Temat: Problem z dyskiem - uprawnienia, wieczny brak miejsca... :)
Witam
Mam Asusa WL-500gP na Backfire 10.03 (r20728) z podpietym dyskiem 500 GB na ext2 i ostatnio coś nie działa mi jak należy. Zaczęło się od tego, że nie mogłem z poziomu Windowsa tworzyć własnych plików i katalogów, udaje się tylko przez ftp, ale to troche za mało. To kwestia uprawnień dla Samby?
Druga sprawa to problem z wolnym miejscem. Jakiś czas temu zająłem 100% i chciałem coś wywalić. Tymczasem nie każdy katalog chce się usunąć, szczególnie pusty, dostaję komunikat (Nie można odczytać z dysku źródłowego, czy jakoś tak), nawet gdy podłącze dysk na sztywno do komputera. Nie daje się usunąć i już. O balaganie jaki sie zrobic wole nie mowic.
Jak jednak juz sie udalo wywalic cokolwiek, dysk nie pokazuje, ze zwolnilo mu sie miejsce. Dalej mam 465 GB miejsca zajetego. Probowalem znalezc fsck albo e2fsck ale chyba w Backfire tego nie ma. Przyznam sie, ze nie wiem jak pod Windowsem przeleciec dysk ext2 (korzystam ze sterownikow IFS drivers), o ile to w ogole mozliwe, a Linuxa mam tylko na maszynie wirtualnej, ktora zwyczajnie obrazila sie na mnie i nie chce wspolpracowac
Moglbym prosić o pomoc, jak polatac ten dysk? No chyba, ze powinienem zaczac od czegos innego...
Z gory dziekuje pieknie! ![]()