Temat: Testy modemów LTE (E3276, MF821, E398)
Witam !
Zastanawiałem się nad wyborem odpowiedniego modemu do LTE i byłem ciekawy jakie różnice są w stosunku do różnych modeli. Który jest lepszy a który gorszy. Dostałem w swoje ręce kilka modeli, testowałem cały wieczór a tym wszystkim chciałbym się podzielić.
Modemy testowe:
- Huawei E3276
- ZTE MF821
- Huawei E398
Operator: PLUS LTE
UWAGI:
- jako tester wybrałem: http://tester.netia.pl
- testuję jedną sieć więc nie ma mowy o dyskryminacji podczas testów
- prezentowane wyniki są przykładowe w wyniku testów w ciągu całej godziny. Transter zmieniał się minimalnie w stosunku do wyników w tym czasie
- modemy są używane więc nie mam pojęcia na ile są zużyte ![]()
- dochodzi czynnik konkretnego egzemplarza/partii - czy lepsza czy gorsza
E3276 -68dBm
MF821 -73dBm
e398 -69dBm
Podsumowanie
Warto zwrócić uwagę na modem E3276 - jest lepszy jeśli chodzi o zasięg i upload. Czemu download ma niższy - nie wiem ;-/ Wiem że jak testowałem w ciągu dnia to miał ok. 35Mbit a pozostałe mniej ~25-32Mbit. Nie mam zapisanych testów niestety. Modem też błyskawicznie łączy się z internetem. W przypadku pozostałych są jakby opóźnienia kilka sekund (MF821 nawet 8-12s ?!!?!?).
Do połączenia ZTE MF821 używałem aplikacji Cyfrowego Polsatu. Plusa oryginalna ma błędy, trzeba pobrać poprawioną ze strony. Świadczy to też trochę o kiepskim supporcie ZTE (pierwszy modem od ZTE do LTE ??), nieco można poczytać o tym w internecie.
Do dzisiaj testowałem dodatkowo sieć LTE na kartę - Playa na ZTE MF821 (przy czym Play akurat ma u mnie mały zasięg -91 do -95dBm) i co ważne nie odnotowałem ani razu zerwania połączenia a prędkości były 9-15 MBit). Te 15 to pewnie ograniczenie Playa.