Temat: Wolna prędkość internetu na routerze w trybie bridge.
Wyrzeźbiłem sobie trochę miejsca w domu z dala od mojego babińca - ot kilka półek na książki, wygodny fotel, podnóżek, lampa, laptop. Potrzebowałem tam silniejszego pokrycia WiFi, stąd do mojego WR1043ND dokoptowałem wczoraj WR941ND. Oba napędzane Gargoyle 1.6.0.2, 941ND ustawiony w trybie most/przekaźnik. Wszystko byłoby pięknie gdyby nie fakt, że gdy jestem podłączony do mostu "Gargoyle2" z moich 80 Mbps łącza dostaję góra 3 Mbps. Przy aktualizacji Ubuntu byłoby chyba szybciej gdybym z penem w kieszeni poszedł do task.gda.pl. (w prostej linii do mirrora mam ze 3 km). 1043ND wskazuje, że 941ND negocjuje przepływ 240 - 300 Mbps, moja "bezproblemowa" karta WiFi WL721N (N-lite, 150 Mbps) od 941ND otrzymuje tylko 65 Mbps i ani kropli więcej.
Od ponad roku mam kłopoty z zakłóceniami WiFi przez laptopa żony (identyczne modele, kupowane miesiąc po sobie, opisane w innym wątku) - stąd konieczność używania karty na USB. Nie miałem jeszcze możliwości przetestować rozwiązania bridge przy laptopie Kasi wyłączonym, nie wiem więc czy to ON powoduje ten problem.
Ale może koledzy używający więcej niż jednego routera w domu podzielą sie swoim doświadczeniem ![]()