1

Temat: Wolna prędkość internetu na routerze w trybie bridge.

Wyrzeźbiłem sobie trochę miejsca w domu z dala od mojego babińca - ot kilka półek na książki, wygodny fotel, podnóżek, lampa, laptop. Potrzebowałem tam silniejszego pokrycia WiFi, stąd do mojego WR1043ND dokoptowałem wczoraj WR941ND. Oba napędzane Gargoyle 1.6.0.2, 941ND ustawiony w trybie most/przekaźnik. Wszystko byłoby pięknie gdyby nie fakt, że gdy jestem podłączony do mostu "Gargoyle2" z moich 80 Mbps  łącza dostaję góra 3 Mbps. Przy aktualizacji Ubuntu byłoby chyba szybciej gdybym z penem w kieszeni poszedł do task.gda.pl. (w prostej linii do mirrora mam ze 3 km).  1043ND wskazuje, że 941ND negocjuje przepływ 240 - 300 Mbps, moja "bezproblemowa" karta WiFi WL721N (N-lite, 150 Mbps) od 941ND otrzymuje tylko 65 Mbps i ani kropli więcej.

Od ponad roku mam kłopoty z zakłóceniami WiFi przez laptopa żony (identyczne modele, kupowane miesiąc po sobie, opisane w innym wątku) - stąd konieczność używania karty na USB. Nie miałem jeszcze możliwości przetestować rozwiązania bridge przy laptopie Kasi wyłączonym, nie wiem więc czy to ON powoduje ten problem.

Ale może koledzy używający więcej niż jednego routera w domu podzielą sie swoim doświadczeniem smile

2

Odp: Wolna prędkość internetu na routerze w trybie bridge.

Osobiscie mam WDR3600 jako główny (planuje wymienic ma Mikrotika) i WRT54GS Jako AP, spięte kablem - różne SSID - dawno problemów z WiFI nie było...

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

3

No właśnie sęk w kablu, nie chce mi się wiercić przynajmniej jednej grubej ceglanej ściany i targać skrętki.

4

Ciężko coś doradzić, bo radia są kapryśne.

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

5 (edytowany przez m80 2014-03-11 11:09:27)

@Jarni
Masz na 1043ND i w repeaterze HT40 ustawione?
U mnie lapek podłączony do WR710N (Gargoyle 1.6.0.2, tryb most/przekaźnik, HT20) wyciąga 10Mbps z noc.gts.pl (sygnał z głównego routera jest słaby, na poziomie -80dBm)

6

A powerline?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

Teraz się narobiło. Chciałem przekonfigurować WiFi na adres statyczny, po ustawieniu router wykonał restart i teraz już w kółko się restartuje. Włącza się na kilkanaście sekund, zdążę się zalogować przez GUI, ale nie zdążę już wykonać żadnej operacji. W tryb failsafe pozwala się wprowadzić, tu z kolei odrzuca połączenie przez telnet.

8

Musi działać o ile ustawisz sobie statyczny adres na karcie w komputerze.

9

Ustawiam
IP:192.168.1.5
maska 255.255.255.0
brama 192.168.1.1

telnet odrzuca połączenie, nawet pingu nie zwraca.

10

A ten router to 941? To możesz się nie dostać w ten sposób. Z resetem kombinuj.

11

Cezary napisał/a:

A ten router to 941? To możesz się nie dostać w ten sposób. Z resetem kombinuj.

Tak to TL-WR941ND i... co masz na myśli z resetem?

12

Przycisk reset. Bo 941 ma inaczej porty definiowane i możesz się do niego nie dostać.

13

Podłączę się. Czy taka jest realna prędkość jest w trybie mostu/przekaźnika? Dziś zawitał do mnie dla testu identyczny, jak już przeze mnie posiadany, WR841N v7.2. Na obu Gargoyle 1.6.0.1. I po konfiguracji jest ściana na prędkości 20Mbit (+/- 2Mbit), czasami wolniej. Bez różnicy, czy podepnę się do przekaźnika po kablu czy wifi. Jakość sygnału pomiędzy nimi jest dobra, AP pokazuje w tej chwili takie dane:
Przepływność    Jakość sygnału
240.0 Mbit/s    -57 dBm

Przy samym AP miewam w porywach 40-50Mbit ale jakość sygnału niższa (-70/75 dBm, dość często przy chwilowym dużym obciążeniu potrafi się połączenie "zerwać").

14 (edytowany przez Jarni 2014-03-12 01:30:28)

Dzięki Cezary za podpowiedź z przyciskiem reset, podziałało.
Natomiast dalej zgłupiałem totalnie, coś pokręciłem bo po WiFi nie mam teraz internetu przez przekaźnik, co ciekawe podłączony kablem laptop do owego 941ND jedzie ile mu fabryka (UPC) dała, pełne 80 Mbps, jest jeszcze zabawniej bo 1043ND widzi to połączenie z MAC mojej eth0, w dodatku mogę tym sposobem manipulować obydwoma routerami naraz. Na dziś mam dość, dobranoc.

Jednak mały update.
Nie wiedzieć czemu po odłączeniu kabla i podłączeniu WiFi do 941ND na chwilę internet ruszył, natomiast speed test wykazał tym razem jedynie 20 Mbps.

15

Czy mógłbym prosić o przybliżenie pojęć: połączenie przez most kliencki i połączenie przez WDS. Czym się różnią te dwa tryby? W sumie poprzez WDS mam stabilne połączenie, nie gubi mi internetu, ale jest wolniejsze, wyciągam max 20 Mbps. Przez most kliencki jeśli jest, jest szybciej, ale w tym trybie tracę dostęp do internetu, nie wiem jeszcze czemu tak się dzieje.

16

Fizycznie jest to realizowane jako apclient lub wds. To dwa różne sposoby połączenia do ap.

17 (edytowany przez Jarni 2014-03-28 21:15:06)

Ok.
Kłopoty z zakłóceniami WiFi na moim laptopie wyeliminowałem skutecznie, najprostszą metodą, czyli wreszcie udało mi się kupić kartę WiFi z właściwym FRU (Atheros AR5B95). Czy lap Kaśki działa czy nie, ja ma pełną przepływność dla tej karty 150 Mbps i będąc podłączonym do AP 1043 uzyskuję 73 Mbps z moich 80. Natomiast łącząc się przez przez most 941 dostaję max 23 Mbps.
Sam 941ND jest sprawny, podłączyłem go jako AP i wyniki mam takie same jak dla 1043ND. Skąd wynika takie ograniczenie szybkości łącza?

Edit.
Gdy łączę się przez most przepływność na 941 otrzymuję 65 Mbps.

18

Repeater może ucinać prędkość z przyczyny takiej, że musi odbierać i nadawać dalej tą samą kartą sieciową.

19

@Jarni

Próbowałeś sprawdzić jak to będzie funkcjonować na oryginalnym sofcie? Jam mam 2 szt. 841N i po różnych testach zostawiłem na AP Gargoyle (tryb AP+WDS) a na moście mam oryginalny soft w trybie WDS. Mi chodziło akurat o prędkość po kablu, kiedy na moście miałem Gargoyle to bez różnicy czy po kablu czy wifi miałem ~25Mbit. Jak wrzuciłem na niego oryginalny soft to wifi pozostało bez większych zmian ale za to po kablu jest w porywach ponad 60 Mbit.