Temat: RaspberryPi - OpenWrt czy Raspbian?

Obecnie mam w planach zastąpić skatowany router malinką, byłby na niej serwer ftp, samby, torrent i inne. Coś jak NAS + w przyszłości serwer www oraz jako odtwarzacz radia internetowego, może coś jeszcze. Co byłoby lepsze z systemów w temacie? Jako iż ja nie używam wyjścia video (brak klawiatury oraz ciężkie otwieranie filmów z akceleracją na gpu praktycznie wyklucza ją z użytku pod tv crt, o streamach można zapomnieć) ani gpio.

2

Odp: RaspberryPi - OpenWrt czy Raspbian?

Więc wszystko jedno smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Zgadzam się że wszystko jedno smile. Odradziłbym jedynie wykorzystywanie rpi jako NASa - u mnie USB po roku zaczęło szwankować - czasem się "odłącza" i nie działa do restartu, w logach widać błędy modułu ethernetowego (który działa przez USB) . Przez cały czas użytkowania mojego egzemplarza nie używałem portów USB (jedynie ethernet). Mam pierwsza wersję 256MB ram . Kolega ma tą z 512 MB i podłączone dyski oprócz sieci i po około 7 -8 miesiącach identyczne problemy z USB. Warto wylutować wyjście RCA i dodać radiatorki.

4 (edytowany przez Skajper4 2014-03-14 00:07:07)

Po całodniowym stresie temperatura nie przekracza 53*C więc radiatorki w moim przypadku są bez sensu. Jaką miałeś prędkość przesyłu z dysku przez sieć? Wykorzystało chociaż te 10MB/s? Mam wersję 512.

5

8GB kopiuje się w 19 minut przez 40m kabel czyli wychodzi 7MB/s procesor to pikuś goracy się robi chip usb i podejrzewam ze to właśnie temperatura go zabija z czasem .

6 (edytowany przez alossek 2014-03-14 08:14:03)

Skajper4 napisał/a:

Co byłoby lepsze z systemów w temacie? Jako iż ja nie używam wyjścia video (brak klawiatury oraz ciężkie otwieranie filmów z akceleracją na gpu praktycznie wyklucza ją z użytku pod tv crt, o streamach można zapomnieć) ani gpio.

Mam pierwszą wersje  maliny, używam OpenElec'a
nie wiem jak tam podłączasz tv crt ? (przejściówka HDMI na SCART ? czy jak ?)
Bo przez HDMI - ja nie narzekam na otwieranie filmów (mkv, 1080), z odtwarzaniem strumieni też nie mam żadnego problemu. gpu ma akcelerację dla x264 i to u mnie śmiga, zresztą MPEG też daje radę nic nigdy mi się nie muliło.
A przy HDMI (i z obsługą CEC w TV) klawiatura Ci nie potrzebna.
Co do streamów - żadnych problemów z odtwarzaniem full Hd z youtube i vimeo.
ale nie próbowałem streamować.

TP-Link TL-WDR4300 v1, Reboot (17.01-SNAPSHOT, r3876-efb6ca1)

7 (edytowany przez Skajper4 2014-03-14 14:35:29)

alossek napisał/a:

nie wiem jak tam podłączasz tv crt ? (przejściówka HDMI na SCART ? czy jak ?)
Co do streamów - żadnych problemów z odtwarzaniem full Hd z youtube i vimeo.

Słyszałeś o wyjściu analogowym w malince? chyba nie.. Co mi z tego openelec skoro gui się tnie podobnie jak w raspbmc nawet na mocno podkręconym procesorze. I od kiedy telewizory CRT mają CEC i HDMI? A tym bardziej widziałeś kiedyś w życiu przejściówkę HDMI > Video (lub scart)? Jak chcesz podłączyć sygnał cyfrowy pod wejscie analogowe? Zero pojęcia w elektronice a się wypowiada..
Streamy.. coś jak tv online słyszałeś? IPTV? Cuś w ten deseń? Nie mam zamiaru streamować szamba typu LOL itp., tylko odbierać streamowane wideo, coś jak weeb.tv, tylko, że ja mam własną listę z bezpośrednimi linkami URL streamów i jakiekolwiek próby otwarcia pod jakimś używalnym systemem* mija się z celem bo obraz nawet 360p i 720p staje na pierwszej klatce i 100% CPU.

*Tak, raspbmc i tym bardziej openelec nie są używalne skoro nawet na kursor trzeba czekać z 3-5 sekund aż klatkę przeskoczy, w dodatku openelec ma okrojony terminal do bólu oraz nie mogłem znaleźć w nim config.txt, co jest mi potrzebne do ustawienia  sdtv_mode=2 aby mieć kolory.

spewak napisał/a:

8GB kopiuje się w 19 minut przez 40m kabel czyli wychodzi 7MB/s procesor to pikuś goracy się robi chip usb i podejrzewam ze to właśnie temperatura go zabija z czasem .

Mały stresik raz na dwa tygodnie mu nie zaszkodzi smile Najwyżej zrobię mu chłodzenie aktywne zarządzane z GPIO smile

8

Jeszcze zobacz Xbiana też daje rade ale skoro Ci tnie na innych to wszystko co z XBMC jest to sobie odpuść bo on sam zjada zasoby procesora.
Zainstaluj sobie Raspbiana do tego co potrzebujesz w zupelnosci wystarczy.

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

9

Skajper4 napisał/a:

tylko odbierać streamowane wideo, coś jak weeb.tv, tylko, że ja mam własną listę z bezpośrednimi linkami URL streamów i jakiekolwiek próby otwarcia pod jakimś używalnym systemem* mija się z celem bo obraz nawet 360p i 720p staje na pierwszej klatce i 100% CPU.

*Tak, raspbmc i tym bardziej openelec nie są używalne skoro nawet na kursor trzeba czekać z 3-5 sekund aż klatkę przeskoczy, w dodatku openelec ma okrojony terminal do bólu oraz nie mogłem znaleźć w nim config.txt, co jest mi potrzebne do ustawienia  sdtv_mode=2 aby mieć kolory.

Od dawna interesuję się takowym zastosowaniem, lecz po lekturze różnych wypowiedzi użytkowników, czekam na bardziej wydajne i  niezawodne rozwiązania. Oczywiście od dawna jest już dostępne Apple TV do komputerów jabłuszka których używam, lecz sprzęt ma pewne ograniczenia w odtwarzaniu plików, są wersje przerabiane tego urządzenia, lecz na dziś czekam raczej na kolejną bardziej wydajną hardware które by po przeróbce nie dostawało zadyszki. W kierunku komputera korzystam z NBOX E2 i VLC Player i działa to super. smile

10

wabikboy napisał/a:

Zainstaluj sobie Raspbiana do tego co potrzebujesz w zupelnosci wystarczy.

A poinstruujesz mi jak odtworzyć jakiś film lub stream z akceleracją gpu? Znam omxplayer ale bez sensu jest uruchamianie z konsoli + brak obsługi streamów. Szczególnie gdy do dyspozycji posiada się tylko gryzonia.

11 (edytowany przez wabikboy 2014-03-16 18:00:43)

A masz wykupioną licencję bo nie wszystko działa z akceleracją

Tu jest trochę o Omxplayer, ja osobiście tego nie używam ale testowałem HD i chodzi płynnie.

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

12

Skajper4 napisał/a:

[...] Zero pojęcia w elektronice a się wypowiada.. [...] openelec ma okrojony terminal do bólu oraz nie mogłem znaleźć w nim config.txt [...]

Proszę Cię... Kolega chciał pomóc, a Ty go zrugałeś, że się nie zna. Po chwili przyznajesz się, że nie potrafiłeś znaleźć pliku config.txt w Openelec na RPi? Po prostu wstyd.

Skajper4 napisał/a:

[...] *Tak, raspbmc i tym bardziej openelec nie są używalne skoro nawet na kursor trzeba czekać z 3-5 sekund aż klatkę przeskoczy, w dodatku openelec ma okrojony terminal do bólu [...]

Openelec to najlepszy system operacyjny z XBMC na RPi. Skrojony na miarę. W wersji 3.2.4 działa bez zająknięcia każdy film FHD, z którym miałem do czynienia i testowe "kilery" takie jak "Lia_Tori_no_Uta.mkv" lub "Planet_Earth_From Pole_to_Pole_killa_sample.mkv". Za 200 zł z obudową nic lepszego się nie kupi do Media Center. Żadne androidowe dongle nie równają się z RPi m.in. za sprawą obsługi HDMI-CEC, przepuszczania dźwięku wielokanałowego (np. DTS) po HDMI, dopasowania częstotliwości odświeżania do wyświetlanego materiału wideo i niskiego poboru mocy.

13

Z tym 200 zł to Cię trochę poniosło wink Toż to drożyzna.

14

dragon79 napisał/a:

Proszę Cię... Kolega chciał pomóc, a Ty go zrugałeś, że się nie zna. Po chwili przyznajesz się, że nie potrafiłeś znaleźć pliku config.txt w Openelec na RPi? Po prostu wstyd.

Aż specjalnie dla Ciebie zainstaluje od nowa openELEC i przejdę do katalogu /boot z ssh.

15

posiadam 2x rPI revB z openELEC na pokładzie i powiem że daje radę. Jak ktoś chce zrobić z tego NAS to nie polecam bo chip USB i LAN współdzielą zasoby przez co się grzeję i ogólnie nie jest to zbyt wydajne. Ja ogólnie używam rPI do PLC, jako server PXE do ratowania większych maszyn, do eksperymentowania i jak wspomniałem wcześniej OE. Za te pieniądze warto się powbawić polecam wszystkim. rPI używa libCEC więc XBMC można wysterować z oryginalnego pilota od telewizora. Warto też kupić kodeki (w zasadzie numery do odblokowania akcelerecji MPEG2 i VC-1) nie będzie wtedy kłopotu ze strumieniami typu tv. Polecam szczególnie rodakom na obczyźnie do oglądania polskiej tv.