem świadczenia usług mobilnych. Na LTE-A trochę nam jeszcze przyjdzie poczekać, biorąc pod uwagę, że nasi operatorzy dopiero co władowali pierdyliardy w LTE...

9

Jak Orange i T-mobile się bujnie z modernizacją to LTE-A bedzie szybciej dostępne.

10

wabikboy napisał/a:

Jak Orange i T-mobile się bujnie z modernizacją to LTE-A bedzie szybciej dostępne.

Nie chcę nic mówić, ale tych dwóch operatorów uruchomiło LTE na końcu... W dodatku współdzielą infrastrukturę, co dla klienta końcowego oznacza połowę dostępnego pasma.

11

No cóż, reklama wyglądała bardzo porządnie. Szkoda że są takie ograniczenia, bo gdyby tak chodziło to porządnie, bardzo ciekawy internet. Chyba na dzień dzisiejszy jeszcze nie ma na tyle sprzętu, aby umożliwić nam, jakieś przyzwoite osiągi...
Kto wie może za pare lat będzie internet w końcu, na poziomie ulotki, dla userów wink

U nas pisze do 150Mbit, tak, ale po tych głównych węzłach w Polsce. A tak w świat, hoho, ledwo zipie...

smile

12

@mza Jeśli chodzi o przyzwoite osiągi to w zasadzie głównie zależy od zasięgu a ten niestety na skraju jest zależny od ilości użytkowników. Moim zdaniem 20Mbit/s łącze jest w zupełności wystarczalne do komfortowej pracy jak i strumieniowania video nawet Full hd.
Co do tych 150Mbit, jest prędkość technologiczna a nie użytkowa, realnie nawet pod nadajnikiem miał byś może "i to z dużym naciskiem na może" 120Mbit.

13 (edytowany przez ptk1982 2015-01-23 00:23:58)

Tutaj na forum Plusa jest już prawie 600 stron o tak jak plus oszukuje klientów. Ja też się dałem nabrać chociaż 3 razy w rozmowie z konsultantami wmawiano mi że usługa będzie działać inaczej niż jest w rzeczywistości. Najważniejsze to to że internet nie jest obcinany z powodu obciążenia nadajnika tylko dlatego że tak działa ta usługa czyli wraz ze wzrostem pobranych danych każdy i zawsze dostaje kolejne przycięcia 15Mb - 10Mb - 5Mb - 1Mb i na końcu 32kb co powoduje że sieć przestaje być używalna. I wcale nie mówię o oszałamiającej ilości pobranych danych bo wystarczy trochę youtube pooglądać i zaraz wpadniesz w kolejny lejek. Już kilku klientom udało się doprowadzić do rozwiązania umowy bez kary umownej i ja też walczę reklamacjami i zawiadomieniem do UOKIK. Jestem jeszcze w dobrej sytuacji bo mam umowę za 50 zł miesięcznie tylko na 12 m-cy i brałem tylko sim. Inni wpakowali się na 2-letnie umowy z routerami i modemami i w najwyższym abonamencie.

http://plusforum.pl/viewtopic.php?f=100&t=14191

Mając umowę w Plusie działam na internecie LTE od ... (Żeby nie reklamować nie podam nazwy operatora ale każdy sam sobie może to sprawdzić). Starter za 19 zł i doładowując co miesiąc za 30 zł mam LTE bez limitu. I to bez prawdziwego limitu bo jeszcze mi się nie zdarzyło żeby transfer spadł poniżej 10 Mb.

14

Bo ten operator ... ma inne zasady smile w regulaminie jest napisane że jeśli przekroczysz 100 GB transferu to dopiero Ci lejek zakładają smile

15

Ale jest tak o wiele lepiej u tego operatora niż w plusie smile

16 (edytowany przez robbb 2015-01-23 11:15:16)

wabikboy napisał/a:

Bo ten operator ... ma inne zasady smile w regulaminie jest napisane że jeśli przekroczysz 100 GB transferu to dopiero Ci lejek zakładają smile

Ja zużyłem w miesiącu 180 GB i nie było lejka.

17

robbb napisał/a:
wabikboy napisał/a:

Ja zużyłem w miesiącu 180 GB i nie było lejka.

I tu jest jeszcze odpowiednia interpretacja regulaminu bo tam napisali że w przypadku
"Wyjątkowo intensywne korzystanie z transmisji danych w godzinach największego obciążenia sieci może w istotny sposób wpływać na pogorszenie jakości połączeń transmisji danych dla pozostałych użytkowników sieci"
Więc jak korzystasz jak zwykły użytkownik a nie jak "Heavy User" to lejka nie powinno być smile

18

w poprzednim miesiącu w play nabiłem prawie 1 TB danych...

teraz w regulaminie nic nie pisze, w nowych umowach o 100GB limicie... a moze przeoczylem