Temat: jak podłączyć drukarkę

Witam.

Używam Gargole'a. Podłączyłem drukarkę Samsung CLP-300 do usb mojego WDR 3600. Wcześniej udało się skonfigurować drukarkę i port jak opisamo w
http://wiki.openwrt.org/doc/howto/p910n … he.clients

Ale wtedy, po dodaniu tej drukarki w drugim kompie, wyświetlił się komunikat, że jedną z przyczyn może być za mało pamięci.

Jak zrobić by dwa kompy mogły wysyłać pliki do tej samej drukarki.

wdr3600+Gargoyle1.12.0.1 by obsy

2

Odp: jak podłączyć drukarkę

cd.

1. podłączyłem drukarkę do kompa nr 1 po usb.
2. zainstalowałem sterowniki.
3. zaznaczyłem, że będzie obsługiwana przez port 9100, RAW na adresie IP routera.
4. przełączyłem usb drukarki z kompa do routera.
5. drukarka ładnie drukuje po wifi z kompa nr 1.

Pytanie.
Co mam teraz zrobić w kompie nr 2, który korzysta z tego samego routera, bym mógł drukować na drukarce przez port 9100?

wdr3600+Gargoyle1.12.0.1 by obsy

3

Witam !!!!
Nie chcę zakładać nowego tematu więc tu piszę LT 3420 flash 16 M i mam problem z drukarką. Drukarka na USB drukuje ale wolno tz mija chwila od wysłania do wydruku i najgorsze że jak wyślę jedną stronę to będzie drukowała i drukowała z kilkanaście razy to samo.
Miał ktoś może tai problem. Soft do rutera pobrany z http://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/attitu … xx/8M-16M/

4

Poza włączeniem/wyłączeniem dwukierunkowości nie masz nic więcej do zrobienia. Jeżeli nie chce działać poprawnie to nie będzie i tyle. Np. cupsem się zainteresuj.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

A może to wina sterownika drukarki w gargoyle. Na sterach sihpP1005.dl działało. Jaka jest lokalizacja do sterownika drukarki w gargoyle?

6

W gargoyle nie ma żadnych sterowników do drukarki. Jest tylko coś co pośredniczy pomiędzy ip<> usb i nic więcej.

7

To nie wiem Gdzieś musi być błąd w mechanizmie drukowania. Po przesłaniu jednej strony będzie ją drukowało w nieskończoność. Nie kończy drukować. Drukuje wolno od czasu przesłania a cały czas

8

Pisałem to już wielokrotnie. Nie wszystkie drukarki chcą działać w ten sposób i nie będą działać. I nic więcej nie ma do dodania do tematu.

Zainteresuj się innym serwerem wydruku.

9

Cezary,

Podepnę się, mam co prawda CLP-365. jako printserver uzyłem TP-Linka 1043, co prawda z oryginalnym softem.

Drukowanie działa ale nie mam jak podglądnąc stanu prac drukarki, program do monitorowania Samsunga pokazuje jakby drukarka była cały czas offline.

Czy na Gargoyle, Openwrt będzie to samo ? Dalczego printserver nie potrafi odczytać ( wysłać ) prawidłowo stanu pracy drukarki hmm ?

10

Cups będzie potrafił zapewne. p910nd  jest bardzo prymitywny.

11 (edytowany przez onken 2015-03-15 15:15:39)

Przydałby się ktoś to już to testował smile ale chyba nikt mi nie potwierdzi... hmm

Już próbowałem na dwóch róznych print-serverach i obaw ten sam a drukarka na obu wykrywana jest inaczej ale objaw identyczny
hmm

Ktoś mi juz sugerował ze to moze jest specjalnie robione ale to by było nie logiczne by nie było widac stanu tonerów itd...

12

robo1973 napisał/a:

To nie wiem Gdzieś musi być błąd w mechanizmie drukowania. Po przesłaniu jednej strony będzie ją drukowało w nieskończoność. Nie kończy drukować. Drukuje wolno od czasu przesłania a cały czas

A w windowsie wyłączyłeś port jako bidirectional? U mnie na to pomogło.

13

Szymon_Zy napisał/a:
robo1973 napisał/a:

A w windowsie wyłączyłeś port jako bidirectional? U mnie na to pomogło.

A gdzie to się włącza bo jakiś nie mogę znaleźć ?
pozdrawiam !!!

14

Zakładka "porty" we właściwościach tej drukarki (w windows).