Temat: OpenWrt-Przekierowanie internetu na wan

Witam serdecznie. Mam router Huawei HG553 i mam takie pytanko do mistrza Cezarego smile

Czy możliwe jest zrobienie czegoś takiego:

1.Modem Huawei E180 podpinam pod USB laptopa,mam na nim Aero2.
2.Z modemu E180 chcę przekierować internet do karty sieciowej w tym samym laptopie.
3.I teraz podpinam pod router kabel RJ45 i łącze go z tym gniazdem RJ45 w laptopie na którym chcę wyprowadzić net z E180.

Generalnie chodzi o to, aby cały internet szedł do routera przez LAN i następnie ten internet był rozsiewany przez sieć wi-fi.
Da rady takie coś zrobić wogóle?

USB E180 AERO2-->PORT LAN W LAPKU-->PORT LAN W ROUTERZE-->ROZSIEWANIE PRZEZ WIFI INTERNETU.

Mam jeszcze przy okazji drugie pytanie. Byc może ma ono coś wspólnego z powyższym. Znalazłem w sieci takie zdjęcie:
Switch OpenWrt

Jak to dodać do OpenWrt? Wydałem komendę w panelu sterowania routerem "swconfig" i wyskoczyły mi dwa pakiety. Po instalacji nie mam jednak takiego czegoś w menu OpenWrt. MOżna prosić jakie są wymagane dokładne pakiety aby to dodać?

Z góry dziękuje za pomoc.

2

Odp: OpenWrt-Przekierowanie internetu na wan

A czemu nie od razu modem do  HG553  ?

Switch w gui jest o ile sprzęt obsługuje vlany.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tak, rozumiem. Modem do USB w routerze bez problemu działa. Mi chodzi bardziej o wyzwanie aby zrobić to tak jak napisałem. Gdzieś czytałem ,że prawdopodobnie jest to możliwe. Trzeba jakoś w routerze wyłączać DHCP, ustawiać karty w lapku itp. Ale nie jestem na 100% pewny czy faktycznie mógłbym tak zrobić.

Chodzi jeszcze o inną sprawę. Ktoś do mnie pisał,że ma radiówkę i chciałby z radiówki podłączyć kablem RJ45 do routera i ten net rozsiewać przez wifi. Rozumiesz o co mi chodzi? Ja radiówki nie mam więc wykombinowałem sobie to z modemem wpiętym do lapka i kablem RJ45 wychodzącym z lapka do routera. Niby udostępniłem internet karcie sieciowej w lapku,pisze mi że jest dostęp do internetu ale router nie chce go rozsiewać dalej z LAN przez WIFI. I na tym polega cały pic...

4

Możesz. W windows robisz ics, udostępnienie czy jak się to tam nazywa, a router podłącz po prostu pod lan i będzie robił za głupiego AP. Więc tak, jest takiego coś możliwe.

5 (edytowany przez userxyz 2014-05-27 16:13:15)

"Jezus Maria", nawet nie wiesz jak się męczyłem i mi to nie wychodzi sad. Spróbuję porobić screeny jak mam w windows7 i OpenWrt. Może doradzisz co jest nie tak. Zaraz dam aktualizację screenów...

info

6

W openwrt nie robisz kompletnie nic (no, może poza zmianą ip żeby było z tej samej klasy co główny router).

A co do windowsa - to nie ja. O linuksie możemy pogadać.

7

Dałem screena wyżej jak to wygląda. Niestety nie mogę połączyć się z internetem. W routerze mam 4 gniazda. 3 są od ethernet,4 od TV.

Kabel wpięty mam do LAN 1. Widok jest taki na PC:
neton

8

Czemu bramę domyślną masz na 192.168.1.1 jak to jest router a nie karta z aero2?

9

Nierozumiem. W karcie Aero2 nie mogę nic zmienić bo IP jest dynamiczne i samo się zmienia. W karcie sieciowej laptopa mam ustawione na sztyno IP. To w routerze mam włączyć DHCP? Czy zmienić tylko bramę domyślną na inną w LAN? Tego do końca właśnie nie rozumiem...

10

Na komputerze masz adres 1.4 i bramę 1.1 czyli router. A powinien być ten modem USB.

11 (edytowany przez SzymonKubisiak 2014-05-27 19:13:59)

userxyz napisał/a:

Kabel wpięty mam do LAN 1.

Najprościej w routerze kabel z tego PC wpinasz do WAN. I wszystko będzie działać.

Cezary napisał/a:

W openwrt nie robisz kompletnie nic (no, może poza zmianą ip żeby było z tej samej klasy co główny router).

Wg mnie to nie zadziała. PC weźmie adres DHCP z routera zamiast robić za serwer DHCP i cały plan weźmie w łeb.

TP-Link WDR4300 + E398
WD MyNet N600 + E3131 + E3372
WNDR3700v2
WGT634U

12 (edytowany przez ratman_rush 2014-05-27 20:00:17)

w windzie jest taka opcjia jak zezwalaj innym na uzywanie tego lacza po prostu udostepnienie
wchodzisz we wlasciwosci karty siecowej zkladka udostepnienie czy cosik i jazda

13

SzymonKubisiak napisał/a:
userxyz napisał/a:

Kabel wpięty mam do LAN 1.

Najprościej w routerze kabel z tego PC wpinasz do WAN. I wszystko będzie działać.

Cezary napisał/a:

Wg mnie to nie zadziała. PC weźmie adres DHCP z routera zamiast robić za serwer DHCP i cały plan weźmie w łeb.

Bo dhcp też trzeba na nim wyłączyć.

14

eee przecie pisze co trza zrobic a wy jakies kombinacje alpejskie tongue

15 (edytowany przez userxyz 2014-05-27 21:11:21)

Dobra, mam tak domyślnie jak na obrazkach poniżej. Wkładałem w kazdy port LAN i nawet w ten z numerem 4 czyli TV. NIE DZIAŁA.

Poniżej połączenie modemu USB w lapku HUAWEI E180. Udostępnia ono neta sieciówce jak widać.
aero2
Poniżej karta sieciowa w lapku, która otrzymuje neta z modemu AERO 2.
sieciowaLAN
Poniej ustawienia LAN w OpenWrt na routerye Huawei HG553
routerLAN
Ponizej opcje WAN w routerze
routerLAN

Łącze się telefonem z wifi i pisze ze nie odnaleziono serwera...ktoś wie jak to dokładnie ustawić?

16

No ale po co wan tak ustawiłeś jak go w ogóle nie wykorzystujesz?

17

No to jak mam to wszystko ustawić? WAN też mam ustawić jakoś stały IP?

18

W ogóle nie ustawiaj. Po stronie openwrt masz mieć tylko odpowiednie ip na lanie i wyłączony serwer dhcp. Po stronie windows też wskazówkę dostałeś.

19

i w luci dodaj brame (ip kompa)

20 (edytowany przez userxyz 2014-05-27 21:28:07)

Zmieniłem w OpenWRT w LAN na:
192.168.1.2
255.255.255.0
192.168.1.1

I już nie mogę dostać się do routera przez wifi ani LAN. Muszę wgrywać flasha od nowa aby zresetować te ustawienia.

Czyli jakoś trzeba tylko skonfigurować odpowiednio IP karty sieciowej w lapku i IP w routerze z wyłączonym DHCP? Tak, wiem. Jestem ciemny bo nie rozumiem dokladnie co to jest brama i jakie ma ona zadanie.

21

omg w skrocie
pc z winblowsem aero2-udostepniasz reszta auto karta sieciowa co chcesz np 192.168.1.2 maska 255.255.255.0 brama brak i udostepniasz router np 192.168.1.1 maska 255.255.255.0 brama 192.168.1.2 i dziala, a i serwer dhcp na routerze moze byc wlaczony

22 (edytowany przez ratman_rush 2014-05-27 21:31:50)

a nie mam luci ale zjebales konfigA wanu bo masz ustawione na modem a ma bys statyczneip (chyba)

23 (edytowany przez userxyz 2014-05-27 21:48:40)

Karta sieciowa w lapku:

192.168.1.2
255.255.255.0

ROUTER LAN Staly adres:
192.168.1.1
255.255.255.0
192.168.1.2
DHCP wylaczone...

ROUTER WAN staly adres:
192.168.1.4
255.255.255.0
192.168.1.2
DHCP wylaczone...

NIE DZIAŁA dalej...:(

Na LAN widać ze jest jakis ruch w TX i RX Ale juz w WAN wszędzie 0KB

24

I na wan nic nie będzie. Nie korzystasz przecież z niego.

25

Cezary napisał/a:

I na wan nic nie będzie. Nie korzystasz przecież z niego.

a guru ma pewnie racje w sekcji wan nic masz nie dawac tylko w sekcji lan ustawiasz