26

Odp: OpenWrt-Przekierowanie internetu na wan

No to da się tak zrobić jak pisałem w temacie czy nie da sie? Przecież wy się o wiele lepiej znacie się na tym wszystkim i nie potraficie wytłumaczyć w jednym poście jak to ma wyglądać? Trochę aż robi się smutno... Zamiast jednej konkretnej odpowiedzi to jeden pisze to, drugi tamto.Potem ze brama w sieciówce ma być pusta...Człowiek który nie ogarnia tego ma prawo czuć sie lekko sfrustrowany. Ja jak coś wiem, to piszę od razu odpowiedz aby z tematu nie robił się bezsensowny tasiemiec. Sorki za taki post ale sami wiecie...Jak nie tu to gdzie indziej będę szukał pomocy. Moze ktoś bedzie na tyle życzliwy aby podać od razu o co chodzi a nie drążyć temat w nieskończoność. Chce sprawdzić czy tak można zrobić na tym routerze i tyle w temacie. Na razie wychodzi ze nie mozna.

27

Stary, ale wszystko da się zrobić na wiele sposobów, więc im więcej ludzi zapytasz to tym więcej odpowiedzi dostaniesz. Miotasz się jakbyś miał nóż na gardle, choć na samym początku napisałeś że to tylko miało być wyzwanie. Do wszystkiego jest potrzebna przynajmniej podstawowa wiedza a na pewno podejście analityczne. Wrzucanie wszystkich screenów na raz i "zróbcie to" na pewno tym nie jest. Uruchamiaj segmenty swojej sieci po koleji. Najpierw masz PC z modemem, chcesz by działał jako router i serwer DHCP. Podłącz do niego zcrossowanym kablem inny komputer by mieć pewność że on w ogóle udostępnia ten internet.
Jak próbujesz wszystkiego naraz to kto może wiedzieć co poszło nie tak?

TP-Link WDR4300 + E398
WD MyNet N600 + E3131 + E3372
WNDR3700v2
WGT634U

28

oj tam mozna tongue winde ustaw jak ja ci pisalem a router jak cezary :
i sie nie poddawaj cezary prawie zawsze daje takie polowicznne odp chyba dlatego aby samemu cos pokombinowac i sie zapoznawac z systemem

29 (edytowany przez userxyz 2014-05-28 16:06:58)

Stosuje się do waszych porad i nie działa. Widocznie źle mi radzicie. Tak jak mi kazano ustawić kartę sieciowa w PC na:
192.168.1.2
255.255.255.0
Bram pusta...

To pisze ze siec niezidentyfikowana.

Jak wypełnię z brama 192.168.1.1 to dopiero pokazuje ze router to OpenWrt.
LAN w routerze tez ustawiałem jak mi kazaliście z wyłączonym DHCP
192.168.1.1
255.255.255.0
192.168.1.2

NIE DZIAŁA.

Nawet jak robię ping w OpenWrt to nie działa.Więc router nie dostaje netu z sieciówki lapka.

SzymonKubisiak napisał:
"Najpierw masz PC z modemem, chcesz by działał jako router i serwer DHCP"

Nie chce aby działał jako router tylko aby przekazał połączenie internetowe do routera.

PS. Już działa. Teraz wiem gdzie leżał problem i dlaczego nie mogłem sie połączyć z telefonu. Jutro dam odpowiedz o co chodziło. Teraz idę spać smile

Dzięki WIELKIE wszystkim za pomoc bo trochę mi rozjaśniło działanie wszystkiego.

A więc mam tak na PC:

Karta Aero2 udostępnia internet połączeniu lokalnemu. Karta sieciowa(połączenie lokalne) ma takie adresy:
192.168.1.1
255.255.255.0
Brama domyślna nie wypełniona.Wtedy pisze mi że sieć niezidentyfikowana.Dlatego połączyć się z routerem przez kabel nie można smile

Dalej jest połączenie z routerem kablem RJ45. Wtykałem w każdy port LAN, nawet w ten z napisem TV i wszędzie działał net.Ustawienia są takie dla LAN:
192.168.1.1
255.255.255.0
192.168.1.2
DHCP wyłączone.

Ustawienia WAN w routerze nie mają znaczenia. Ja myślałem wcześniej całkiem inaczej i byłem w błędzie. Teraz dzięki wam już jako tako kapuje o co chodzi.

I teraz najważniejsze. Dlaczego wcześniej nie mogłem się połączyć telefonem i mieć na nim internetu? To znaczy łączyło mi się z siecią wifi ale nie było neta. Otóż musiałem w telefonie wprowadzić stały adres aby wszystko ruszyło z kopyta. Jak miałem włączone automatyczne wykrywanie ustawień to była lipa krótko mówiąc.

Teraz mam tak w telefonie:
192.168.1.5
255.255.255.0
Głwóny DNS: 8.8.8.8
Pomocniczy DNS: 8.8.4.4
Domyślny adres bramy: 192.168.1.2
Sufiks domeny: puste...

Działa ^^ Sprawdzałem nawet na stronce ,która pokazuje z jakiego IP się łączymy, i pokazywało AERO2. Sieć GSM wyłączyłem aby nie była żadnych wątpliwości,że działą wifi.

Także myślę,że zadanie zostało rozwiązane dzięki wam w dużej mierze. Tylko zastanawia mnie fakt, dlaczego nie łaczy jak mam w telefonie automatyczne wykrywanie ustawień sieci. Ale już nie chcę wnikać smile

30

userxyz napisał/a:

SzymonKubisiak napisał:
"Najpierw masz PC z modemem, chcesz by działał jako router i serwer DHCP"

Nie chce aby działał jako router tylko aby przekazał połączenie internetowe[...]

Czyli routował : )

TP-Link WDR4300 + E398
WD MyNet N600 + E3131 + E3372
WNDR3700v2
WGT634U

31

to włącz se serwer DHCP na routerze i nie będzie problemu tongue będzie automatycznie przyznawał wszystko