126

Odp: Gargoyle dla TP-LINK TL-WR1043ND v2

Hej:)

Zainstalowałem Gargulca i wszystko fajnie oprócz problemu z wifi..
Komputer z Ubuntu łączy się bez problemu, za to 2 komputery z win 8, drukarka brother dcp j315w i komórka z androidem 4.2.2 już za żadne skarby nie chcą się połączyć. Przed zmianą softu było ok. Wszystkie sprzęty widzą sieć ale baaardzo długo próbują się uwierzytelnić aż w końcu połączenie jest nie udane. Próbowałem zmieniać hasła i szyfrowania ale to nic nie dało..

Usunąłem też LDPC po przeczytaniu tutaj ale niestety nic nie dało.

Czy miał ktoś kiedyś taki przypadek? Jest to mój pierwszy alternatywny soft na routerze więc też nie wiem za bardzo jakie informacje mógłbym tutaj zrzucić.

Pozdrawiam.

127

A te komputery z ubuntu i win mają takie same karty wifi?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

128

Nie.
Ubuntu: Acer 5810
Win 8: Msi fx620, asus aspire one 722

W ogóle to się nazywa szybko odpowiedź;)

129

logread i zobacz co się dzieje. Albo po prostu umieść wynik tego polecenia tutaj.

130 (edytowany przez Pumar 2014-03-18 23:34:31)

Hmm...
Sory wielkie za zawracanie dupy ale się naprawiło.. Robiłem to tydzień temu i chwilowo olałem (główny komputer i tak po kablu) i teraz przy próbie połączenia zadziałało.. Wszystkie urządzenia się łączą, mogłem to sprawdzić zanim napisałem;) Chociaż no trochę dziwne, że wtedy nie zadziałało.. Na jednym urządzeniu to bym powiedział, że mój błąd, ale tyle?

W związku z tym małe pytanko: LDPC w domu jednorodzinym z raczej czystym radiem (widzę w domu sieć sąsiada 100m i pare ścian dalej) daje cokolwiek?

A i w takim razie jeszcze jedno pytanie: mam dosyć dobre łącze i używam Transmission, niestety maksymalne prędkości to około 2,5MB/s i to raczej tylko peaki. Kumpel ma V1 i mówi, że mu do 5MB/s dochodzi transfer. Na kompie maksimum mam około 27,5MB/s. Dysk ma partycje NTFS - czy to może powodować takie spowolnienia? I czy na exFat by było lepiej? Czyto linuksowych partycji bym chciał jednak uniknąć ze względu na późniejszy problem przy podłączaniu do windowsowskich systemów.

131

Ani ntfs ani exfat. Ext4 rób. Na tych od windowsa zawsze będzie problem z wydajnością w przypadku routera, bo on nie dysponuje wystarczającą mocą żeby to było wydajne.

132

Witam

Zainstalowalem gargulca na 1043 v2  na orginarnym firmware z rozszeżeniem squashts-fakrory.bin 1.6.0.3 ruter poprawnie sie zresetowal ,ale nie moge sie do niego zalogowac.komputer dziala poprawnie po wifi wykrywa siec gargoyle z ktora moga sie polaczyc przy pomocy hasła:password.Wczeniej logowalem sie na orginale przez 10.0.0.2 w czym twi problem

133

W adresie IP... zapukaj pod 192.168.1.1.

134

Gdy wpisuje  w przegladarke 192.168.1.1 to wywala blad,jesli wpisze na stale ip jw. to rozlancza internet.Kable podpiete  do lan jak z koputera tak z anteny airmax5,diody sys, na stale

135

sebo60 napisał/a:

Gdy wpisuje  w przegladarke 192.168.1.1 to wywala blad,jesli wpisze na stale ip jw. to rozlancza internet.Kable podpiete  do lan jak z koputera tak z anteny airmax5,diody sys, na stale

Nic nie masz ustawiać na PC na sztywno, domyślnie jest włączony serwer DHCP i przydzieli Ci IP z odpowiedniej puli... podłącz PC kablem do LAN lub podepnij się przez WiFi i sprawdź czy 192.168.1.1 odpowiada na ping. Jeżeli tak, to spróbuj jeszcze raz w przeglądarce.

Poza tym, pewien jesteś, że wgrałeś wersję dla v2 i Gargoyle, a nie np. OpenWrt AA od Cezarego (nie ma GUI)?

136

Więc zapewne dostałeś adres IP "z anteny" a nie z routera. Podłącz się tylko pod router, zrestartuj go, airmaxa odłącz. A później dostosuj adresację urządzenia.

137

Zmieniłem dzisiaj oryginalny firmware Wr1043 na ten "gargoyle-1.6.0.3-ar71xx-tl-wr1043nd-v2-squashfs-factory.bin". Wszystko było ok, pierwsze logowanie też ok, zmieniłem hasło i ip na 192.168.1.100, kliknąłem zapisz i teraz już nie mogę się zalogować. Próbowałem przez failsafe, dioda miga szybko, ale nie loguje przez telnet.

138

Naciśnij reset na 30s, system sam zrobi firstboota.

139

Ja tez wgralem teraz 1.6.0.3 i chyba niepotrzebnie. Nie wiem co sie stalo ale nie moge ustawic kanalu 13 ani mocy nadawania na 25 jak bylo wczesniej...Macie podobnie u siebie ??

140 (edytowany przez RadNet 2014-03-22 21:16:40)

Uff. Dziękuję za radę. Zalogowałem się.

141

mehow napisał/a:

Ja tez wgralem teraz 1.6.0.3 i chyba niepotrzebnie. Nie wiem co sie stalo ale nie moge ustawic kanalu 13 ani mocy nadawania na 25 jak bylo wczesniej...Macie podobnie u siebie ??

Tak, i było to już omawiane tu na forum. Zostanie naprawione w następnej wersji z tym 12/13, a teraz zrób sobie tak: http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … 12i13kanau

142 (edytowany przez RadNet 2014-03-23 16:50:49)

Chcę połączyć 1043 w trybie mostu/przekaźnika ustawiam wszystko według tej strony strony, lecz na innym SSID "Gergoyle". Gdy skanuję sieć to nie wykrywa mi sieci "Gergoyle" tylko router z adsl.

Dodam jeszcze, że z 1043 mogę połączyć się tylko kablem, przez wifi też ale jak wyłączę router adsl.

Dlaczego nie mogę połączyć sie przez wifi z Gergoyle?

Już sobie poradziłem. Przy "mostowaniu" routerów, w Gergoyle podawałem hasło z 1043, a powinienem z routera adsl.

143

Cezary miales racje kłaniala sie adresacja urzdzenia. Dziekuje za cenną wkazówke teraz pieknie działa.

144

Witam wszystkich,

Nabyłem ruter TL-WR1043ND w wersji 2.1 i zastanawiam się nad instalacją Gergoyle. Na stronie http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr1043nd znalazłem informację, że ta wersja jest obsługiwana przez Barrier Breaker. Czy mogę więc zainstalować Gergoyle v2 na tej wersji, czy lepiej zostać na oprogramowaniu od producenta?

145

Możesz, jest na to Gargoyle od dawna: http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/atti … actory.bin

146

@Luke_l możesz też sprawdzić kompilacje BB od mk13139

147

Dzięki, ale zainstalowałem już Gargoyle i na razie przy nim zostanę.

148 (edytowany przez wasciu 2014-04-14 21:33:09)

Witam

Podobnie jak kolega nabyłem ostatnio owy router w wersji 2.1 i spotkało mnie dosyć poważne rozczarowanie. Udostępniony przeze mnie dysk jako serwer multimediów odczytuje tylko komputer (win 7) z windows media player. Niestety na TV dostaję błąd "nie można zrealizować żądania MEDIA". Dodam że tv to Samsung UE40es6800.

Jedno z forów skierowało mnie właśnie tutaj i w instalacji Gargoyle pokładam  nadzieję, że nie będę musiał co chwilę przełączać dysku miedzy TV a routerem.

Jest jednak jedno ograniczenie --> nie jestem skłonny formatować 300GB dysku z NTFS na Ext. Czy w takim przypadku jest szansa na prawidłowe działanie gargoyle ? Wiem że OpenWRT jest oparty na unixie, ale szczerze mówiac chciałbym to zrobić szybko i przyjemnie, bez zabawy przez 3 noce w konfigurowaniu wszystkiego przez shella. Zależy mi tylko żeby ten dysk zaczął działać.

Znalazłem już odpowiedni soft na stronie do wgrania na router ale zanim to zrobie chciałbym sie upewnić że nie wpakuje sobie kuli w kolano.
http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/atti … nt/ar71xx/
gargoyle-1.6.0.5-ar71xx-tl-wr1043nd-v2-squashfs-factory.bin    2014-Apr-12 06:15:43    7.7M    application/octet-stream
gargoyle-1.6.0.5-ar71xx-tl-wr1043nd-v2-squashfs-sysupgrade.bin    2014-Apr-12 06:15:45    6.3M    application/octet-stream

Alternatywnie, czy istnieje binarka "powrotna" dla tej wersji urządzenia ? W razie gdybym jednak chciał wrócić do oryginalnego firmware.
Byłbym wdzięczny za radę czy taka operacja ma sens.

Pozdrawiam
KW

149

NTFS działa na gargoyle, tyle że ... wolno. Więc jakiś dużych transferów nie masz co liczyć. Inna sprawa że gargoyle nie ma domyślnie dlna w obrazie i musisz doinstalować. A to tego zapewne extroota będziesz potrzebował. Nie mówiąc o tym że z minidlna teraz nieraz cuda wychodzą.

150

TP-link (OFW) nie posiada pełniej certyfikacji DLNA a producent zapewnia tylko 100% współpracy z Windows Media Player więc wszystko w porządku.

tplink-forum.pl