Temat: samba - na routerze czy raspberry pi?

Mam malinkę z openelec (+ dwa dyski na USB) na której odpalona jest samba. Teraz zmieniłem router na taki gdzie można odpalić też sambę. Powiedzcie - lepiej jak ta usługa będzie uruchomiona na raspberry pi czy na routerze (tplink 1043ndv2)? A może niech działa i tu i tu?

2

Odp: samba - na routerze czy raspberry pi?

Zrób testy wydajności/transefru i sam zdecyduj:)

3 (edytowany przez pepe2k 2014-03-22 14:32:18)

A moim zdaniem, jeżeli zależy Ci na wydajności, to ani tu, ani tu. RPi to tylko 100 Mbps, więc od razu jesteś ograniczony do okolic 12 MB/s, a 1043ND v2 da Ci w porywach może 1,5-2x więcej. Jeżeli nie zależy Ci na wydajności, to w gruncie rzeczy ten router spokojnie sobie poradzi, o ile nie używasz na dysku systemu plików NTFS, który znacznie ogranicza wydajność.

4

dyski mam niestety w ntfs. Podłączam je tez czasami pod win7 więc inny system raczej nie wchodzi w rachubę. Z tego co wiem raspberry i tam ma spore ograniczanie na USB więc wydajności i tak dużej bym nie uzyskał.  Ale jeśli router może robić coś czego nie musi robić malina (mieś uruchomioną sambę) to chyba tak zrobię smile

5 (edytowany przez m80 2014-03-22 12:57:41)

Jeżeli używasz dysku na konkretnym komputerze z windowsem to możesz zainstalować na nim
sterownik do odczytu/zapisu ext4 (wymaga darmowej rejestracji), wtedy będzie wilk syty i owca cała:)

6 (edytowany przez Skajper4 2014-03-22 14:31:37)

Ogólnie to jedynie portami się różnią, bo malinkę można podkręcić do 1GHz bez wzrostu temperatury. Jakby program dał więcej to pewnie i więcej można by było wycisnąć.

7

Skajper4 napisał/a:

Ale musisz wziąć pod uwagę, że router moze mieć wolniejszy procesor niż malinka i właśnie przez procesor możesz nie mieć tych 1-2x wyższych prędkości jak tu poprzedni użyszkodnik napisał.

To nie ma żadnego znaczenia, bo w RPi ograniczeniem jest 100 Ethernet, więc nawet jakby tam był 4 GHz procesor, to nie puścisz przez sieć więcej jak 100 Mbps i kropka.

8

pepe2k napisał/a:

To nie ma żadnego znaczenia, bo w RPi ograniczeniem jest 100 Ethernet, więc nawet jakby tam był 4 GHz procesor, to nie puścisz przez sieć więcej jak 100 Mbps i kropka.

I faktycznie ograniczenie jest odczuwalne.
Malina jest podkręcona i przez hub USB podpięte są do niej dyski. Jak chcę coś większego przegrać to podpinam bezpośrednio dysk do komputera i przenoszę dane. Przez lan to przenoszę mniejsze pliki lub po prostu mam dostęp do zawartości komputera stacjonarnego na malince i odwrotnie. I tu sedno mojego pytania. Jak najlepiej wykorzystać sambę do takich celów .... gdzie powinna być zainstalowana ...

9

Albo można dokupić port ethernet gbps na usb smile

10

Skajper4 napisał/a:

Albo można dokupić port ethernet gbps na usb smile

A widziałeś taki działający faktycznie jaki gbps? Bo ja nie. Wszyscy się chwalą a transfery mizerne są.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

11

jest możliwość konwersji ntfs do ext4 bez utraty dany?

12

nie ma nic za darmo, jeśli komuś wystarcza kilka lub max kilkanaście Mb/s transferu po sieci , to można robić sambę czy dysk sieciowy poprzez router czy malinkę. Cudów się tu nie zwojuje. Jeśli są potrzebne większe transfery to tylko NAS z 1GB/s transferem sieciowym. Co kto woli.

13 (edytowany przez m80 2014-03-23 10:06:40)

"Konwersja" (w rzeczywistości partycja ntfs jest zmniejszana, tworzona jest partycja ext4, część plików jest kopiowana z ntfs do ext4, pomniejszana jest partycja ntfs, powiększana ext4, kopiuje się dalszą część plików itd.) jest możliwa ale jeżeli masz dysk zajęty w 50% lub więcej to może być to czasochłonne i ryzykowne. Możesz to zrobić za pomocą PartedMagic, anyconvertfs/tune2fs...

14

A nas z pełnosprawnym gbps jest pewnie droższy niż ten router i malinka  o 4x. (bez dysku) smile (więc wg. mnie jako alternatywa dla NAS się dobrze nadaje gdy nie potrzeba super prędkości a ma się już dysk na usb.)

15

Skajper4 napisał/a:

A nas z pełnosprawnym gbps jest pewnie droższy niż ten router i malinka  o 4x. (bez dysku) smile (więc wg. mnie

Na razie tj. "zamknięte koło"- są routery z USB 3.0 osiągające transfer 50MB, niestety są b.drogie (rozwiązanie z wydajnym routerem i szybkim nośnikiem flash byłoby optymalne w użytku domowym ale trzeba na takie produkowane masowo jednostki jeszcze poczekać). smile

16

Skajper4 napisał/a:

A nas z pełnosprawnym gbps jest pewnie droższy niż ten router i malinka  o 4x. (bez dysku) smile (więc wg. mnie jako alternatywa dla NAS się dobrze nadaje gdy nie potrzeba super prędkości a ma się już dysk na usb.)

Używany ZyXEL NSA310 to jakieś 130-150 PLN, a przepustowości w granicach 80-90 MB/s.

17 (edytowany przez Skajper4 2014-03-24 20:37:50)

pepe2k napisał/a:

Używany ZyXEL NSA310 to jakieś 130-150 PLN, a przepustowości w granicach 80-90 MB/s.

Brałem pod uwagę tylko nowe wink
+ trzeba mieć kartę gbps, której niestety nie mam.
+ trzeba mieć dysk normalny.

18

Skajper4 napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Brałem pod uwagę tylko nowe wink

No to jakieś + 40-50 PLN.

Skajper4 napisał/a:

+ trzeba mieć kartę gbps, której niestety nie mam.

A co to obchodzi autora wątku, że Ty nie masz karty Gbps? big_smile

19 (edytowany przez Skajper4 2014-03-24 20:48:26)

pepe2k napisał/a:

A co to obchodzi autora wątku, że Ty nie masz karty Gbps? big_smile

A kogo obchodzi to, że ja napisałem, że nie mam? big_smile Kończmy OT smile

20 (edytowany przez mayka 2014-03-24 22:25:41)

Ja własnie postawiłem sobie sambe na raspbery i download mam na poziomie 3/4mb a upload na poziomie 1,5mb wiec szału nie robi..
nie wiem czym to jest spowodowane czy tak raspbery obcina ? Czy to wina NTFS'u na hdd ? Cezary jakieś pomysły ?

21

To łatwo sprawdzisz zmieniając nośnik.

22

mayka napisał/a:

Czy to wina NTFS'u na hdd ?

Z wysokim prawdopodobieństwem - tak.

23

Ale jakiego wzrostu mogę sie spodziewać ?
ext3 czy ext4 ?

24

ext4.