Temat: Prośba do osób posiadających internet w UPC przez modem

Witajcie,
mam gorącą prośbę do osób posiadających internet w UPC z modememi routerem na OpenWRT. Obecnie próbuję ustalić po czyjej stronie jest wina z nieprawidłowym działaniem DHCP na linii mój router i ich DHCP. Proszę Was dajcie wynik, jaki wyrzuca komenda:

logread|grep netifd

bardzo mi to pomoże w negocjacjach z UPC. Z góry dzięki.

2

Odp: Prośba do osób posiadających internet w UPC przez modem

u mnie nic smile

a wszystko  działa

3

W takim razie musiałbyś sprawdzić za jakiś czas, bo jeśli masz DHCP a nie static,  to coś powinno się pojawić jak zacznie wygasać dzierżawa IP. W tym momencie masz prawdopodobnie przykryte komunikaty netifd stertą komunikatów o WiFi. W ciągu 6-12 godzin coś powinno się pojawić.
U mnie też niby wszystko w porządku, ale mam podejrzenie,  że UPC niepoprawnie odnawia dzierżawę IP,  tylko czas dzierżawy upływa i następuje pełny restart interfejsu.

4

hmy  jeśli   to chodzi o to  to UPC  przyznaje mi IP  tylko po zmianie  adresu MAC  po mojej  stronie   czyli  niby  zmienne  a stałe  jest

5

UPC nie musi zmieniać IP. Czas dzierżawy IP wynosi 48 godzin. Po około 24 godzinach router pyta o przedłużenie czasu dzierżawy i takie przedłużenie powinno nastąpić, co w UPC się nie zdarza i następuje pełen restart interfejsu WAN. Dlatego ważne jest co zwraca powyższa komenda.

6

U mnie również nic nie zwraca logread|grep netifd

TP-Link TL-WDR4300 @Gargoyle PL
TP-Link TP-Link TL-WR703N @ Gargoyle PL
Raspberry Pi @ Raspbmc

7 (edytowany przez build000 2014-05-13 14:08:48)

U mnie pokazuje tylko przy starcie (ostatecznie specjalnie dla Twojego pytania wykonałem restart routera) - niestety nie miałem czasu obserwować tego na poziomie 6 h - mam ustawione 128 kB na logi w pluginie logi - więc myślę, że i tak obejmuje spory czas i powinno być coś widać (wyiksowałem adres IP, serwery dns ustawione na opendns.com, system - ostatnie gargoyle by obsy, operator/usługa: UPC/250):

Jan  1 01:00:43 renegat daemon.notice netifd: Interface 'lan' is now up
Jan  1 01:00:43 renegat daemon.notice netifd: Interface 'loopback' is now up
Jan  1 01:00:43 renegat daemon.notice netifd: wan (1013): udhcpc (v1.19.4) started
Jan  1 01:00:43 renegat daemon.notice netifd: wan (1013): Sending discover...
Jan  1 01:00:46 renegat daemon.notice netifd: wan (1013): Sending discover...
Jan  1 01:00:49 renegat daemon.notice netifd: wan (1013): Sending discover...
Jan  1 01:00:49 renegat daemon.notice netifd: wan (1013): Sending select for xxxx.xxxx.xxxx.xxxx...
Jan  1 01:00:49 renegat daemon.notice netifd: wan (1013): Lease of xxxx.xxxx.xxxx.xxxx obtained, lease time 172800
Jan  1 01:00:49 renegat daemon.notice netifd: Interface 'wan' is now up

Zapytam się tylko dla porządku:
1) Czy próbowałeś się skontaktować z ich (UPC) pomocą techniczną w celu "przedzwonienia" linii aż po odczyt parametrów z modemu ? - Ty też je zobaczysz dane w modemie wchodząc na 192.168.100.1: interesują Cię dwie dolne tabelki (zadanie domowe: znaleźć na forach o UPC konkretne parametry, uznawane za prawidłowe, w określonym typie modemu)
2) Czy próba twardego resetu modemu (żeby była jasność - wciskasz dzyndzel i trzymasz z min. 1 minutę - nie interesuje Cię, że modem w między czasie restartuje się kilka razy - trzymasz i już - ważny jest czas) nie przynosi żadnych zmian a) tych parametrów (widać ostatecznie po ok. 5 minutach) b) poprawy działania całości, w tym owego DHCP ?
3) Czy próbowałeś zresetować openwrt do wartości domyślnych (jak po zainstalowaniu) i ustawić wszystko na nowo, i.t.d. - być może coś dodać, coś pominąć w nowej konfiguracji ?
4) Czy próbowałeś w takim razie wykonać kombinację pkt. 1-3 ? Z jakim skutkiem ?

Oczywiście rozumiem, że takie banały jak organoleptyczne/techniczne sprawdzenie kabli/gniazd rj-45, łączówek, filtra/rozdzielacza, kabla koncentrycznego, i.t.d. masz już za sobą ? W UPC o to Cię nie zapytają, ale jak przyjdzie technik to zwyczajnie, jak coś takiego stwierdzi to możesz (nie musisz), w czarnym scenariuszu, nawet zabulić.

8

Serdeczne dzięki. Miałbym jeszcze prośbę o logi, jak minie 24 godziny od momentu restartu routera, to będzie kluczowe.

Gniazda, kabelki, złącza, to wykluczam. Tutaj ściśle chodzi o komunikację przy protokole DHCP. Inna komunikacja jest jak najbardziej poprawna. Internet nie przerywa, ściąganie działa dobrze, gry sieciowe również.

9 (edytowany przez build000 2014-05-14 11:30:32)

oki - będzie log po 24 h - wyedytuję ten post.

EDIT:

Po 24 godzinach:

Ze strony "Status/Ogólny":

Czas pracy:1 dni, 0 godz., 0 min.
Bieżąca data i czas:14.05.2014 10:38 CEST

Z pluginu "System/Webshell":

May 14 10:39:07 renegat daemon.notice netifd: wan (1013): Sending renew...
May 14 10:39:07 renegat daemon.notice netifd: wan (1013): Lease of xxx.xxx.xxx.xxx obtained, lease time 172800

Jednakże ze strony "Konfiguracja/Podstawowa"

Bieżąca dzierżawa wygasa: 16.05.2014 10:39 CEST

Plugin "logi" pokazuje najstarszy wpis:

May 13 13:53:01 (...)....

Ręczne skopiowanie na dysk tego logu i zgrepowanie go przynosi ten sam wynik (co powyżej) interesującego Cię polecenia:

logread|grep netifd
May 14 10:39:07 renegat daemon.notice netifd: wan (1013): Sending renew...
May 14 10:39:07 renegat daemon.notice netifd: wan (1013): Lease of xxx.xxx.xxx.xxx obtained, lease time 172800

Wczoraj ok. 15 sprawdzałem również i przez plugin "Webshell" jak i ze zrzuconego pliku logów z pluginu "logi". Pokazywało tylko startowe wskazanie (mój poprzedni post).

DOPIS:
IP oczywiście to samo co z przed 24h.

10

Zaskakujące, ale u Ciebie wszystko wygląda dobrze. Dzierżawa zostaje odnowiona o kolejne 48 godzin. U mnie brakuje tego

Lease of xxx.xxx.xxx.xxx obtained, lease time 172800

Po prostu nic nie dostaję w odpowiedzi.
Serdeczne dzięki za pomoc. Jeśli możesz to powiedz mi proszę, którą wersję open WRT masz i na jakim sprzęcie oraz jaki modem z UPC.

11 (edytowany przez build000 2014-05-14 11:05:00)

Fragment strony "Status/Ogólny" (chyba nie wymaga komentarza):

...
Wersja Gargoyle:1.6.1.1 (r40431), by obsy
Model:NETGEAR WNDR3800
Konfiguracja urządzenia:Brama sieciowa
Zajętość pamięci RAM:19MB / 123.6MB (15.4%)
Połączenia:134/16384
Średnie obciążenie CPU:0.00 / 0.01 / 0.05  (1/5/15 min.)
Czas pracy:1 dni, 0 godz., 23 min.
Bieżąca data i czas:14.05.2014 11:01 CEST
...

Modem od UPC to: EPC3212

12

Dzięki.
Już nie wiem czego się chwycić, ja mam co prawda WNDR3700v2 na oficjalny OpenWRT AA, ale  też powinno przecież działać.

13 (edytowany przez build000 2014-05-14 11:27:20)

O to trzeba by zapytać autora obrazu gargoyle czyli obsego/Cezarego.
To znaczy zapytać, czy jest różnica w działaniu tej funkcjonalności pomiędzy oficjalnym OpenWRT AA a wyżej przytaczaną wersją gargoyle/OpenWRT. Ewentualnie samemu przeprowadzając poszukiwania w źródłach/plikach binarnych - znaleźć (lub nie) interesujące różnice w konkretnych fragmentach skryptów/binarek odpowiedzialnych za tą funkcjonalność.

14

Cezary stawiał na to, że wina jest po stronie operatora, ale po Twoim przypadku nie jestem już do końca przekonany, że to wina UPC.

15

Zainstaluj jakiegoś sniffera i podejrzyj żądanie wysyłane przez router i odpowiedź z serwera UPC.

16

Dokładnie to zrobiłem. tcpdump uruchomiłem na routerze, faktycznie z mojej strony wysyłam pakiety DHCP Request, ale w odpowiedzi DHCP Offer nigdy nie dostaje.
Dopierto jak upływa czas dzierżawy, interfejs się restartuje, następuje ponowna konfiguracja inicjalna DHCP (Discover, Offer, Request i ACK). Przyznane zostaje to samo IP.

17

Różnica jest taka że oryginalne AA jest dość stare i wiele zmian już było. Gargoyle korzysta z nowych źródeł.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

18

No to nad czym się tutaj jeszcze zastanawiać? Przy MAC adresie nie grzebałeś?

19

Nie grzebałem. Wychodzi na to, że będę musiałw tym tygodniu zrobić update. Dziwi mnie tylko, że dopóki byłem w vectrze wszystko było ok.

20

O ile dobrze pamiętam w którejś wersji 1.5.*.* gargoyle w komentarzach do wersji na stronie głównej (sekcja gargoyle) była informacja o jakichś zmianach dotyczących dzierżawy.

21

W openwrt to się zmieniło - po zmianie na netifd nie wysyła domyślnie nazwy klienta. Gargoyle to robi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

22

Chyba faktycznie conn* - na dobry początek przyda się, jak już pisałem o tym wcześniej, reinstalacja/aktualizacja/firstboot/i.t.d.

23

Zrobiłem tak jak doradzaliście, pełen reset, wgranie najnowszego trunka i wciąż to samo. Sending renew... bez odpowiedzi. Już nie mam pomysłów.

Wireshark

24

Nawet jeżeli podłączę bezpośrednio do komputera, sytuacja jest taka sama. DHCP nie odpowiada na DHCP offer. Polecenie ipconfig /renew daje rezultat:

C:\Windows\system32>ipconfig /renew

Windows IP Configuration

An error occurred while renewing interface Ethernet : unable to contact your DHCP server. Request has timed out.

w Wireshark widzę, że 4 pakiety DHCP offer poszły do serwera.

25 (edytowany przez build000 2014-05-18 06:32:21)

Tak na zdrowy rozum to bez interwencji technika z UPC się chyba nie obejdzie - na dzień dobry wymiana filtra/rozdzielacza co przy wejściu kabla do chałupy jest/ogólnie jako pierwsze elektroniczne coś po kablu wychodzącym ze ściany/okna/i.t.d. - po drugie zadbanie aby technik coś zrobił - poprawił tłumienność linii w skrzynce na zewnątrz lokalu - tam gdzie się schodzą wszystkie kable klienckie (te gady robią to czasem celowo dla kasy i dodatkowych zleceń - tak; może się nie obyć bez dodatkowego "załącznika" ).
Ponowię pytanie z wcześniejszego postu - sprawdziłeś zalecane ustawienia z dwóch dolnych tabelek na stronie modemu: 192.168.100.1 ?