Temat: hub usb aktywny z zasilaczem działająy
Jak w temacie, poleci ktoś hub USB co mu działa prawidłowo z routerem, trudno jest natrafić na bezproblemowy.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → hub usb aktywny z zasilaczem działająy
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jak w temacie, poleci ktoś hub USB co mu działa prawidłowo z routerem, trudno jest natrafić na bezproblemowy.
http://allegro.pl/hub-usb-2-0-4-porty-n … 64450.html
Ten mi działa prawidłowo. Posiada gniazdo na zewnetrzne zasilanie.Rozponawany przez kernel 2.6 oraz nowsze.
sweex US014 (US015 różni się tylko kolorem chyba). Ma zasilacz, co prawda tylko 1A ale jak na razie wystarcza dla E3272 (ponad tydzień ciągłej pracy).
W przypadku takiej taniej chińszczyzny występuje pewien problem... opakowanie to samo, ale na co się trafi w środku, to już zupełna loteria. Lepiej dołożyć i kupić coś markowego, wtedy przynajmniej można mieć większą (ale i tak nie 100%) pewność, że będzie OK.
Czasami też droga markowa chinszczyzna zawiera w srodku to samo co tania chinszczyzna , jedyna róznica w obudowie.
I wtedy zamiast huba prościej zrobić kabelek USB typu Y do którego zasilanie osobne robisz.
Zrobiłem sobie taki kabel USB Y. W terenie zasilam modem z malutkiego akumulatora żelowego 3Ah 6V
I się modem nie buntuje przy 6 V? To sporo ponad standard ![]()
Naładowany ma około 6.5V , zastosowałem przetwornice dc-dc.
W przypadku takiej taniej chińszczyzny występuje pewien problem... opakowanie to samo, ale na co się trafi w środku, to już zupełna loteria. Lepiej dołożyć i kupić coś markowego, wtedy przynajmniej można mieć większą (ale i tak nie 100%) pewność, że będzie OK.
Dopłacasz właśnie za kontrolę jakości : )
Z mojego windowsowego doświadczenia, gdy chodzi o zasilanie, nie polecam kupowania hubów 4-portowych ani mniejszych. Wszytkie moje małe huby zgłaszają systemowi że nie mają zasilania, obojętne czy podłączę zasilacz czy nie - co powoduje że Windows wyłącza urządzenia 500mA. Z kolei hub 7-portowy zawsze raportuje że zapewnia własne zasilanie - co też nie jest takie super bo znaczy że bez zasilacza przeciąży port hosta : )
Polecam jeden z tych hubów, każdy z w miarę dużym zasilaczem (min 2A), niestety ceny powyżej 60zł:
i-tec jakiego mam, zasilacz aż 2,5A (podobno, możliwe że dostałem tylko 2A ale nie mogę go w tej chwili wypiąć ze ściany by sprawdzić) taki sam ale taniej z lombardu
tego poleca mój znajomy z podobnymi doświadczeniami na macu
Mam huba 4portowego i niemam takiego problemu ani pod windowsem, ani pod openwrt. Obydwa systemy rozpozonaja huba 'self powered' gdy podlącze do niego zasilacz.
Mam huba 4portowego i niemam takiego problemu ani pod windowsem, ani pod openwrt. Obydwa systemy rozpozonaja huba 'self powered' gdy podlącze do niego zasilacz.
Nieźle. Model/cena?
Tu chodzi przede wszystkim o maksymalne obciążenie per port
7-portowy HUB USB 2.0 powinien, zgodnie ze standardem, mieć zasilacz 3,5 A, bo to wynika z prostego równania matematycznego: 7 portów x 500 mA = 3,5 A.
Jak ktoś chce zasilać prądożerny modem, to HUB trzymający się standardu (500 mA per port), szczególnie z dodatkowymi zabezpieczeniami, po prostu się nie sprawdzi.
sebiks napisał/a:Mam huba 4portowego i niemam takiego problemu ani pod windowsem, ani pod openwrt. Obydwa systemy rozpozonaja huba 'self powered' gdy podlącze do niego zasilacz.
Nieźle. Model/cena?
Post nr 2
Tu chodzi przede wszystkim o maksymalne obciążenie per port :) 7-portowy HUB USB 2.0 powinien, zgodnie ze standardem, mieć zasilacz 3,5 A, bo to wynika z prostego równania matematycznego: 7 portów x 500 mA = 3,5 A.
Tyle *powinien*. Ale liczy się głównie cena, więc wiele 7-portowych jest sprzedawanych z zasilaczem 1A. Co nie do końca jest złe (chyba że ktoś chce podpiąć 7 koparek USB), bo sprawność zasilacza jest najgorsza przy niedociążeniu.
Jak ktoś chce zasilać prądożerny modem, to HUB trzymający się standardu (500 mA per port), szczególnie z dodatkowymi zabezpieczeniami, po prostu się nie sprawdzi.
gruba ścieżka wpięta wprost do zasilacza do tego się sprawdza świetnie : )
Thx. Natec caterpilar - ostatnio same dobre rzeczy słyszę o marce Natec, co patrząc na ich ceny brzmi jak bajka.
pepe2k napisał/a:Tu chodzi przede wszystkim o maksymalne obciążenie per port
7-portowy HUB USB 2.0 powinien, zgodnie ze standardem, mieć zasilacz 3,5 A, bo to wynika z prostego równania matematycznego: 7 portów x 500 mA = 3,5 A.
Tyle *powinien*. Ale liczy się głównie cena, więc wiele 7-portowych jest sprzedawanych z zasilaczem 1A. Co nie do końca jest złe (chyba że ktoś chce podpiąć 7 koparek USB), bo sprawność zasilacza jest najgorsza przy niedociążeniu.
pepe2k napisał/a:Jak ktoś chce zasilać prądożerny modem, to HUB trzymający się standardu (500 mA per port), szczególnie z dodatkowymi zabezpieczeniami, po prostu się nie sprawdzi.
gruba ścieżka wpięta wprost do zasilacza do tego się sprawdza świetnie : )
sebiks napisał/a:Thx. Natec caterpilar - ostatnio same dobre rzeczy słyszę o marce Natec, co patrząc na ich ceny brzmi jak bajka.
Mam tylko tego huba od nateca. Żadnych problemów z nim niemam.
A ja mam 4-portowego Belkina z zasilaczem w zestawie 5V/2,6A, działa to pod Gargoyle/OpenWRT, Tomato, Oleg i fabrycznymi firmware producentów. Taki mam status połączenia LTE/NDIS-QMIE398 routera
Gargoyle
Wersja Gargoyle:1.6.0.3 (r39928), by obsy
Model:D-Link DIR-505 rev. A1
Konfiguracja urządzenia:Brama sieciowa
Zajętość pamięci RAM:20.3MB / 60.1MB (33.7%)
Połączenia:195/4096
Średnie obciążenie CPU:0.52 / 0.37 / 0.30 (1/5/15 min.)
Czas pracy:30 dni, 6 godz., 15 min.
Bieżąca data i czas:2014-05-04 23:46 CEST
Adres IP WAN:46.169.2...
Maska podsieci WAN:255.255.255.240
Adres MAC WAN:00:A0:C6:00:00:00
Adres bramy WAN:46.169.2...
Serwer(y) DNS WAN:208.67.220.220
208.67.222.222
212.2.96.51
212.2.96.52 , niestety za 2dni planowana przerwa PGE. ![]()
Nic na temat działania, ale wykonaniem LogiLink robi kiepskie wrażenie. Przez ręce przeszło mi kilka, w których przynajmniej 2 porty nie bardzo trafiały w otwory obudowy, jakby płytka była wygięta w łuk i dopasowana na siłę....
Kup Unitek wygląda na to że powinien działać. http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=38576#p38576
Kup Unitek
A ja osobiście omijałbym tą firmę "jak ognia"-mam czytnik kart sd na USB3.0, pod jakimkolwiek systemem go podłączać, to raz jest widoczny raz nie. ![]()
A co myślicie o takim hubie?
Mam dwa takie huby i obydwa bez problemu pracują z openWRT (modem E398, routery MR3420 i WDR3600)
Na MR3420 w tym hubie miałem jeszcze dwa pendrivy na extroota i swapa.
Mam dwa takie huby i obydwa bez problemu pracują z openWRT (modem E398, routery MR3420 i WDR3600)
Na MR3420 w tym hubie miałem jeszcze dwa pendrivy na extroota i swapa.
Mam dokładnie taką samą konfiguracje (MR3420, E398 i extroot).
Łączysz się przez PPP czy przez QMI?
Aktualnie pracuje już tylko WDR3600 + E398 (z hubem), to na QMI, a gdy używałem 3420 to przez PPP.
Teraz 3420 leży w szufladzie tak na wszelki wypadek, gdyby padł mi 3600.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → hub usb aktywny z zasilaczem działająy
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc