1

Temat: hub usb aktywny z zasilaczem działająy

Jak w temacie, poleci ktoś hub USB co mu działa prawidłowo z routerem, trudno jest natrafić na bezproblemowy.

2 (edytowany przez sebiks 2014-05-04 04:28:04)

Odp: hub usb aktywny z zasilaczem działająy

http://allegro.pl/hub-usb-2-0-4-porty-n … 64450.html

Ten mi działa prawidłowo. Posiada gniazdo na zewnetrzne zasilanie.Rozponawany przez kernel 2.6 oraz nowsze.

3

sweex US014 (US015 różni się tylko kolorem chyba). Ma zasilacz, co prawda tylko 1A ale jak na razie wystarcza dla E3272 (ponad tydzień ciągłej pracy).

4

W przypadku takiej taniej chińszczyzny występuje pewien problem... opakowanie to samo, ale na co się trafi w środku, to już zupełna loteria. Lepiej dołożyć i kupić coś markowego, wtedy przynajmniej można mieć większą (ale i tak nie 100%) pewność, że będzie OK.

5 (edytowany przez sebiks 2014-05-04 16:26:03)

Czasami też droga markowa chinszczyzna zawiera w srodku to samo co tania chinszczyzna , jedyna róznica w obudowie.

6

I wtedy zamiast huba prościej zrobić kabelek USB typu Y do którego zasilanie osobne robisz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

Zrobiłem sobie taki kabel USB Y. W terenie zasilam modem z malutkiego akumulatora żelowego 3Ah 6V

8

I się modem nie buntuje przy 6 V? To sporo ponad standard smile

9

Naładowany ma około 6.5V , zastosowałem przetwornice dc-dc.

10

pepe2k napisał/a:

W przypadku takiej taniej chińszczyzny występuje pewien problem... opakowanie to samo, ale na co się trafi w środku, to już zupełna loteria. Lepiej dołożyć i kupić coś markowego, wtedy przynajmniej można mieć większą (ale i tak nie 100%) pewność, że będzie OK.

Dopłacasz właśnie za kontrolę jakości : )

Z mojego windowsowego doświadczenia, gdy chodzi o zasilanie, nie polecam kupowania hubów 4-portowych ani mniejszych. Wszytkie moje małe huby zgłaszają systemowi że nie mają zasilania, obojętne czy podłączę zasilacz czy nie - co powoduje że Windows wyłącza urządzenia 500mA. Z kolei hub 7-portowy zawsze raportuje że zapewnia własne zasilanie - co też nie jest takie super bo znaczy że bez zasilacza przeciąży port hosta : )

Polecam jeden z tych hubów, każdy z w miarę dużym zasilaczem (min 2A), niestety ceny powyżej 60zł:
i-tec jakiego mam, zasilacz aż 2,5A (podobno, możliwe że dostałem tylko 2A ale nie mogę go w tej chwili wypiąć ze ściany by sprawdzić) taki sam ale taniej z lombardu
tego poleca mój znajomy z podobnymi doświadczeniami na macu

TP-Link WDR4300 + E398
WD MyNet N600 + E3131 + E3372
WNDR3700v2
WGT634U

11

Mam huba 4portowego i niemam takiego problemu ani pod windowsem, ani pod openwrt. Obydwa systemy rozpozonaja huba 'self powered' gdy podlącze do niego zasilacz.

12

sebiks napisał/a:

Mam huba 4portowego i niemam takiego problemu ani pod windowsem, ani pod openwrt. Obydwa systemy rozpozonaja huba 'self powered' gdy podlącze do niego zasilacz.

Nieźle. Model/cena?

TP-Link WDR4300 + E398
WNDR3700v2
WGT634U

13 (edytowany przez pepe2k 2014-05-04 19:15:50)

Tu chodzi przede wszystkim o maksymalne obciążenie per port smile 7-portowy HUB USB 2.0 powinien, zgodnie ze standardem, mieć zasilacz 3,5 A, bo to wynika z prostego równania matematycznego: 7 portów x 500 mA = 3,5 A.

Jak ktoś chce zasilać prądożerny modem, to HUB trzymający się standardu (500 mA per port), szczególnie z dodatkowymi zabezpieczeniami, po prostu się nie sprawdzi.

14

SzymonKubisiak napisał/a:
sebiks napisał/a:

Nieźle. Model/cena?

Post nr 2

15 (edytowany przez SzymonKubisiak 2014-05-04 20:00:27)

pepe2k napisał/a:

Tu chodzi przede wszystkim o maksymalne obciążenie per port :) 7-portowy HUB USB 2.0 powinien, zgodnie ze standardem, mieć zasilacz 3,5 A, bo to wynika z prostego równania matematycznego: 7 portów x 500 mA = 3,5 A.

Tyle *powinien*. Ale liczy się głównie cena, więc wiele 7-portowych jest sprzedawanych z zasilaczem 1A. Co nie do końca jest złe (chyba że ktoś chce podpiąć 7 koparek USB), bo sprawność zasilacza jest najgorsza przy niedociążeniu.

pepe2k napisał/a:

Jak ktoś chce zasilać prądożerny modem, to HUB trzymający się standardu (500 mA per port), szczególnie z dodatkowymi zabezpieczeniami, po prostu się nie sprawdzi.

gruba ścieżka wpięta wprost do zasilacza do tego się sprawdza świetnie : )

Thx. Natec caterpilar - ostatnio same dobre rzeczy słyszę o marce Natec, co patrząc na ich ceny brzmi jak bajka.

TP-Link WDR4300 + E398
WNDR3700v2
WGT634U

16

SzymonKubisiak napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Tu chodzi przede wszystkim o maksymalne obciążenie per port smile 7-portowy HUB USB 2.0 powinien, zgodnie ze standardem, mieć zasilacz 3,5 A, bo to wynika z prostego równania matematycznego: 7 portów x 500 mA = 3,5 A.

Tyle *powinien*. Ale liczy się głównie cena, więc wiele 7-portowych jest sprzedawanych z zasilaczem 1A. Co nie do końca jest złe (chyba że ktoś chce podpiąć 7 koparek USB), bo sprawność zasilacza jest najgorsza przy niedociążeniu.

pepe2k napisał/a:

gruba ścieżka wpięta wprost do zasilacza do tego się sprawdza świetnie : )

Thx. Natec caterpilar - ostatnio same dobre rzeczy słyszę o marce Natec, co patrząc na ich ceny brzmi jak bajka.

Mam tylko tego huba od nateca. Żadnych problemów z nim niemam.

17

A ja mam 4-portowego Belkina z zasilaczem w zestawie 5V/2,6A, działa to pod Gargoyle/OpenWRT, Tomato, Oleg i fabrycznymi firmware producentów. Taki mam status połączenia LTE/NDIS-QMIE398 routera

Gargoyle
Wersja Gargoyle:1.6.0.3 (r39928), by obsy
Model:D-Link DIR-505 rev. A1
Konfiguracja urządzenia:Brama sieciowa
Zajętość pamięci RAM:20.3MB / 60.1MB (33.7%)
Połączenia:195/4096
Średnie obciążenie CPU:0.52 / 0.37 / 0.30  (1/5/15 min.)
Czas pracy:30 dni, 6 godz., 15 min.
Bieżąca data i czas:2014-05-04 23:46 CEST
Adres IP WAN:46.169.2...
Maska podsieci WAN:255.255.255.240
Adres MAC WAN:00:A0:C6:00:00:00
Adres bramy WAN:46.169.2...
Serwer(y) DNS WAN:208.67.220.220
208.67.222.222
212.2.96.51
212.2.96.52 

, niestety za 2dni planowana przerwa PGE. smile

18 (edytowany przez gnome77 2014-05-11 22:19:15)

A co myślicie o takim hubie?

http://www.komputronik.pl/product/10289 … zarny.html

Lub takim:

http://www.komputronik.pl/product/14963 … efonu.html

19

Nic na temat działania, ale wykonaniem LogiLink robi kiepskie wrażenie. Przez ręce przeszło mi kilka, w których przynajmniej 2 porty nie bardzo trafiały w otwory obudowy, jakby płytka była wygięta w łuk i dopasowana na siłę....

20 (edytowany przez bhb 2014-05-11 23:03:30)

Kup Unitek wygląda na to że powinien działać.  http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=38576#p38576

21

bhb napisał/a:

Kup Unitek

A ja osobiście omijałbym tą firmę "jak ognia"-mam czytnik kart sd na USB3.0, pod jakimkolwiek systemem go podłączać, to raz jest widoczny raz nie. sad

22

gnome77 napisał/a:

A co myślicie o takim hubie?

http://www.komputronik.pl/product/10289 … zarny.html

Mam dwa takie huby i obydwa bez problemu pracują z openWRT (modem E398, routery MR3420 i WDR3600)
Na MR3420 w tym hubie miałem jeszcze dwa pendrivy na extroota i swapa.

23

KMY napisał/a:

Mam dwa takie huby i obydwa bez problemu pracują z openWRT (modem E398, routery MR3420 i WDR3600)
Na MR3420 w tym hubie miałem jeszcze dwa pendrivy na extroota i swapa.

Mam dokładnie taką samą konfiguracje (MR3420, E398 i extroot).
Łączysz się przez PPP czy przez QMI?

24

Aktualnie pracuje już tylko WDR3600 + E398 (z hubem), to na QMI, a gdy używałem 3420 to przez PPP.
Teraz 3420 leży w szufladzie tak na wszelki wypadek, gdyby padł mi 3600.