Temat: WDR 4300 i antena zewnętrzna

Potrzebuję przerzucić neta na ok 150m i zastanawiam się czy mógłbym jedną z anten routera podmienić na zewnętrzny panel a pozostałe zostawić?
Czy taka hybryda będzie działać ??

2

Odp: WDR 4300 i antena zewnętrzna

Będzie, ale nie chcesz tak zrobić. Kup dwa zewnętrzne radia, np. ubiquiti nanostation.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dokładnie chwilkę temu się z identycznym problemem borykałem , aby zamienić jedną antenę z urządzenia na panelową zewnętrzą - również mnie nakłonili na ubnt smile

Chociaż teoretycznie powinno to działać, ale jak Ekipa która w tym dłużej siedzi - poleca smile wypada posłuchać big_smile

Pozdro

4

Cezary napisał/a:

Będzie, ale nie chcesz tak zrobić. Kup dwa zewnętrzne radia, np. ubiquiti nanostation.

Lepiej Nanobeam/Nanobridge (starsze, wycofywane) M5, np: http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.js … NBE-M5-300

5

Na 150m to nie będzie przerost formy nad treścią ?
Ja też mam linka na około 150m i przy locoM5 skręcenie mocy na minimum to i tak za dużo.

Jako most polecam, działa u mnie już prawie rok bez żadnych problemów.
Uptime kilka miesięcy  praktycznie do padu zasilania.

APU2 @ OpenWrt 18.06-SNAPSHOT, r7852-7ac6044632

6 (edytowany przez sugnuf 2014-05-22 12:57:06)

Owszem blisko, ale nie ma problemu smile Działa stabilnie - testowane było nawet na 80m - to łacze akurat było używane przez 3 miechy, transfery realne 50/50 - przy samym download/upload do 100mbit/s. Jedyne co brak Ubnt to dokładniejsze dane z SNMP, ale to nie jest każdemu potrzebne.

7

lary504 napisał/a:

Potrzebuję przerzucić neta na ok 150m i zastanawiam się czy mógłbym jedną z anten routera podmienić na zewnętrzny panel a pozostałe zostawić?
Czy taka hybryda będzie działać ??

wracajac do pytania to NIE jak cos to 2 panele, pamietajac ze 2ga os tez musi miec wystarczajaca moc nadawania/odbierania

8

a co byście polecili na link 800-900m ;]

9

Parka UBNT NanoBeam M5 smile

10

Loco m5 z mocą na minimum. NanoBeam będzie się marnował.

11 (edytowany przez lary504 2014-05-23 08:30:21)

Tylko czy na 150m jest sens inwestować w ubiquiti. Tym bardziej że potrzebuję tam neta o przesyle 32 kb to już za dużo i może ze 100 kb danych dziennie. Podepnę antenę i zobaczę co się dzieje